0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Klustervliegen bestrijden

Wat zijn klustervliegen?

Klustervliegen zijn eigenlijk drie soorten vliegen die in zwermen of klusters beschutting zoeken in huizen en kantoorgebouwen. Het gaat om de klustervlieg (Pollenia rudis) en de herfstvlieg (Musca autumnalis).

Klustervliegen lijken op een sterk uitgegroeide kamervlieg. De klustervlieg heeft veel goudkleurige haartjes op de bovenzijde van de thorax, heeft een asgrijs abdomen en wordt ongeveer 8 mm lang. De herfstvlieg wordt ongeveer 6 tot 7 mm lang. De herfstvlieg lijkt sterk op een fruitvlieg.

Klustervliegen in huis en op kantoor

Klustervliegen zijn grote zwarte vliegen op kantoor of in huis. Vooral in de herfst en in de lente zien mensen ineens veel vliegen in huis en op kantoor. Deze vliegen komen vaak met velen tegelijk naar binnen. Klustervliegen overwinteren in gebouwen zoals huizen en kantoor- en bedrijfspanden. Klustervliegen komen in het najaar gebouwen binnen op zoek naar een geschikte overwinteringsplek.

Vaak worden klustervliegen op de vensterbank aangetroffen en bovenin gebouwen aan de zonzijde tegen ramen en andere lichte oppervlakken. Klustervliegen zoeken altijd de bovenste verdiepingen van een gebouw op. De klustervlieg wordt in het Engels niet voor niets ook wel eens de “attic fly”, oftewel de zoldervlieg genoemd. Herfstvliegen en klustervliegen geven de voorkeur aan bepaalde gebouwen als overwinteringsplaats en keren daar elk jaar terug. Sommige gebouwen hebben daarom elk jaar opnieuw last van klustervliegen, terwijl andere gebouwen er nooit last van hebben.

Leefwijze van klustervliegen

De larven van klustervliegen leven op regenwormen; ze eten de wormen van binnenuit op. Het larvestadium duurt ongeveer drie weken, waarna het popstadium begint dat vervolgens twaalf dagen duurt.

Aan het eind van de zomer en in het vroege najaar gaan de eerste klustervliegen op zoek naar een geschikte plaats om te overwinteren en later volgen er steeds meer. Zolang de zon warmte uitstraalt blijven de klustervliegen actief en blijven ze het huis of kantoor binnendringen. Wanneer de plaats waar ze willen overwinteren wordt verwarmd, zullen de klustervliegen actiever worden. Ze verbruiken dan voortijdig de energie die ze in het voorjaar nodig hebben en kunnen dan ook snel doodgaan. Tot die tijd zullen deze slome vliegen erg langzaam en versuft zijn en kun je ze gemakkelijk vangen.

In het voorjaar zullen de vliegen die de winter in je huis of bedrijfspand hebben overleefd, ontwaken en weer actief worden. Ook in deze periode van het jaar zorgen klustervliegen voor veel ergernis en overlast.

Klustervliegen bestrijden

Klustervliegen in huis of op kantoor kunnen voor veel overlast zorgen. Veel vliegen zorgen niet alleen voor ergernis, ze kunnen net als huis- of kamervliegen en vleesvliegen ook oppervlakken als kopjes, borden, wanden en tafels besmetten met bacteriën die kunnen leiden tot ziektes als salmonella, tuberculose en buikgriep.

Overlast door klustervliegen kan je op verschillende manieren oplossen. Je kunt op de volgende manieren klustervliegen vermijden en bestrijden:

  1. Kieren en gaten afdichten. De belangrijkste preventieve methode tegen overlast van klustervliegen is het afdichten van kieren en gaten in de buitenmuur. Hierdoor voorkom je dat de vliegen zich een weg naar binnen kunnen banen. Het is geen oplossing wanneer de vliegen al binnen zijn, maar het kan de overlast in de komende jaren wel aanzienlijk kunnen beperken.
  2. Behandelen met insecticide. Door de ruimte waar de klustervliegen zich bevinden te behandelen met insecticide kan de huidige vliegenplaag effectief bestreden worden. Rentokil heeft de juiste expertise en kennis om u van het probleem af te helpen.
  3. Elektrische vliegenvangers zijn een uitstekende methode om klustervliegen te bestrijden. Onze Luminos en Lumnia elektrische vliegenvangers zijn zeer geschikt in het tegengaan van vliegenoverlast. De vliegenlampen garanderen een snelle vangst en een effectieve bestrijding van vliegende insecten.

Klustervliegen zelf bestrijden is mogelijk als u last hebt van slechts enkele vliegen. Als het gaat over grote aantallen klustervliegen in huis of op kantoor, is professionele bestrijding noodzakelijk. Vul het contactformulier in of bel 0800 20 160 voor een gratis offerte.

Commerciële vliegenbestrijding

Een reeks commerciële vliegenbestrijdingsunits, ontworpen voor een doeltreffende bestrijding en lagere energierekeningen.

  • Optimalisatie van LED-lampen met hoge aantrekkingskracht
  • Mooi design dat naadloos in uw bedrijfsomgeving past
  • Verschillende energiemodi die zich automatisch aanpassen, waardoor het energieverbruik daalt en de ecologische voetafdruk kleiner wordt
Voor meer informatie

Gerelateerde posts