0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Andere kruipende insecten

Het is nooit fijn uw huis te moeten delen met één van de duizend soorten insecten die in dit land voorkomen. Enge kruipers en ongenode gasten kunnen niet alleen ziekten overbrengen, maar ze kunnen ook uw bezittingen beschadigen.

Het is essentieel om de insecten correct te identificeren om zo het risico in te schatten en de beste manier van bestrijding te bepalen.

Spinnen en andere kruipende insecten in naden en kieren zullen geen geheimen voor u hebben.

Volg de onderstaande links om te leren hoe u insecten kunt identificeren die in uw huis circuleren en om de kans dat dit ongedierte uw huis in de toekomst binnenkomt te minimaliseren. Ontdek de professionele oplossingen tegen kruipende insecten die Rentokil u kan bieden en lees ons advies over het veilige gebruik van supermarktproducten tegen lichte infecties.

Spinnen

Vioolspin

Zebraspin

Gele zakspin

Hooiwagen

Tarantula of vogelspin

Trechterspin

Veldnachtwolfspin

Er zijn maar heel weinig spinnen die mensen bijten en er zijn maar twee soorten spinnen die als gevaarlijk worden beschouwd: de zwarte weduwe en de bruine kluizenaar, maar zij komen niet voor in België. De meeste spinnenbeten hebben weinig tot geen effect op mensen en slechts een paar vereisen enige medische aandacht. Er zijn veel mensen met een diepgewortelde angst voor spinnen.

Spinnen in huis of uw bedrijf kunnen bijzonder hinderlijk zijn. Ze houden zich graag op in warme, donkere, nauwe ruimtes, zoals kieren in muren, hoeken, ventilatieopeningen en onder dakranden. Andere soorten blijven liever buiten en weven hun web in de schuur, in de tuin of bij de buitenverlichting. Spinnen zijn meestal hinderlijk vanwege de spinnenwebben die zij weven.

Wereldwijd zijn er meer dan 35.000 spinnensoorten, In België komen ongeveer 650 spinnensoorten voor - elk met hun eigen kleur en afmetingen, maar ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun 8 poten. Spinnen zijn nuttige dieren omdat ze verschillende soorten insecten eten - ook insecten die een plaag kunnen vormen.

Veel voorkomende spinnensoorten die u in uw huis kunt tegenkomen zijn:

  • Gewone huisspin – spin die in huis het meest voorkomt.
  • Wolfspin – grote, “harige” spin, wordt vaak verward met een tarantula; spanwijdte van 7,5 cm.
  • Zakspin – meestal lichtgeel, grijs of groen van kleur; waarschijnlijk verantwoordelijk voor de meeste spinnenbeten die binnen plaatsvinden.

Kruipende insecten, zoals kakkerlakken, zijn dragers van dragen diverse ernstige ziektes waaronder salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus. Het risico is vooral hoog in huizen met kinderen, ouderen of zieken. Bovendien kunnen uitwerpselen van kakkerlakken eczeem en astma veroorzaken. Beten van vlooien of bedwantsen kunnen eveneens veel ongemak en irritaties veroorzaken.

Onder andere kruipende insecten verstaan we bijvoorbeeld krekels, miljoenpoten, duizendpoten en honderdpoten, lieveheersbeestjes, oorwormen, pissebedden en verschillende soorten kevers. Er zijn duizenden verschillende soorten kruipende insecten. De meesten hiervan bestrijden wij niet, maar we kunnen u wel vaak preventieve adviezen geven. Een aantal veel voorkomende soorten zijn:

Tapijtkever – Deze soort komt in diverse vormen, afmetingen en kleuren voor. Maar meestal lijkt hij qua vorm op een lieveheersbeestje waarbij de kleur varieert van zwart tot bruin en zelfs wit en geel. Volwassen dieren zijn 2 tot 3 mm lang.

De volwassen insecten veroorzaken geen problemen in uw huis, omdat zij buiten leven en nectar en stuifmeel eten. Maar aan het einde van de zomer trekken ze graag uw huis binnen om daar in natuurlijke vezels, zoals gordijnen en vloerbedekking wel 40 eitjes per keer te leggen.

Binnen 2 tot 3 weken komen de larven uit de eitjes. Het zijn deze larven met hun wollige uiterlijk die schade aanrichten. Hun voedsel bestaat uit allerhande natuurlijke vezels zoals vloerbedekking, zacht woningtextiel en kleding.

Oorworm (oorwurm) – Volwassen insecten zijn 14 tot 23 mm lang, donkerbruin van kleur en hebben tangen aan het uiteinde van hun achterlijf. De tangen, die bij het mannetje gebogen en bij het vrouwtje recht zijn, zijn niet giftig en kunnen slechts een klein kneepje veroorzaken. Het vrouwtje legt ongeveer 40 eitjes per jaar en brengt de jongen zelf groot, wat in de insectenwereld vrij ongebruikelijk is. Oorwormen voeden zich met groene vegetatie en andere planten en zijn daardoor eerder in de tuin tot overlast dan in huis.

Zilvervisje – De volwassen insecten zijn 10 tot 12 mm lang, zilvergrijs van kleur en hebben de vorm van een torpedo met drie stekelharen aan het uiteinde van hun achterlijf. Zilvervisjes hebben vochtige, warme omstandigheden nodig en zijn vaak te vinden in badkamers en keukens. Ze voeden zich met voedselresten en ook al geven ze de voorkeur aan zetmeelrijk voedsel, ze zijn in staat cellulose te verteren en kunnen daardoor flinke schade toebrengen aan uw schilderijen en boeken.

Het is niet ongewoon om kleine insecten te zien kruipen op de vloer of muren in onze huizen en op onze werkplekken. Dit kan geen kwaad, tenzij het aantal groot is en u om de één of andere reden te maken krijgt met een infestatie.

In dat geval is het essentieel om te weten om welk insect het gaat. Op kantoor moet u de juiste maatregelen nemen om gevolgen te voorkomen.

Spinnenbestrijding

Spinnen in huis of uw bedrijf kunnen bijzonder hinderlijk zijn.

  • Professionele opvolging
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties.
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts