Het vervelend brommend geluid dat vliegen produceren kan stevig op de zenuwen werken. Maar dat niet alleen: het is ronduit ergerlijk dat ze het als een sport ervaren om met hun vieze poten op je eten neer te strijken. Huisvliegen zijn niet alleen lastig, ze zijn ook erg onhygiënisch.
Maar voor bedrijven is de aanwezigheid van vliegen zo mogelijk nog ongewenster : vooral in de voedingsindustrie of de farmaceutische sector kunnen ze een impact hebben op de openbare gezondheid.
Niet alles aan huisvliegen is negatief uiteraard : vliegen zijn eigenlijk best wel fascinerende wezentjes. Hun levensgewoonten, hun voortplantingsgedrag, de manier waarop ze zicht voeden en verplaatsen zijn interessant om te bestuderen.
Hieronder vind je een lijstje van 10 feiten die je écht moet weten.
Ja. Je leest het goed. Vliegen geven eerder de voorkeur aan vloeibaar voedsel. Waarom? Door hun metabolisme en lichaamsbouw. Vlieegn hebben niet de kaken die nodig zijn om voedsel te kauwen, dus in plaats van het te kauwen, moeten ze het wel drinken.
Ik leg je even uit hoe vliegen eigenlijk eten. Een huisvlieg braakt verteringssappen op vaste voeding. Deze sappen maken dat het voedsel weker wordt waardoor ze het kunnen opzuigen. Smakelijk, niet?
Net zoals de iets elegantere vlinders kunnen vliegen voedsel proeven door hun poten te gebruiken. Dit is mogelijk doordat hun smaakreceptoren (chemonsensilla) zich op het onderste gedeelte van hun pootjes bevinden. Wanneer een vlieg op een lekker hapje landt – gaande van uitwerpselen tot uw ontbijt – zie je ze er vaak op rondlopen om aan hun volgende maaltijd een beter smaakje te geven alvorens ze op te eten.
En ze zijn bovendien niet erg kieskeurig over de plaats waar ze hun behoefte doen! Zoals je nu weet, leven vliegen van vloeibaar voedsel. Daardoor verloopt hun spijsvertering redelijk snel en produceren ze veel uitwerpselen. Huisvliegen ontlasten zich telkens ze ergens gaan zitten – zelfs als dat op hun volgende maaltijd is !
Door hun eetgewoonten en voortplantingsproces (zie verder in dit artikel) komen vliegen veelvuldig in contact met schadelijke bacteriën zoals Salmonella en E. coli. Vliegen verspreiden deze ziektekiemen via voedsel, keukengerei, keukenaanrechten.
Toegegeven : dit feit kende je waarschijnlijk al wel.
De anatomie van een huisvlieg maakt het mogelijk om zich voort te bewegen op zowat elk oppervlak – zowel horizontaal als vertikaal als ondersteboven.
Dit kunnen ze doordat elke poot voorzien is van twee dikke kussentjes – pulvilli genaamd – die op hun beurt kleine haartjes bevatten die een substantie uitscheiden die gelijkt op lijm. De “lijm” op basis van suikers en olieën is perfect voor een goede hechting op eender welke ondergrond.
Het is waar : vliegen kunnen achteruit kijken en dat kunnen ze omdat ze over een ongelooflijk paar ogen beschikken.
In tegenstelling tot jij en ik hebben vliegen samengestelde ogen. Deze complexe ogen verschaffen hen een gezichtsveld van bijna 360° waardoor ze zelfs kunnen zien wat er achter hen gebeurt. De ogen van huisvliegen bewegen echter niet. In staat zijn om in alle richtingen te kunnen kijken, maakt dat vliegen perfect kunnen vliegen terwijl ze waakzaam kunnen blijven voor elk gevaar.
Gemiddeld bedraagt de levensduur van een vlieg een dertigtal dagen. Dat is dus niet lang.
Dit korte leven weerhoudt hen er niet van om zich naar hartelust en in sneltempo te reproduceren. Vliegen kunnen tot 500 eitjes produceren tijdens hun leven. Dat verklaart meteen waarom een probleem met vliegen zich zo «vliegensvlug» kan verspreiden – ook al leven ze maar kort.
Heb je je al afgevraagd waarom het zo moeilijk is om een vlieg te vangen? Wel dat hebben ze te danken aan hun behendeligheid en hun uiterst snelle reactievermogen.
Huisvliegen zijn in staat om de zaken die zij waarnemen zeer snel te verwerken. Ter vergelijking : het menselijk brein verwerkt ongeveer 60 beelden per seconde te processen. Een vlieg doet er zo’n 250 per seconde.
Wanneer het om een ernstige vliegenplaag gaat, is het aan te raden om een beroep te doen op professionele vliegenbestrijding.