0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Hoornaars en wespen: het verschil

Hoornaars en wespen: wie is wie?

Er zijn vele verschillende soorten wespen. Een van de soorten wespen die we in België kunnen vinden is de Europese hoornaar. Maar wat is het verschil tussen hoornaars en wespen? Deze superwesp is niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van de gewone wesp.

Wat is een hoornaar?

Het is voor sommige mensen soms al moeilijk om wespen te onderscheiden van bijen of hommels. Hoornaars zijn net als wespen vliesvleugeligen. Het is de grootste inheemse, sociale wespensoort in België. Deze reuzenwespen kregen vooral na de zomer van 2017 te kampen met een zeer negatief imago toen wandelaars door hoornaars aangevallen werden – wat heel wat reactie losmaakte in de media.

Net zoals dat bij wespen het geval is, is een dreiging rondom het nest de enige reden voor hoornaars om aan te vallen. Als je het nest (onbewust) te dicht nadert zou het wel eens kunnen dat je – bij wijze van verdediging – gestoken wordt door een aantal werksters.

Uiterlijke kenmerken van hoornaars en wespen

Europese hoornaar

Zowel hoornaars als wespen hebben een overwegend gele kleur, met een zwarte dwarstekening op het achterlijf. Maar er is een groot verschil tussen de kop, het borststuk en het eerste deel van het achterlijf van beide stekende insecten.  De kop en het borststuk van hoornaars is eerder roodbruin tot donkerbruin. Ook de poten van hoornaars zijn roodbruin. Bij gewone wespen is de tekening op het lichaam alleen geel met zwart.

Daarnaast is er ook verschil in grootte tussen hoornaars en wespen. De werksters van een wesp zijn tussen de 10 en 15 mm groot, een gemiddeld mannetje (dar) meet 15 mm. Hoornaars zijn beduidend groter dan wespen: de werksters zijn 17 tot 24 mm lang, darren 21 tot 28 mm en een hoornaarkoningin kan zelfs 35 tot 40 mm groot worden terwijl een wespenkoningin hooguit 20 mm meet. Een een behoorlijk verschil dus.

Nest van hoornaars en wespen

Hoornaars leven in een nest dat uit ongeveer 700 werksters bestaat. Bij een gewoon wespennest zijn dit er veel meer: tot wel 25.000 exemplaren. Beide soorten maken een nest van afgeknaagd zacht hout en andere vezels en vermengen dit met speeksel tot een grijzig papierachtig materiaal.

De vorm van het nest is wel verschillend.  Het nest van gewone wespen heeft een ballonvormig omhulsel. Het nest van hoornaars heeft een schelpachtige vorm. Ook de plaats van het nest kan verschillen; hoornaars bouwen hun nest graag in de buurt van bomen of struiken op een droge plaats en altijd bovengronds. Een wespennest vind je vaak in gebouwen zoals schuren en andere bijgebouwen, maar bijvoorbeeld ook in spouwmuren, onder dakranden en ondergronds.

Voeding van hoornaars en wespen

Gewone wespen – ook wel eens limonadewespen genoemd – doen hun naam eer aan. In de zomer gaan ze graag op zoek naar suikerrijk voedsel. Menselijk voedsel zoals ijsjes, fruit, frisdrank, enz. zijn dus superaantrekkelijk voor wespen.

Limonadewesp

Hoornaars voeden zich vooral met kleinere insecten en plantensappen. Vandaar dat het hinderen van mensen veel minder interessant is voor de hoornaar

Wat te doen tegen hoornaars en wespen?

Er is geen reden tot paniek bij het zien van hoornaars en wespen – ook al zijn ze groot. Zowel hoornaars als wespen zijn door onze experts veilig te bestrijden.

Mocht je problemen hebben met een wespennest, neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op het gratis telefoonnummer 0800 20 160.

Onze wespenoplossingen

Wespen in de nabijheid van huizen of terrasjes van HoReCa uitbaters vallen mensen lastig, creëren vaak paniek en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn.

  • Professionele verwijdering van wespennesten
  • Wespenpotten voor buiten, zonder het gebruik van insecticides
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts