0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Ongedierte TOP 5 in de keuken

Voel jij je ook wel eens hongerig aan het einde van de middag? Het is te laat voor een goede lunch, maar te vroeg voor een lekker diner. Je besluit naar de keuken te gaan voor een snelle snack, maar plotseling realiseer je je dat je niet alleen bent. Er loopt een beestje in de keuken!

Keukens zijn bijzonder kwetsbaar voor ongediertebesmettingen. Denk maar eens aan alle mogelijke schuilplaatsen in een keuken. Ongedierte is niet alleen onwelkom en vervelend, het is ook een potentieel gevaar voor de voedselveiligheid en bij gevolg voor vrienden, familie, klanten en personeel. Om nog niet eens te beginnen over de schade die ze kunnen aanrichten aan de reputatie van je zaak of bedrijf.

Hieronder vind je de top 5 van soorten ongedierte die je in de keuken kunt aantreffen

Mieren

Mieren

Mieren zijn soms lastig om te bestrijden zijn vanwege hun kleine formaat. Ze vinden hun weg naar de keuken omdat ze door smalle kieren en openingen kunnen kruipen in hun zoektocht naar schuilplaatsen en voedsel. Mieren verdelgen en bestrijden is – net als met de meeste soorten ongedierte – een proces dat in 2 stappen uitgevoerd wordt: eerst moet de oorzaak van het probleem uitgeschakeld worden en daarna moet voorkomen worden dat het nog een keer kan gebeuren.

Als je mieren in huis ziet rondlopen, is het belangrijk ze te volgen naar hun kolonie. Ook moet je uitzoeken hoe en waar ze in je keuken binnenkomen en moet je de kieren en gaten afdichten. Daarnaast is het belangrijk om een strikt schoonmaakschema te hanteren in de keuken om een mierenplaag te voorkomen. Voedselresten bijvoorbeeld trekken mieren aan en moeten direct opgeruimd worden. In het voorjaar kun je plotseling last krijgen van een grote zwerm vliegende mieren. Dit zijn de gevleugelde mannetjes en koninginnen die hoog in de lucht met elkaar paren.

Lees meer: Hoe kun je mieren bestrijden?

Vliegen

Vliegen

Het gezoem van vliegen in een drukke keuken kan erg vervelend zijn voor personeel en verontrustend voor klanten. Naast het irritante geluid, vormen vliegen ook een gevaar voor de gezondheid en voedselveiligheid door de ziektes, bacteriën en ziektekiemen die vliegen kunnen verspreiden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld salmonella verspreiden – wat kan leiden tot voedselvergiftiging bij klanten.

Fruitvliegjes zijn voornamelijk een probleem op plekken waar drank wordt geserveerd.

Ook klustervliegen (grote zwarte vliegen) kunnen voor overlast zorgen als zij in het najaar beschutting zoeken en in het voorjaar weer uitvliegen.

Omdat vliegen vrij klein zijn, kan het lastig zijn om vliegen te voorkomen in de keuken. Horren kunnen het risico verkleinen, maar je dient ook te zorgen dat vliegen niet aangetrokken worden tot de keuken. Laat bijvoorbeeld geen voedsel en drank achter in de keuken en ruim gemorst eten en drinken direct op. Probeer de keuken zo hygiënisch en schoon mogelijk te houden.

Elektrische vliegenlampen en insectenlampen zijn een uitstekende manier om vliegen in de keuken te vangen. De nieuwe Lumnia vliegenlampen maken gebruik van ledtechnologie en bieden een gemiddelde energiebesparing van 61% ten opzichte van concurrerende vliegenlampen.

Ratten en muizen

Ratten en muizen

Keukens zijn een favoriet doelwit voor ratten en muizen. Een keuken voorziet ze van voldoende voedsel,drinken, warmte en beschutting. Het gevaar van een rattenplaag en de risico’s van muizen zijn beide dat ze schade aan gebouwen kunnen aanrichten en ziektes kunnen verspreiden. Op het moment dat ze de keuken hebben bereikt, kunnen ze verschillende ziekteverwekkers en bacteriën verspreiden die kunnen leiden tot ziektes als salmonella, rattenbeetkoorts en zelfs de ziekte van Weil. Vooral hun uitwerpselen zijn een risico: als je muizenkeutels of rattenkeutels tegenkomt in huis, neem dan direct actie. Helaas is het zien van één knaagdier meestal een teken van de aanwezigheid van meerdere ratten en muizen.

Knaagdieren vinden hun weg naar de keuken door gaten, kieren en openingen in vloeren, muren, ramen en plafonds. Ook kunnen ze binnenkomen via afvoeren en ventilatieroosters. Inspecteer je keuken op potentiële toegangspunten en neem maatregelen zoals het afdichten van gaten. Zorg er ook voor dat je de ratten en muizen niet onbewust uitnodigt in je huis door bijvoorbeeld voedsel en rommel achter te laten. Een goede hygiëne en schoonmaak zijn essentieel om overlast van ratten en muizen te voorkomen.

Lees meer:

Kakkerlakken

Kakkerlakken

Het is erg schrikken als je kakkerlakken in de keuken ziet. Er bestaan verschillende soorten kakkerlakken, zoals de Bruinband, Duitse, Oosterse, Surinaamse en Amerikaanse kakkerlak. Net als ander ongedierte zijn ze op zoek naar voedsel en schuilplaatsen. Hoewel het relatief kleine beestjes zijn, kunnen kakkerlakken grote gevolgen hebben voor sommige mensen. Veel mensen, vooral mensen met astma, zijn allergisch voor kakkerlakken. Daarnaast kunnen ze bacteriën en ziektes overbrengen tijdens hun reis door de keuken. De signalen van kakkerlakken herkennen is dus erg belangrijk om tijdige maatregelen te kunnen nemen.

Een schone, opgeruimde keuken loopt minder risico op kakkerlakken. Zorg ervoor dat rommel en gemorst eten en drinken goed opgeruimd worden. Als je kakkerlakken in huis tegenkomt, neem dan onmiddellijk actie om kakkerlakken te bestrijden. Doe ook aan preventie om verdere overlast van kakkerlakken te voorkomen.

Voorraadinsecten

De keuken is niet de enige plek die besmet kan raken met ongedierte. Ook voedselopslagplaatsen hebben een grote aantrekkingskracht op ongedierte. Vooral voorraadinsecten kunnen, zoals de naam al zegt, voedselvoorraden besmetten. Ze kunnen binnendringen door een open deur of raam, of misschien zaten ze al in het eten toen het aan de winkel geleverd werd. Zodra je hebt ontdekt dat voedsel besmet is door voorraadinsecten is het belangrijk om het eten weg te gooien en de omgeving goed schoon te maken.

Ongedierte in de keuken

Ongedierte kan grote gevolgen hebben in de keuken. Naast het feit dat het niet fijn is om ongedierte tegen te komen, kan ongedierte ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Onze oplossingen voor een muizeninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • 24/7 monitoring en detectie
  • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
  • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites

Gerelateerde posts