0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Muis in huis: hoe herken je de tekenen van een muizenplaag?

Het is niet gemakkelijk om een muizenplaag te ontdekken omdat muizen vooral ’s nachts leven. Het zijn nachtdieren. Tijdens de nacht verlaten ze hun schuilplaats en gaan ze op zoek naar voedsel. Doordat muizen zich overdag schuilhouden, kan het een tijdje duren vooraleer u merkt dat u een muis in huis hebt.

Last van muizen?

Als u vermoedt dat u een muis in huis hebt, aarzel dan niet en contacteer Rentokil vooraleer het probleem zich verspreidt naar andere plaatsen of vooraleer er meer schade wordt aangericht door deze kleine beestjes.
Neem dus vandaag nog contact op met Rentokil voor een effectieve bestrijding van muizen. Zowel voor bedrijven als particulieren.

Stuur ons een email of bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 160. Onze experts in het bestrijden van muizen lossen het probleem gegarandeerd op.

Muizen in huis: aanwijzingen

Er zijn een aantal aanwijzingen die duiden op de aanwezigheid van muizen. Om de ernst van de situatie te kunnen evalueren, moet er een grondige inspectie gedaan worden in en rond het gebouw.

Muizenkeutels

De uitwerpselen van muizen zijn één van de beste aanwijzingen dat u te maken hebt met een muizenplaag. Muizen leggen ongeveer 50 à 80 muizenkeutels per dag. Ze liggen overal verspreid, omdat muizen zich voortdurend verplaatsen en op verschillende plaatsen eten. De keutels van muizen zijn klein (3 à 8 mm) en lijken een beetje op extra grote hagelslag. Om te weten te komen of u te maken hebt met een actieve muizenplaag kan u kijken naar de glans en de hardheid: als de keutels nog zacht zijn en glanzen is dit een teken van een actieve muizenplaag. Een andere manier is om de muizenkeutels gewoon op te kuisen en de dagen erna te kijken of er nieuwe keutels gelegd zijn.

Keutels zijn vooral goed te zien op plaatsen waar veel activiteit is zoals in of op keukenkastjes, of langs de muur.

Knaagschade

Na muizenkeutels is knaagschade één van de belangrijkste kenmerken van een muizenplaag. Muizen knagen letterlijk aan alles om hun tanden kort en scherp te houden. De tanden van muizen groeien namelijk onophoudend door. De knaagschade is meestal in de vorm van twee evenwijdige groeven, op ongeveer 1 à 2 millimeter van elkaar. Muizen in huis knagen regelmatig aan meubels, plinten en plastic, maar ook aan elektrische kabels, wat schade aan apparaten veroorzaakt, of in het ergste geval zelfs brand.

Knaagschade

Krassende geluiden

Muizen gaan vaak op verkenning vlak na zonsondergang en vlak voor zonsopgang. Het zijn erg nieuwsgierige diertjes en aangezien ze niet zo goed zien, zijn ze volledig afhankelijk van hun reuk- en tastzin en hun gehoor. De geluiden die u ’s morgens en ‘s avonds hoort, zijn muizen die op zoek zijn naar voedsel. Muizen zijn ook goede klimmers. Ze klimmen zonder enig probleem van de ene verdieping van uw huis naar de andere via de spouwmuur. Daarom worden muizen ook vaak gehoord tussen muren en op zolder.

Muizen

Muizennesten

Muizen zijn groepsdieren en u zult ze dus zelden alleen tegenkomen. Doordat het handige klimmers zijn en slechts een klein gaatje nodighebben om naar binnen te komen, kunnen ze overal hun nest bouwen. Hun voorkeur gaat uit naar een rustige plaats waar voedsel in de buurt is – vaak op zolders of in spouwmuren. Maar ook de ruimte achter koelkasten, keukenkasten of fornuizen zijn potentiële nestplaatsen voor muizen. Muizen hebben geen extra water nodig: ze halen voldoende water uit hun voeding. Als er water in de buurt is, drinken ze 3 ml per dag. Muizen gebruiken alles wat ze kunnen vinden als nestmateriaal: takjes, karton, papier of isolatiemateriaal. Hun vachtharen gebruiken ze om er een zacht nest van te maken. Muizen brengen 4 à 8 jongen per worp ter wereld en hebben 6 à 10 nesten per jaar. Bij gunstige omstandigheden kunnen muizen dus 2.000 nakomelingen voortbrengen per jaar.

Buiksmeer

Muizen in huis lopen vaak dezelfde routes. Tijdens het lopen, schuren ze telkens met hun vacht tegen de grond of de wand aan. Op deze manier blijft het buiksmeer - het vuil en vet van hun vacht - achter op de muur of vloer. Bij een grote muizenplaag kunnen ophopingen ontstaan van lichaamsvuil, stof, buiksmeer en urine van de muis. Deze ophopingen worden urinepilaren genoemd.

Poot- en staartafdrukken

Muizen verraden hun aanwezigheid vaak door sporen achter te laten op stoffige zolders of in stoffige kelders. Stofsporen geven helaas geen enkele indicatie over hoe oud de infestatie is. Maak daarom het oppervlak schoon en bestrooi het daarna met een fijn laagje bloem of talkpoeder. Als u ’s anderendaags nieuwe sporen ziet, dan bent u er zeker van dat er muizen in uw huis zitten.

Sterke, kenmerkende geur

Muizen verspreiden een onaangename geur die je vooral opmerkt in afgesloten ruimtes zoals kasten of afgesloten zolders. Deze geur is afkomstig van de urine van muizen. Muizen kunnen zich aan de hand van hun urinegeur oriënteren en bakenen zo ook hun territorium af. Hoe sterker de geur, hoe dichter u bij de plaag in de buurt bent.

Sterke, kenmerkende geur

Levende en dode muizen

Als u een muis door uw huis ziet lopen, dan is het wel duidelijk dat u te maken hebt met een muizenplaag. Ziet u ze zelfs overdag, dan kan u er zeker van zijn dat het om een grote muizenplaag gaat, dat er te weinig voedsel in huis is of dat de nestplaats werd verstoord. Dode muizen wijzen uiteraard ook op een probleem met muizen.

Veelgestelde vragen over een muis in huis

Hoe lang leeft een muis?

De levensverwachting van een muis bedraagt ongeveer 18 maanden - afhankelijk van de omstandigheden.

Hoe vaak kunnen muizen zich voortplanten?

Een koppel muizen kan per jaar 2000 nakomelingen voortbrengen.

Hoe kan het dat muizen binnen kunnen komen?

Een jong muisje heeft genoeg aan een opening van 6 mm en een volwassen muis aan een opening van 12 mm om zich naar binnen te werken. Muizen hebben een zacht skelet en kunnen dit volledig platdrukken om ergens binnen te geraken. Het is dus aan te raden om uw woning goed af te dichten zodat muizen geen schijn van kans maken.

Bijten muizen?

Ze kunnen wel bijten maar het is hoogst uitzonderlijk dat ze dat doen.

Zijn muizen gevaarlijk?

Inderdaad. Muizen zijn dragers van besmettelijke ziektes. Contact met hun uitwerpselen kan dus erg gevaarlijk zijn. Bovendien kunnen zij door het knagen veel materiële schade aanrichten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld brand veroorzaken doordat er kortsluiting ontstaat in aangeknaagde kabels.

Waarom Rentokil kiezen tegen muizen?

Rentokil is marktleider in de sector van de muizenbestrijding en –preventie en beschikt over meer dan 85 jaar ervaring. Wij staan overal in België paraat om uw huis te beschermen tegen de overlast die de aanwezigheid van muizen veroorzaakt.  De expertise van onze medewerkers maakt dat wij steeds zeer gerichte behandelingen kunnen uitvoeren. Ons gekwalificeerd en gecertificeerd personeel zal u  effectieve, betrouwbare en veilige oplossingen voorstellen.

Hoeveel kost een behandeling tegen muizen?

Uw huis beschermen tegen muizen heeft een prijs, maar de prijs valt in de meeste gevallen goed mee. De preventie tegen muizen is minstens even belangrijk – zo niet belangrijker – dan de bestrijding. De behandelingen van Rentokil zijn niet alleen snel en effectief: het preventieadvies van onze professionele en opgeleide servicemedewerkers om gelijkaardige problemen met muizen in de toekomst te vermijden, krijgt u er gratis bij.

Onze tarieven worden berekend op basis van de soort ongedierte die bestreden moet worden, de omgeving (stad of platteland) en de specifieke omstandigheden.  Het is dus nodig dat één van onze ongedierte-experts even bij u langskomt om een vrijblijvende offerte op te stellen in functie van de te behandelen oppervlakte, het type ongedierte, de graad van besmetting en de te gebruiken producten.

Last van muizen?

Neem vandaag nog contact op met Rentokil voor een effectieve bestrijding van muizen. Zowel voor bedrijven als particulieren.

Pootafdrukken

De aanwezigheid van muizen blijkt vaak uit pootafdrukken op stoffige zolder- en keldervloeren. Sporen in het stof geven echter geen indicatie of er al dan niet een actuele plaag is. Maak daartoe het oppervlak schoon en bestuif het met bloem of talkpoeder. Als de volgende dag nieuwe sporen worden gevonden, hebt u het bewijs dat er muizen in huis zijn.

Karakteristieke geur

Muizen verspreiden een sterke, onaangename geur die vooral merkbaar is in gesloten ruimtes, zoals gesloten kasten of zolders. Deze geur wordt veroorzaakt door de urine van de muizen. Muizen gebruiken deze geur om hun weg te vinden en hun territorium af te bakenen. Elke muizenfamilie heeft haar eigen karakteristieke geur en kan elkaar dus herkennen. Als de geur echt overheersend is, ben je in de aanwezigheid van een grote plaag.

Onze oplossingen voor een muizeninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • 24/7 monitoring en detectie
  • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
  • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts