0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Ratten en muizen in de tuin voorkomen

Ratten, muizen en tuinen

Tuinen zijn voor ons fijne plekken om plezier te hebben met vrienden en familie, zeker in de zomermaanden. Dit geldt zeker voor mensen met groene vingers die trots zijn op hun tuin en al helemaal wanneer je veel tijd heb gespendeerd aan het poten van bloemen, planten, fruit en groenten. Helaas zijn onze tuinen, hoe groot of klein ze ook zijn, ook ideale plekken voor knaagdieren zoals ratten en muizen. Het nadeel is dat knaagdieren op verschillende manieren schade kunnen toebrengen aan onze tuin.

Dit komt omdat de tuin niet alleen beschutting biedt in de vorm van bosjes en schuurtjes, maar ook omdat er veel voedsel te vinden is.

Tekenen van ratten en muizen in de tuin

ratten en muizen

Het herkennen van de aanwezigheid van ratten en muizen in je tuin is een gemakkelijk taak, als je weet waar je op moet letten. Het is ook een handige manier om proactief te reageren op een mogelijke plaag.

De signalen van knaagdieren in de tuin kunnen per soort verschillen. De algemene tekenen zijn nestelgebieden onder afval, houtwerk, regenpijpen en in en rondom schuurtjes en kassen. Knaagdieren voeden zich meestal ‘s nachts. Als je overdag een rat of een muis in de tuin ziet, kan dat een teken zijn van een grote plaag.

Tekenen van ratten in de tuin

 • Burchten van ongeveer 6 tot 9 cm in diameter op rustige plaatsen, in de buurt van voedsel.
 • Loopsporen op de muren, banken, heggen en door beplanting. Ratten onthouden hun routes en gebruiken deze steeds opnieuw – van en naar hun schuilplaatsen.
 • Sporen van buiksmeer op en rond steen, hout of metaal, zoals op opstapjes, drempels, hekwerken en deurposten.
 • Uitwerpselen tussen 15 en 20 mm lang, cilindervormig, plat aan één kant en gepunt aan de andere kant. Ze zijn vochtig wanneer ze vers zijn, maar drogen binnen enkele uren op.
 • Schade aan verpakkingen, deuren en hekwerken.

Tekenen van muizen in de tuin

 • Stelsels van tunnels met verschillende kamers en uitgangen. Veldmuizen kunnen een groot tunnelstelsel maken met smalle gangen wat resulteert in een zacht en oneffen oppervlak van gras en aarde.
 • Kleine knaagsporen op fruit of zaden.
 • Klein fruit zoals bessen kunnen verspreid op de grond onder planten gevonden worden.
 • Verscheurd papier in tuinhuisjes en schuren toont dat muizen nestmateriaal aan het verzamelen zijn.

Schade door ratten en muizen in de tuin

Schade door ratten en muizen

Ratten en muizen kunnen op verschillende manieren schade aanrichten aan je tuin, van het eten van je groenten en fruit, tot het knagen aan schuurdeuren en kabels.

Soorten schade die ratten en muizen kunnen veroorzaken aan je tuin

De schade die knaagdieren kunnen veroorzaken, kunnen per soort verschillen. In het algemeen, kunnen knaagdieren de volgende soorten schade aanrichten:

 • Ratten en muizen kunnen fruit en groente die je in de tuin verbouwt opeten. Daarnaast kunnen ze zaden, bessen, opgeslagen voedsel in de schuur en voedselresten in de vuilnisbak aanvreten.
 • Knagen aan containers en verpakkingsmaterialen waar voedsel, zaden en diervoeding in zit.
 • Knagen aan schuren, deuren, elektriciteitsdraad en regenpijpen.
 • Gaten en ondiepe tunnels graven die je gazon kunnen verpesten en ongelijke oppervlakten veroorzaken.

Hoe kom je van ratten en muizen in de tuin af?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om van knaagdieren in de tuin af te komen, variërend van doe-het-zelf methoden tot het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder.

Hoe kun je ratten en muizen buiten de tuin houden?

De beste manier om ratten en muizen uit de tuin te houden is door het nemen van weringsmaatregelen. Dit kun je doen op verschillende manieren.

Knaagdierpreventie in de tuin

 • Verwijder schuilplaatsen rondom gebouwen en schuren. Dicht kleine gaatjes en kiertjes af om te voorkomen dat ze je huis binnendringen. Ratten hebben slechts een kier van 15 mm hoog nodig om doorheen te kunnen, en voor muizen is een kiertje van slechts 5 mm al genoeg.
 • Verwijder potentiële broedplaatsen door je tuin schoon en netjes te houden. Verwijder snoeiafval, stapels hout en snoei overgroeide plekken.
 • Bewaar afval in afsluitbare vuilcontainers. Zorg ervoor dat deksels dichtzitten en dat vuilnisbakken waar etensresten in zitten, niet te lang buiten blijven staan.
 • Strooi geen vogelvoer op de grond. Gebruik een vogelvoedertafel of -mand, of bollen van vogelvoer die je kunt ophangen om vogels te voeren.

Professionele bestrijding van ratten en muizen

Professionele bestrijding van ratten en muizen

Knaagdieren zijn erg sluwe en opportunistische dieren. Hierdoor kunnen ze, ondanks alle zorgvuldig genomen preventiemethoden, alsnog je tuin binnendringen. In deze gevallen is het slim om contact op te nemen met een professioneel bedrijf in ongediertebestrijding om je te helpen. Een professionele ongediertebestrijder heeft een uitgebreide hoeveelheid kennis, vaardigheden en expertise om elk knaagdier succesvol te verwijderen uit de tuin.

Contacteer ons nu op het GRATIS nummer 0800 20 160 of stuur ons een e-mail.

 

Onze oplossingen voor een ratteninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

 • 24/7 monitoring en detectie
 • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
 • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts