0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Wespensteken voorkomen en behandelen

Wespensteken en steken van hoornaars zijn erg pijnlijk

Wees voorzichtig wanneer u te maken heeft met wespen of hoornaars, want ze hebben een stevige angel en kunnen in grote aantallen aanvallen als ze verstoord worden.

Een steek van een wesp is een pijnlijke ervaring en kan zelfs levensbedreigend zijn: één op de dertig mensen is allergisch voor wespensteken. U kunt de risico's verminderen door buitenshuis verstandige voorzorgsmaatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat het bestrijden van wespen op de juiste manier worden aangepakt.

Wespensteken: voorkomen en behandelen van wespensteken

Bescherm uzelf en uw gezin tegen wespensteken

Wespensteken zijn niet prettig en bezorgen vaak ongemak, vooral als u meerdere steken heeft opgelopen.

U kunt het risico om gestoken te worden verkleinen door wespennesten in of vlak bij huis te verwijderen en buitenshuis enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Allergieën voor insectensteken

Sommige mensen zijn veel gevoeliger voor insectensteken dan anderen, maar vooral jonge kinderen zijn er vaak erg gevoelig voor.

De groep die het meeste risico loopt is echter die drie procent van de bevolking die allergisch is voor het gif in de angels. Een allergie voor insectensteken kan zich op elk moment ontwikkelen, zelfs bij mensen die bij een eerdere steek nergens last van hadden.

Bel onmiddellijk een ambulance als iemand een ernstige reactie krijgt op een insectensteek.

Symptomen zijn onder meer flauwvallen, duizeligheid, misselijkheid of moeilijkheden bij ademen of slikken.

Insectensteken en insectenbeten

Insectensteken moeten niet verward worden met insectenbeten.

Een insect gebruikt zijn angel als verdedigingsmiddel, wanneer het denkt dat hij of zijn kolonie wordt bedreigd. Bij het steken wordt gif in of onder de huid geïnjecteerd. Dat heeft een onmiddellijk effect en veroorzaakt een scherp, brandend gevoel.

Steken gebeurt ter verdediging; bijten doen insecten om bloed af te nemen. Om het insect de tijd te geven zich met bloed te voeden, hebben insectenbeten zich zo ontwikkeld dat ze minder pijn doen dan een steek (al is de beet van een paardenvlieg nog altijd zeer pijnlijk).

Insectensteken

De meest voorkomende insecten die steken zijn wespen (met inbegrip van horzels) of bijen. Wespen zijn het agressiefst en kunnen ook met weinig provocatie steken.

Bijen steken veel minder snel; meestal pas als iemand op ze gaat staan of zitten. De belangrijkste tekenen van een bijensteek zijn de angel die in de huid achterblijft en het gifzakje dat langer dan een minuut gif in het lichaam blijft pompen.

Het enige teken van een wespen- of horzelsteek daarentegen hoeft niet meer te zijn dan een klein prikgaatje.

Als u door een wesp of bij bent gestoken, wordt het gebied rond de steek snel rood en vormt zich een bult (vloeistof onder de huid). Deze bult wordt na een paar uur kleiner, maar kan langer dan een dag blijven jeuken.

De behandeling van wespensteken

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is een wespensteek niet alkalisch en is de bijensteek maar in geringe mate zuur. De chemie van een steek is veel complexer en daarom leveren de traditionele behandelingen - azijn voor wespensteken en zuiveringszout voor bijensteken - slechts tijdelijke verlichting op. Maar u kunt wel enkele praktische stappen nemen.

Als u door een bij gestoken bent, neemt de pijn aanzienlijk af als de angel direct wordt verwijderd. Doe dat voorzichtig met de nagels, een pincet of een mes. Zorg er wel voor niet in het gifzakje te knijpen, want dan wordt er nog meer gif in de wond gespoten.

Was de wond met water en zeep en laat de zwelling kleiner worden door de wond onder te dompelen in koud water of te bedekken met een koud kompres, bijvoorbeeld ijs in een doek (maar leg ijs nooit direct op de huid).

Om de jeuk te verminderen, kunt u er een antihistaminecrème voor beten en steken opsmeren of een antihistaminetablet (hooikoortstablet) innemen.

Calaminelotion kan ook worden gebruikt om de wond te koelen en de jeuk te verminderen. Is de jeuk ernstig, raadpleeg dan uw apotheker over steroïdecrèmes.

Symptomen van een allergische reactie op een wespensteek

Bij mensen met een matige allergie voor steken kan de huid rond de wond wat meer opzwellen. Raadpleeg uw arts als de zwelling ernstig is of aanhoudt.

Bel onmiddellijk een ambulance als zich binnen dertig minuten na de steek een of meer van de onderstaande symptomen voordoen:

 • Zwelling rond de keel, mond of tong waardoor het ademhalen belemmerd wordt
 • Piepende ademhaling, naar adem snakken of niet in staat zijn adem te halen
 • Flauwvallen, duizeligheid of hoofdpijn
 • Pijn op de borst
 • Misselijkheid of maagkrampen

Denk eraan dat allergieën zich op elk moment kunnen ontwikkelen.

Mensen die in eerdere jaren al tweemaal of vaker zijn gestoken, lopen meer risico op het ontwikkelen van een allergie.

Een andere groep die veel risico loopt zijn mensen die last hebben van andere allergieën (zoals voor pollen of huisdieren).

Wespensteken voorkomen

Mensen die gevoelig zijn voor insectensteken moeten ervoor zorgen het risico op een steek zo klein mogelijk te houden. Een paar praktische stappen kunnen we allemaal nemen.

Dit kunt u doen om te voorkomen dat u buiten gestoken wordt:

 • Vermijd het dragen van felle kleuren en sterke geuren als parfums en deodorants, want die trekken insecten aan.
 • Draag lange mouwen, lange broeken, schoenen en een hoed, om zo min mogelijk huid bloot te hebben.
 • Gebruik insectenwerende sprays op de blote huid.
 • Gebruik insectenwerende producten of kaarsen.
 • Houd zoete dranken en etenswaren afgedekt.
 • Kijk uit voor bijen als u gaat zitten, liggen of rusten.
 • Vermijd plekken waar veel wespen zitten, zoals boomgaarden.
 • Draag handschoenen als u fruit van de grond opraapt.

Probeer wespen of bijen nooit dood te slaan. Dat vergroot de kans op een steek en kan een zwerm tot opwinding brengen. Probeer ze te verjagen door te blazen.

Zwaai niet met uw armen en probeer niet in paniek te raken, omdat het insect daarvan opgewonden kan raken. Als u een gebied ingaat waar veel stekende insecten zijn, loop dan kalm en langzaam weg.

Stekende insecten in huis of tuin

Een wesp die is binnengekomen kunt u bestrijden met een wespen- en vliegendodende spray.

Bijen echter zijn nuttige beesten voor het milieu en moeten indien mogelijk niet gedood worden.

Als er veel wespen of bijen in uw huis of tuin zijn, is er waarschijnlijk een nest in de buurt. Het is belangrijk om een wespennest zo vroeg mogelijk te verwijderen. Wespen worden aan het einde van de zomer agressiever en zijn vroeger in het jaar veel veiliger aan te pakken.)

Rentokil - de expert in ongediertebestrijding - biedt een professionele service om wespennesten snel en effectief te verwijderen.

Hebt u meer informatie nodig over onze service “wespennest” of wilt u een afspraak inplannen met één van onze professionele ongediertebestrijders bel dan GRATIS 0800 20 160 of stuur ons een email.

Onze wespenoplossingen

Wespen in de nabijheid van huizen of terrasjes van HoReCa uitbaters vallen mensen lastig, creëren vaak paniek en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn.

 • Professionele verwijdering van wespennesten
 • Wespenpotten voor buiten, zonder het gebruik van insecticides
 • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts