0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Risico’s van muizen

Muizen staan bekend als verspreiders van ziektes. Ze zijn dragers van bacteriën, virussen en parasieten en vormen een gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren. Deze ziektes worden verspreid via hun urine, uitwerpselen en speeksel. Bovendien kunnen ze de oorzaak zijn van veel materiële schade door hun knaaggedrag. Muizen moeten namelijk blijven knagen om hun tanden kort te houden.

Door hun razendsnelle voortplanting kan een enkele muis al snel uitgroeien tot een grote muizenplaag. Er zijn verschillende signalen van een beginnende muizenplaag. Het is daarom belangrijk om deze signalen van muizenoverlast te leren herkennen om zo op tijd preventieve maatregelen tegen muizen te nemen. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillende gevaren die een muizenplaag met zich meebrengt, waaronder de verspreiding van ziektes, knaagschade en psychologische schade.

Muizen: de ziektes die zij verspreiden

Huismuizen kunnen bacteriën, virussen en parasieten bij zich dragen die een gezondheidsrisico kunnen zijn voor mensen en huisdieren. Muizen verspreiden ziekteverwekkers via hun urine en uitwerpselen. Infecties kunnen ontstaan doordat wij de uitwerpselen aanraken met onze handen, of door het eten van door muizen besmette voeding.

Hieronder vindt u de meest voorkomende ziektekiemen die door muizen worden verspreid:

  • Salmonella - een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Muizen zijn erg nieuwsgierig en laten overal waar ze lopen - in hun zoektocht naar eten - urine en keutels achter zoals op het aanrecht en in keukenkastjes.

  • Leptospirose - ook wel bekend als ziekte van Weil. Leptospirose wordt overgedragen via de urine van muizen.

  • Hantavirus - dit virus wordt verspreid door de keutels van muizen. In 2012 was er een uitbraak van het Hantavirus in het Yosemite National Park in Amerika.

Muizen: de schade die ze veroorzaken

Muizen zijn nieuwsgierig, waardoor de kans groot is dat ze uw gehele pand verkennen. Ze knagen overal aan en nemen op verschillende plekken een hapje eten.

Knaagschade

De tanden van muizen groeien voortdurend. Daarom MOETEN muizen knagen om hun tanden kort te houden. Ze knagen letterlijk aan alles: meubels, isolatiemateriaal en elektrische kabels. Het knagen aan kabels kan kortsluiting veroorzaken en in het ergste geval zelfs brand.

Schade aan voorraden

Muizen eten de hele dag door, maar in kleine hoeveelheden per keer. In totaal eten ze zo’n 3 à 5 gram per dag. Ze nemen van verschillend voedsel een hapje waardoor ze meer voedsel besmetten dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Voedselvoorraden waar muizen aan geknaagd hebben worden onbruikbaar voor consumptie. De besmette voedingsstocks moeten dus weggegooid worden om verspreiding van ziektes te vermijden.

Pyschologische schade

Veel mensen hebben een panische angst voor muizen en zijn niet meer gerust van het ogenblik dat ze er één zien omdat ze – terecht – vrezen dat er meer in huis zijn. Bovendien is er ook de schaamte omdat het hebben van een probleem met muizen vaak wordt geweten aan een gebrek aan hygiëne.

Een probleem met muizen?

Bel de experts om een afspraak te maken. Gratis offerte. Of u nu een bedrijf of een particulier bent, wij lossen uw muizenprobleem op.

Professionele muizenbestrijding

Hebt u het vermoeden last van een muizenplaag te hebben? Neem direct contact met ons op voor advies en een offerte. Muizen kunnen ziektes overdragen via hun urine en uitwerpselen en knaagschade aan uw pand of woning veroorzaken.

Rentokil Pest Control biedt een zeer doelgerichte behandeling om elk muizenprobleem zowel in uw woning als in uw bedrijfspand op te lossen en geeft advies over hoe u uw bedrijfspand of huis in de toekomst muizenvrij kunt houden en welke preventiemaatregelen u kunt nemen om muizenplagen in de toekomst te voorkomen.

Onze oplossingen voor een muizeninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • 24/7 monitoring en detectie
  • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
  • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts