0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Ratten bestrijden: hoe herken je de tekenen?

1. Over welk ongedierte gaat het?

Brand met ongekende oorzaak, verdachte geluiden, aangeknaagde dozen, vieze urinesporen, ... Dit zijn maar een paar voorbeelden van de ongemakken die deze harige knaagdieren veroorzaken.

Ratten worden beschouwd als ongedierte omdat hun aanwezigheid bepaalde risico's met zich meebrengt. Een rattenplaag kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en de veiligheid en kan ook schade berokkenen aan uw eigendom en goederen.

De situatie kan nog verergeren doordat ratten en muizen zichzelf ongelooflijk goed aanpassen aan de omgeving waarin ze leven.

Het is belangrijk om de verschillende soorten ratten te kennen en de tekenen te herkennen. Ratten zijn nachtdieren en ze zorgen ervoor dat ze uit het zicht blijven van mensen. Het is van essentieel belang dat je weet met welke soort rat je te maken hebt omdat de manier om ze te bestrijden afhankelijk is van hun leefgewoontes en gedrag. Exact weten over welke soort rat het gaat bespaart dus tijd, geld en kopzorgen.

2. Kies je methode

Doe je het zelf of laat je het doen door een expert?

Als je een probleem hebt met muizen, dan heb je 2 keuzes: proberen het zelf op te lossen of een professional inhuren.

Voor de doe-het-zelf optie heb je de juiste doe-het-zelf producten voor de bestrijding van ratten nodig. Bovendien moet je waarschijnlijk een paar maatregelen treffen om je huis te beschermen tegen ratten.

Voor de andere optie is het belangrijk dat je de juiste firma onder de arm neemt om je probleem met ratten op te lossen.

Doe-het-zelf rattenbestrijding

Als je beslist om zelf je probleem met ratten aan te pakken, dan sta je voor een moeilijke taak. Vooral als het een grote infestatie is.

Een aantal zaken zoals een goede hygiëne en het aanbrengen van wering kunnen een positieve impact hebben op je inspanningen om de ratten weg te houden. Je moet dus op zoek gaan naar openingen waarlangs ratten naar binnen kunnen. Deze moeten zo snel mogelijik dichtgemaakt worden.

Ratten zijn slimme dieren en hebben direct argwaan als ze nieuwe dingen opmerken in hun vertrouwde omgeving. Hun argwaan duurt wel een paar dagen. Ze kunnen ook over een val of een lokaas springen dat speciaal geplaatst werd om hen te vangen. Ratten hebben scherpe zintuigen en kunnen zich dus gemakkelijk in het donker verplaatsen.

Ratten leven in stedelijke gebieden en passen zich snel aan aan de omgeving. Daarom is het niet simpel om een rattenprobleem op te lossen: je moet er de tijd voor nemen en je moet weten hoe je het moet doen. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met en geen enkele kennis hebben van het steeds veranderende gedrag van ratten, is het vangen van deze knaagdieren een moeilijke klus.

Het zal je dus niet verbazen dat de effectiviteit van doe-het-zelf rattenbestrijding eerder beperkt is.

Knaagdieren hebben voedsel, water en een schuilplaats nodig om zich voort te planten. Wist je dat een koppel ratten per jaar 200 nakomelingen kan voortbrengen?

Hieronder vind je enkele praktische tips om een probleem met ratten te vermijden:

 • verwijder gemorste etensresten en afval
 • maak regelmatig de vuilnisbakken leeg
 • verwijder grote objecten die kunnen dienst doen als een potentiële broedplaats
 • onderhoud je gebouw en vul openingen, barsten en spleten

Voordelen van een professionele rattenbestrijding

Het is een hele uitdaging om zelf ratten te bestrijden omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid en je veiligheid, maar ook van je familie en werknemers.

Knaagdieren scheiden constant urine af en laten uitwerpselen achter die voedsel, gereedschap en werkoppervlakken kunnen besmetten met het risico op Salmonellose, de ziekte van Weil en de pest. Deze ziektes kunnen symptomen van voedselvergiftiging veroorzaken zoals overgeven, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

Ratten hebben snijtanden die constant doorgroeien. Ze moeten dus hun tanden kort en scherp houden door aan dingen te knagen. Deze lastige gewoonte kan kortsluitingen - in sommige gevallen zelfs brand - veroorzaken als ze draden doorknagen. Ratten kunnen zelfs hout, plastic en staal doorbijten.

Tot op zekere hoogte kan een degelijk onderhoud helpen om ratten weg te houden, maar een professionele aanpak is nodig om een ernstige rattenplaag op te lossen en in de toekomst te vermijden.

Voordelen van rattenbestrijding:

 • vermijden van financiële verliezen door knaagschade
 • vermijden van voedselbesmetting
 • beschermen van de reputatie van je bedrijf
 • voorkomen van ziektes
 • voldoen aan normen en wetten die opgelegd worden door de overheid (HACCP, ...)
 • gemoedsrust omdat je weet dat het rattenprobleem onder controle is

Hoe kies je een ongediertebestrijdingsbedrijf?

Bij een goed ongediertebestrijdingsbedrijf moet de hele organisatie - zowel het management als de servicemedewerkers - voldoen aan de vereiste criteria. Iedereen moet beschikken over degelijke competenties en servicebereidheid.

Een goede partner in ongediertebestrijding moet in staat zijn om al uw gezondheids- en veiligheidsvragen te beantwoorden en soms zelfs te anticiperen. De service moet op maat gemaakt zijn van uw bedrijf want de omstandigheden in elk bedrijf zijn anders.

Een ongedierte-expert moet uiteraard respect hebben voor uw eigendom en moet de werkzaamheden dus met uiterste zorg uitvoeren. Hij moet zich vrij voelen om van bij het begin melding maken van eventuele moeilijke situaties. Ook de klant moet op elk moment vragen kunnen stellen of bekommernissen kunnen uiten. Er moet dus wel degelijk een partnership bestaan tussen klant en expert.

Belangrijkste selectiecriteria

 1. Certifiëringen - licenties en certifiëringen bewijzen dat de service uitgevoerd wordt rekening houdend met de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen.
 2. Lidmaatschap bij verenigingen - lidmaatschap bij sectorverenigingen zoals de Belgian Pest Management Association (BePMA) geven aan dat de verleende diensten uitgevoerd worden door opgeleide mensen en dat het bedrijf voldoet aan de strikte voorwaarden die gesteld worden aan het lidmaatschap.
 3. Klantengetuigenissen - vandaag - meer dan ooit - zijn getuigenissen van andere bedrijven over de service doorslaggevend. Ga te rade bij collega's, vrienden, familie of lees de klantengetuigenissen op de website.
 4. Transparantie - volledige eerlijkheid en transparantie van bij het begin van de samenwerking over de kost, de geleverde service en de duur van de overeenkomst. Duidelijke rapportering is eveneens cruciaal.
 5. Expertise & ervaring - een gereputeerd bedrijf met degelijk opgeleide en ervaren medewerkers kan u gemoedsrust geven zodat u zich enkel hoeft te bekommeren over uw kernactiviteiten.

Waarom Rentokil?

Met Rentokil Pest Control als ongediertepartner kunt u zeker zijn van een kwalitatieve bescherming tegen ongedierte.

Onze focus ligt op het volledig oplossen van uw probleem met ongedierte. Tegelijkertijd geven wij u aanbevelingen om te voorkomen dat hetzelfde probleem terug te kop opduikt in de toekomst.

Met meer dan 85 jaar ervaring in de ongediertesector kunt u er zeker van zijn dat onze service kwalitatief is en dat onze servicemensen op het hoogste niveau getraind zijn.

 • Certifiëringen - Rentokil België heeft als enige bedrijf in de ongediertsector het CEPA certificaat - een bewijs van onze hoogkwalitatieve service
 • Lidmaatschap bij verenigingen: Rentokil is lid van BePMA - Belgian Pest Managment Association
 • Klantengetuigenissen - wij hebben talrijke klantengetuigenissen van bedrijven die tevreden zijn over onze diensten
 • Tranparantie - ons online en realtime rapporteringssysteem myRentokil geeft u een volledig en transparant overzicht van uw ongediertebestrijding en -preventie
 • Expertise & ervaring - onze servicemensen zijn grondig opgeleid en worden op regelmatige tijdstippen bijgeschoold en getest op hun kennis van het ongedierte en de actuele bestrijdingstechnieken

3. Neem actie

Neem vandaag nog contact op met Rentokil om uw probleem met ratten voorgoed op te lossen en alle stress die met een rattenplaag gepaard gaat van de baan te ruimen.

Last van ratten?

Neem vandaag nog contact op met Rentokil voor een effectieve bestrijding van ratten. Zowel voor bedrijven als particulieren.

Onze oplossingen voor een muizeninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

 • 24/7 monitoring en detectie
 • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
 • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts