0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Preventie tegen ratten

Ratten: beter voorkomen dan genezen

Ratten hebben water, eten en een schuilplaats nodig. Zwarte ratten drinken ongeveer 15 ml per dag, bruine ratten 60 ml. Ratten zijn echte alleseters. Ze eten verschillende keren per dag en op verschillende plaatsen en houden van afwisseling. Het liefst eten ze kleine porties van verschillende soorten voedsel. Zwarte ratten eten ongeveer 15 gram per dag, bruine ratten ongeveer 30 gram. De beste manier om een probleem met ratten te vermijden, is geen afval of etensresten te laten slingeren en ervoor te zorgen dat u preventieve maatregelen treft om te voorkomen dat uw huis of bedrijf geteisterd wordt door ratten.

Experts in de bestrijding van ratten

 • het is niet nodig om uw woning te ontruimen
 • de behandeling is veilig voor uw omgeving, gezin en huisdieren
 • u ondervindt geen enkele hinder van de werkzaamheden
 • onze service is discreet
 • onze experts houden rekening met het milieu en gebruiken slechts de hoeveelheid producten die nodig is zodat het milieu zo weinig mogelijk impact ondervindt van de behandeling

Ratten zijn gevaarlijk voor uw gezondheid. Hebt u een rattenplaag bij u thuis of denkt u dat u een rattenprobleem hebt? Wacht dan niet en contacteer Rentokil.

Last van ratten?

Bel de experts om een afspraak te maken. Gratis inspectie en schatting. Of u nu een bedrijf of een particulier bent, wij lossen uw rattenprobleem op.

Concrete acties om ratten in en rond uw woning en bedrijfspand te weren

 • Voedsel - Stockeer voedsel zo veel mogelijk in glazen of metalen potten. Spoel geen voedsel door het toilet of door de gootsteen. Bruine ratten leven in riolen. Het voedsel dat u doorspoelt, is voor ratten een welkome bron van voedsel.
 • Afval - Laat geen afval slingeren en gooi het meteen weg in vuilnisbakken met een deksel. Plastic zakken zijn te gemakkelijk door te knagen.
 • Huisdieren - Ruim ’s avonds het eten van uw huisdier op want ook hierop zijn ratten erg verlekkerd. Bewaar het eten in een afgesloten bak en laat het niet gewoon op de grond staan in de zak of kartonnen doos. Denk eraan dat als u eten strooit voor duiven en vogels, dit ook ratten aantrekt.
 • Rommel - Zorg voor een opgeruimd huis en een opgeruimde tuin. Minder rommel betekent minder schuilplekken.
 • Compost - Een composthoop achteraan in de tuin met groenten-, fruit- en tuinafval is een feest voor ratten. Als u toch een composthoop wil aanleggen in de tuin, wees dan alert en hou in de gaten of u geen holen opmerkt.

Preventieve maatregelen tegen ratten

Ratten zijn erg slim en zullen op alle manieren proberen om uw huis binnen te dringen. Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar geven vaak de voorkeur aan het leven in een hol en ze kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om ze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.

 • Deuren - een opening van 2 cm is voldoende voor een rat om zich onder de deur door te wringen. Daarom is het aangewezen om een deurborstel te plaatsen onder deurspleten. Let ook op openingen onder tuin- en schuurdeuren.

 • Naden en kieren - Dicht alle naden en kieren en openingen aan dakpannen en spouwen met fijn gaas. De openingen in het gaas mogen niet groter zijn dan 18 millimeter. Gebruik liefst gaas met openingen van maximaal 5 mm, zodat ook ratten geen kans krijgen binnen te dringen. Ratten kunnen springen, dus vergeet niet om alle kieren tot ongeveer 1 meter hoog te dichten.

 • Ventilatie- en verluchtingsopeningen - Plaats roosters naar buiten.

 • Schade aan het riool - Repareer schade aan het riool altijd onmiddellijk. Soms dringen bruine ratten huizen binnen via het riool.

 • Kabels en pijpen - Gaten in de muur voor elektriciteit, droogkasten, wasmachines en vaatwassers zijn vaak iets groter dan de buis of kabel zelf. Via deze openingen kunnen ratten binnenkomen of zich verplaatsen naar andere ruimtes van uw woning. De gaten moeten opgevuld worden met staalwol, cement of gaas.

 • Vegetatie - Bruine ratten maken vaak holen onder de grond, vlak naast uw huis. Zwarte ratten kunnen via struiken of bomen op het dak, om zo toegang te krijgen tot uw woning. Slecht onderhouden planten bieden een schuilplaats voor ratten. Zorg ervoor dat takken van bomen en struiken uw woning niet raken en verzorg de planten en bloemen rondom uw woning goed. Laat bij voorkeur een ruimte tussen uw woning en de planten, zodat ratten zich hier niet in kunnen verstoppen.

Handige tips tegen ratten

Doordat het respect voor het milieu terecht steeds belangrijker wordt, willen veel mensen geen toxische producten gebruiken om ratten te verjagen. Er bestaan dan ook duizend-en-één huis-, tuin- en-keukentips die zouden kunnen helpen om ratten uit uw huis te houden. De effectiviteit van deze goedbedoelde raadgevingen is echter lang niet zo groot als wordt gedacht.

Een van de meest bekende fabels is het in huis nemen van een kat. Helaas zijn niet alle huiskatten geboren jagers. Er wordt ook gezegd dat gebruikte kattenbakvulling ratten afschrikt. Helaas vinden wij de geur van kattenbakvulling ook niet al te prettig.

Ratten houden niet van terpentine, cayennepeper, kamille en munt. Deze geuren schrikken ratten af, maar garanderen niet dat de ratten uw huis niet binnenkomen.

Professionele hulp bij het voorkomen van ratten

Producten zoals deurborstels en fijn roestvrijstalen gaas zijn in de doe-het-zelf zaak verkrijgbaar. Veel gaten in uw woning kunt u daarom zelf dicht maken.

Blijft u toch last ondervinden van ratten, dan is het verstandig een professionele bestrijder in te schakelen. De vakbekwame ongediertebestrijders van Rentokil weten waar ratten binnen kunnen dringen en helpen u graag met het aanbrengen van rattenwering. Daarnaast bestrijden zij de huidige plaag voor u en geven ze u advies over het in de toekomst voorkomen van een plaag.

Rattenproblemen?

Bel de experts om een afspraak te maken. Gratis inspectie en schatting. Of u nu een bedrijf of een particulier bent, wij lossen uw rattenprobleem op.

Onze oplossingen voor een ratteninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

 • 24/7 monitoring en detectie
 • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
 • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts