0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Vliegen en muggen: hoe lang leven ze?

Vliegen en muggen levensduur

In de zomer zorgen vliegen en muggen vaak voor veel overlast. Vaak wordt ons de vraag gesteld: “Hoe lang leeft een mug?” of “Hoe lang leeft een vlieg?”.  In deze blog geven we antwoord op deze vragen en lichten we de levenscyclus van vliegen en muggen  toe.

Hoe lang leeft een mug?

Een mug wordt geboren uit een eitje. De muggeneitjes worden in water of vochtige grond gelegd en na enkele dagen komen de eitjes uit. De larven die uit de eitjes komen, leven in dit water of in deze vochtige grond, zoals meren, sloten, vijvers, moerassen en stilstaand water onder of op gebouwen. Het larvenstadium duurt enkele dagen tot enkele weken, waarna de larven van de muggen het popstadium in gaan.

Het popstadium duurt 1 tot 7 dagen. De volgroeide mug (imago) die uit de pop komt, begint na ongeveer een uur al aan zijn eerste vlucht. De mug leeft ongeveer 1 à 2 maanden. De wijfjes overwinteren soms in kelders, holle bomen of andere beschutte plaatsen. Het proces van ei tot imago duurt vaak slechts twee weken.

Muggen ondergaan een volledige gedaanteverwisseling, wat inhoudt dat het insect een ei-, larve-, popfase doormaakt voordat de mug volgroeid is en de imagofase bereikt. Een insect met een onvolledige gedaanteverwisseling slaat het popstadium over.

Hoe lang leeft een vlieg?

De meest voorkomende vlieg in België is de huisvlieg (Musca domestica). Huisvliegen maken net als muggen een volledige gedaanteverwisseling door. De wijfjes leggen gedurende hun leven wel 600 tot 2.000 eitjes in series van 100-150 eitjes per keer. De eitjes van de huisvlieg zijn ongeveer 1 millimeter lang en worden gelegd in rottend voedsel en uitwerpselen. De eitjes komen uit na ongeveer 1 tot 3 dagen.

Het larvenstadium van de vlieg duurt circa 1 week en het daaropvolgende popstadium duurt 3 tot 8 dagen. Na het popstadium waarin de vlieg haar vleugels ontwikkelt, kruipt het imago uit de pop. Een vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.

Vliegen kunnen voedselvergiftiging en ziektes als cholera, buikgriep en salmonella veroorzaken en overbrengen. Je kunt dergelijke ziektes oplopen als je eten of drinken consumeert waar een vlieg op heeft gespuugd, gepoept, geplast of alleen al op heeft gezeten. De overdracht van een ziekte kan ook gebeuren na het gebruik van besmet keukengerei en bestek. Het is dan ook van essentieel belang voor horecazaken en de voedingsindustrie om vliegenoverlast te voorkomen en zo de voedselveiligheid te waarborgen.

Effectieve bestrijding van vliegen en muggen met Lumnia

Effectieve bestrijding van vliegen en muggen met Lumnia

Lumnia is de nieuwe reeks elektrische vliegenvangers van Rentokil. Lumnia vliegenvangers maken gebruik van innovatieve en gepatenteerde ledtechnologie en verbruiken daardoor tot 61% minder energie dan traditionele vliegen- en insectenlampen. De Lumnia vliegenvangers hebben een modern ontwerp en verminderen bovendien de zichtbaarheid van de gevangen vliegen en muggen. De Lumnia elektrische vliegenvangers zijn hierdoor zeer geschikt voor klantomgevingen zoals de horeca.

Wil je meer informatie over het bestrijden van vliegen en muggen, neem dan contact op.

Vliegen zelf bestrijden

Wanneer het om een ernstige vliegenplaag gaat, is het aan te raden om een beroep te doen op professionele vliegenbestrijding.

  • Professionele opvolging
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties.
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts