0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Risico’s van ratten

Het is alom bekend dat ratten ziektes verspreiden. Bovendien kunnen ze enorm veel schade aanrichten aan uw woning doordat ze constant aan alles knagen. De tanden van knaagdieren groeien constant en daarom zijn zij genoodzaakt om te knagen: hun tanden moeten afslijten.

Ratten zijn verspreiders van ziektes

Zowel bruine ratten als zwarte ratten zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten die een gezondheidsrisico kunnen zijn voor mensen en huisdieren. Net als muizen verspreiden ook ratten ziektekiemen via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Besmetting gebeurt door aanraking. De kans hierop is vooral groot als u de handen niet wast voor het eten of drinken of een schaafwond of sneetje in de huid heeft.

Al heel erg lang worden ratten geassocieerd met de pest, maar ratten kunnen nog tal van andere ziektes veroorzaken die een gezondheidsrisico zijn voor mens en huisdier zoals:

 • Salmonella - veroorzaken voedselvergiftiging
 • Ziekte van Weil of Leptospirosis: wordt overgedragen door de urine van ratten en kan mensen besmetten via water
 • Tuberculose
 • Hondsdolheid
 • Lintworm
 • Tyfus
 • Trichinose
 • E. Coli: een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken
 • Ratten dragen ook vlooien, mijten en teken bij zich en kunnen acute allergische reacties veroorzaken
 • Rattenbeetkoorts – wordt doorgegeven van knaagdier op de mens via de urine van de rat. Rattenbeetkoorts is zeldzaam

Ratten richten schade aan

Ratten knagen aan uw bedrijfspand, woning en eigendommen om hun tanden kort te houden en eten op verschillende plaatsen per dag. Bovendien is de aanwezigheid van ratten angstaanjagend: veel mensen hebben een panische angst voor knaagdieren en ze kunnen inderdaad ook erg gevaarlijk zijn als ze in het nauw gedreven worden.

Knaagschade aan uw bedrijfspand of woning

Ratten knagen continu om hun snijtanden kort te houden. De boventanden houden het object vast en de ondertanden snijden. Het glazuur op de tanden van ratten is harder dan ijzer of koper. Hierdoor kunnen ze letterlijk alles doorknagen: plastic, hout, beton, aluminium ... niets houdt hen tegen op hun zoektocht naar voedsel en water. Daarnaast verzamelt de rat zachte materialen zoals isolatie, papier of karton om zijn nest mee te bouwen. De knaagsporen die ratten achterlaten zijn heel typisch: 2 parallelle, iets verzonken groeven, ongeveer 4 mm uit elkaar.

Schade aan voorraden

Ratten zijn alleseters. Doordat ze alles eten kunnen ze zich eenvoudig aanpassen aan hun leefgebied en overleven ze zelfs in de meest barre levensomstandigheden. Bruine ratten hebben een voorkeur voor granen. Zwarte ratten eten het liefst vruchten, zaden en noten. Ratten zijn dus ook vaak de oorzaak van schade aan voedselvoorraden. Ze beschadigen meer voedsel dan ze eten. Gemiddeld eten ze slechts 15 à 30 gram per dag en omdat ze graag verschillende dingen per dag eten, doen ze zich tegoed aan meerdere voedselvoorraden waardoor ze allemaal onbruikbaar worden voor consumptie.

Financiële schade

Ratten knagen aan voedsel. Uw producten worden hierdoor besmet en zijn niet langer bruikbaar. En alles wat ratten kapot knagen zoals elektriciteitskabels en allerlei materialen uit hout en plastic moet natuurlijk hersteld of vervangen worden. Dit kan vaak een grote som geld kosten.

Imagoverlies

Indien uw klanten en personeel te weten komen dat u een rattenplaag hebt in uw bedrijf, kan dat erg negatieve gevolgen hebben voor de reputatie van uw bedrijf.

Psychologische schade

Rattenfobie komt zeer veel voor en kan versterkt worden zodra er ratten in huis zitten. Daarnaast zijn mensen ook vaak beschaamd over het feit dat ze een probleem hebben met ratten omdat overlast door ratten vaak geassocieerd wordt met slechte hygiëne.

Denkt u dat u een probleem hebt met ratten? Aarzel dan niet en bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 160 of stuur ons een email voor een offerte.

Ratten bestrijden is de specialiteit van Rentokil

De Rentokil experts behandelen het probleem snel, efficiënt en veilig.

 • Het is niet nodig om uw woning te ontruimen
 • De behandeling is veilig voor uw omgeving, gezin en huisdieren
 • U ondervindt geen enkele hinder van de werkzaamheden
 • Onze service is discreet
 • Onze experts houden rekening met het milieu en gebruiken slechts de hoeveelheid producten die nodig is zodat het milieu zo weinig mogelijk impact ondervindt van de behandeling

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Kwaliteit gegarandeerd

Uw gecertifieerde partner in ongediertebestrijding en -preventie. Lid van BePMA, Belgian Pest Management Association.

Onze oplossingen voor een ratteninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie.

 • 24/7 monitoring en detectie
 • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
 • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts