(+32) 800 26 735 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Wespenkoningin en haar nest

De rol van de wespenkoningin

De wespenkoningin is de enige wesp uit de wespenkolonie die de winter overleeft. Na de winter komt de wespenkoningin uit haar winterslaap om een nieuwe kolonie te stichten. Hiervoor gaat zij op zoek naar een nieuwe plek voor een wespennest. Ze legt er de bevruchte eitjes die zij de hele winter met zich meegedragen heeft. De jonge larven die vervolgens uitkomen, voedt ze met gevangen insecten. Nadat de eerste generatie wespen is geboren, zal de wespenkoningin alleen nog maar bezig zijn met paren en eitjes leggen. De werksters nemen de taak van het zoeken naar voedsel over van de wespenkoningin.

Hoe ziet een wespenkoningin eruit?

De wespenkoningin heeft – net als de gewone wesp – karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wordt 10 à 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt. Vaak wordt de wespenkoningin verward met een Europese hoornaar. Het verschil tussen een wesp en een hoornaar is echter goed te zien. De kop van een hoornaar is bijvoorbeeld oranjerood van kleur.

Lees meer: alles wat je moet weten over wespen

Wist je dat: een wespennest uit wel 5.000 wespen kan bestaan?

Wist je dat: een wespennest uit wel 5.000 wespen kan bestaan?

Waar bouwt de wespenkoningin haar nest?

De wespenkoningin bouwt het wespennest op beschutte plekken, maar waar er toch een gemakkelijke uitweg is. Op volgende plaatsen kom je vaak een wespennest tegen:

  • op zolders
  • onder dakgoten
  • onder dakranden
  • in de spouwmuur

Om het nest te vinden is het belangrijk om een wespennest te herkennen. Om te achterhalen waar het nest zich bevindt, kun je de zogenaamde aanvliegroute in de gaten te houden. Dit is de route die wespen afleggen om terug te keren naar hun nest.

Wist je dat: een wespennest slechts één jaar wordt gebruikt?

Vaak worden bijen en hommels verward met wespen. Bijen en hommels zijn beschermde dieren en zijn essentieel voor de bestuiving van gewassen. Dankzij bijen kunnen we genieten van fruit als kersen, appels, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgette, paprika en avocado zouden verdwijnen zonder de bij. Om deze reden mogen bijen niet bestreden worden. Een imker kan een bijennest veilig verwijderen en verplaatsen.

Agressieve wespen

Wespen leven van zoetigheid. Wespen voeden de larven met insecten. Deze larven scheiden zelf weer zoetigheid uit, waar de volwassen wespen van leven. Op een gegeven moment raakt de eigen zoetigheid op en moeten de wespen op zoek naar alternatieve bronnen. Om deze reden zijn wespen in augustus vaak agressiever dan vroeger in het jaar. Wespen komen rond augustus vaak af op onze eigen zoete versnaperingen als ijsjes, snoep en frisdrank zoals cola. De wesp wordt daarom ook weleens de limonadewesp genoemd. In deze periode zijn de wespen agressiever wegens hun gebrek aan voedsel. Dit leidt weleens tot een wespensteek.

Lees meer: Wespen – wat je moet doen

Agressieve wespen

Wespennest bestrijden

Om overlast van wespen te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk de wespenkoningin te vangen. Net als bij mieren kan de kolonie niet bestaan zonder de koningin. Als de wespenkoningin gevangen wordt voordat zij de kolonie heeft kunnen stichten, zal er geen wespennest gebouwd worden. Mocht je pas later in het jaar last van wespen krijgen, is het wespennest bestrijden een manier om van agressieve wespen af te komen. Het is belangrijk om niet zelf een wespennest te bestrijden, omdat dit erg gevaarlijk kan zijn. Een professionele ongediertebestrijder heeft de juiste kennis en materiaal om een wespennest veilig en effectief te bestrijden.

Onze wespenoplossingen

Wespen in de nabijheid van huizen of terrasjes van horeca uitbaters vallen mensen lastig, creëren vaak paniek en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn.

  • Professionele verwijdering van wespennesten
  • Wespenpotten voor buiten, zonder gebruik van insecticiden
  • Snel, efficiënt en veilig ingrijpen door de experts van Rentokil
Voor meer informatie

Gerelateerde posts