0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Elektrische vliegenvanger met led

Vliegen aangetrokken door licht

Je hoeft geen expert in ongediertebestrijding te zijn om te weten dat insecten aangetrokken worden door licht. Denk maar eens aan al die keren dat je in het donker motten of andere insecten in of rond een lichtbron hebt zien vliegen. Heb je echter ooit beseft dat een goed inzicht in deze natuurlijke aantrekkingskracht kan helpen bij het ontwikkelen van effectievere vliegenvangers en vliegenbestrijding in het algemeen?

Onderzoek naar dit onderwerp is van vitaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie en restaurants, cafés, hotels en de detailhandel voeding om een uitbraak van door vliegen veroorzaakte ziektes zoals salmonella te voorkomen.

Een team onderzoekers van het Global Technical Centre van Rentokil heeft onderzoek gedaan naar hoe licht zorgt voor een biologische aantrekkingskracht voor vliegen naar een val. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat ledtechnologie een aanzienlijk sterkere aantrekkingskracht heeft op vliegen dan conventionele lichtbronnen.

Wanneer ledtechnologie wordt gecombineerd met een elektrische vliegenvanger biedt dit de mogelijkheid om aanzienlijk meer vliegen te vangen en doden dan andere soorten vliegenvallen.

Sterker nog, deze expertise heeft Rentokil in staat gesteld haar nieuwste Lumnia elektrische vliegenvangers met ledtechnologie te ontwikkelen.

Vliegen aangetrokken door licht

Houden insecten van ledlicht?

Als huiseigenaars zijn we er al jaren van overtuigd dat ledverlichting een slimmere en efficiëntere manier is om ons huis te verlichten. Deze lichtbron lijkt dus ook erg aantrekkelijk te zijn voor insecten.

Waarom worden vliegen aangetrokken door ledlicht?

De manier waarop leds licht uitstralen is de reden waarom ze zo aantrekkelijk gevonden worden door insecten. Ledlicht produceert UV-A licht dat verder reikt dan bijvoorbeeld het fosforlicht van traditionele UV-lampen. Huisvliegen worden sterk aangetrokken door UV-A licht omdat hun ogen erg gevoelig zijn voor licht op die golflengte.

Licht en de aantrekkingkracht op vliegen

Licht en de aantrekkingkracht op vliegen

Er is geen enkele wetenschappelijke verklaring voor het feit dat vliegen op licht afkomen omdat ze worden aangetrokken door licht. Er zijn verschillende theorieën die een mogelijke verklaring bieden, zoals hieronder wordt beschreven:

Vliegen gebruiken licht voor hun veiligheid

Voor sommige insecten wordt een felle lichtbron mogelijk gezien als een noodbaken. Wanneer de insecten twijfelen, gaan ze instinctief richting de lichtbron die meestal hoger ligt dan de gevaarlijke omgeving waar zij zich op dat moment bevinden. Voor andere insecten wordt licht gezien als een vertrouwd veiligheidssignaal, net als luchtbellen die de weg naar het wateroppervlak tonen.

Vliegen gebruiken licht om te navigeren

Een andere populaire theorie waarom licht zo’n sterke aantrekkingskracht heeft op insecten is dat ze het gebruiken als navigatiesysteem. Een insect dat bijvoorbeeld naar het noorden vliegt, kan zijn koers houden door een natuurlijke lichtbron zoals de zon of de maan continu aan één kant ten opzichte van zichzelf te houden. Deze methode werkt goed zolang de lichtbron constant op dezelfde plek blijft en op een redelijk grote afstand staat. Wanneer een insect ineens een ronde gloeilamp tegenkomt, wordt het in de war gebracht door de afkomst van de lichtbron. Dit verklaart het vreemde gedrag van een mot die continu rondom een lichtbron blijft vliegen: ze wil instinctief het licht aan één zijde van het lichaam houden terwijl het zijn koers bepaalt.

Fototaxie

Het verschil tussen insecten die worden aangetrokken door licht en insecten die door licht worden afgeschrikt heet fototaxie. Bepaalde insecten zoals kakkerlakken en regenwormen hebben negatieve fototaxie, wat betekent dat ze afgeschrikt worden door licht. Motten, vliegen en vele andere vliegende insecten hebben positieve fototaxie en worden juist aangetrokken door licht.

In de wetenschap bestaat er de nodige discussie waarom een insect met positieve fototaxie zoals een vlieg rondom een kunstmatige lichtbron blijft vliegen, zelfs wanneer er een natuurlijke lichtbron verschijnt. Sommige wetenschappers geloven dat het insect niet aangetrokken wordt door het licht zelf, maar door de duisternis eromheen. Anderen suggereren dat de ogen van het insect, die vaak meerdere lenzen hebben, moeite hebben om te schakelen tussen licht en duisternis. Tijdens deze periode van tijdelijke nachtblindheid is het insect kwetsbaar voor roofdieren. In dat geval kiest het insect er mogelijk voor om om in het licht te blijven dan om weg te vliegen en vervolgens te weinig te zien om te reageren op gevaren van roofdieren en obstakels.

Elektrische vliegenvanger met ledtechnologie

De onderzoekers van Rentokil hebben de efficiëntie van een vliegenlamp met ledtechnologie aangetoond door middel van een half-waarde-tijd test (Half Life Measurement). Deze test rapporteert de tijd die het duurt om 50% van de vliegen te doden die in een testruimte zijn losgelaten. Hoe de lager de waarde, hoe beter en effectiever de elektrische vliegenvanger is. Om effectieve vliegenbestrijding te garanderen is het ook essentieel om de elektrische vliegenvanger op de juiste plek op te hangen, gebaseerd op wat we weten over fototaxie.

Elektrische vliegenvanger met ledtechnologie

Bij de plaatsing van de elektrische vliegenvanger moet rekening gehouden worden met andere lichtbronnen in de buurt. Dit is van essentieel belang voor de effectiviteit van de vliegenvanger.

Deze kennis over de biologische aantrekkingskracht van vliegen op licht illustreert de expertise van Rentokil Pest Control. Wil je meer weten over de nieuwste eleketrische vliegenvanger van Rentokil? Bel ons voor meer informatie op 0800 20 160 of stuur ons een email.

Commerciële vliegenbestrijding

Een reeks commerciële vliegenbestrijdingsunits, ontworpen voor een doeltreffende bestrijding en lagere energierekeningen.

  • Optimalisatie van LED-lampen met hoge aantrekkingskracht
  • Mooi design dat naadloos in uw bedrijfsomgeving past.
  • Verschillende energiemodi die zich automatisch aanpassen, waardoor het energieverbruik daalt en de ecologische voetafdruk kleiner wordt.
Voor meer informatie

Gerelateerde posts