(+32) 800 26 735 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Mieren: 10 interessante weetjes

Mieren: uitzonderlijke wezentjes!

Mieren kunnen vaak ergerlijk zijn. Ze zijn piepklein en kunnen zich overal een weg naar binnen banen. Sommige soorten bijten zelfs! Er zijn meer dan 10.000 soorten bekend over de hele wereld.

Maar ondanks het feit dat ze lastig kunnen zijn, zijn mieren ook erg fascinerende beestjes. Gelooft u me niet? Neem dan even de tijd om deze blog te lezen en ik ben er zeker van dat u van gedachten verandert!

Mieren: uitzonderlijke wezentjes!

1. Mieren hebben bovenmenselijke krachten!

Ja, dat leest u goed. Mieren zijn bijzonder sterk. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen! Hoeveel een mier kan dragen is afhankelijk van de soort. De Aziatische weversmier kan bijvoorbeeld 100 keer zijn eigen gewicht dragen.

Waarom zijn mieren sterk?

Geloof het of niet: hun enorme kracht is het resultaat van hun kleine formaat. De Arizona State University meldt dat vanwege hun kleine formaat, de spieren van mieren meer ruimte innemen in hun lichaamsgrootte in vergelijking met andere, grotere dieren. Hierdoor kunnen ze meer kracht produceren.

2. Mieren hebben geen longen

Vanwege hun kleine formaat hebben ze geen ruimte voor een ingewikkeld ademhalingssysteem zoals dat van de mens. In plaats daarvan hebben ze hun eigen manier van ademhalen om de zuurstof door hun lichaam te pompen.

Hoe ademen mieren?

Mieren ademen zuurstof in via syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam. De syphonen zijn verbonden met een buizennetwerk dat de zuurstof naar bijna elke cel in het lichaam vervoert. De bewegingen van de mier laten de zuurstof door het lichaam circuleren, waarna de kooldioxide door dezelfde buizen wordt afgevoerd.

3. Mieren hebben geen oren

In tegenstelling tot ander ongedierte zoals ratten, hebben mieren geen oren. Maar dat betekent niet dat ze niet horen.

Hoe horen mieren?

Mieren gebruiken vibraties om te horen. Ze gebruiken de vibraties in de grond om te horen, door deze op te pikken in het subgenual orgaan, dat zit onder de knie bevindt. Ze gebruiken deze trillingen tijdens het zoeken naar voedsel of als alarmsignaal.

4. Er zijn heel veel mieren in de wereld

Ik denk dat ‘heel veel’ een understatement is als het gaat over de hoeveelheid mieren die momenteel rondkrioelen. Men schat dat er 1 miljoen mieren zijn voor elke mens die op aarde rondloopt!

Mieren hebben zo’n beetje de hele wereld overgenomen. Met uitzondering van Antarctica, het Noordpoolgebied en een handvol eilanden, is er op elk continent minstens één inheemse soort mieren te vinden.

5. Sommige mierensoorten zijn aseksueel

In plaats van de traditionele manier van voortplanten, reproduceren sommige mieren in het Amazonegebied zich door zichzelf te klonen. De koninginnen zouden zichzelf kopiëren om genetische dochters te produceren, wat resulteert in een kolonie zonder mannelijke mieren.

6. Mieren zijn boeren

Misschien denkt u “Wat?!”. Maar het is echt waar.! Net zoals wij koeien, schapen, varkens, kippen en vissen kweken met als doel ze op te eten, doen mieren dat ook met andere insecten. Meestal gaat het om bladluizen. Het zijn echte veeboeren!

Mieren beschermen de bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en bieden ze onderdak in hun nesten bij hevige regenval. Als tegenprestatie zuigen zij honingdauw op – het voedselrijke goedje dat rijk aan is suikers.

Mieren zijn boeren

7. Mieren hebben twee magen

Inderdaad: ze hebben twee magen. Een van de magen gebruiken ze om zichzelf te voeden en de andere dient om voedsel te bewaren dat wordt gedeeld met andere mieren.

Dit proces stelt de mierenkolonie in staat extreem efficiënt te werk te gaan. De mieren die voedsel zoeken kunnen zo eten doorgeven aan de mieren die in het nest blijven om voor de koningin en het nest te zorgen.

8. Mieren kunnen zwemmen

Niet alle mieren kunnen zwemmen, het hangt af van de soort. Ze hebben nog geen vlinder- of schoolslag onder de knie, maar ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen en ze kunnen ook lang blijven drijven.

Om het simpel te zeggen: het zijn échte survivors. Niet alleen kunnen ze langdurig hun adem inhouden onder water, ze bouwen ook reddingsboten om overstromingen te overleven.

9. Mieren zijn slavendrijvers

Dit klinkt misschien gek, maar ik leg het even uit. Sommige mierensoorten, zoals de Polyergus Lucidus, staan erom bekend dat ze slaven houden. Ze vallen naburige mierenkolonies binnen en vangen de bewoners, die daarna worden gedwongen om voor ze te werken. Dit proces wordt ‘slaafinval’ genoemd.

Mieren die slaven houden zijn gespecialiseerd in het parasiteren van een bepaalde soort of groep gerelateerde soorten, die vaak familie zijn. De gevangen mieren werken door alsof ze in hun eigen kolonie zijn, terwijl de slavendrijvende mieren zich alleen concentreren op het vergroten van hun beroepsbevolking.

Een studie van Harvard en de universiteiten in Florida hebben ontdekt dat mieren voor het eerst voorkwamen in de Krijtperiode – zo’n 130 miljoen jaar geleden! Ze hebben de Krijt-Tertiaire periode die de dinosaurussen uitroeide, overleefd en ook de Ijstijd.

Onze oplossingen tegen mieren

Mieren kunnen vervelend zijn, zeker als ze uw huis binnenkomen. De meeste soorten mieren in dit land brengen geen ernstig gezondheidsrisico met zich mee.

  • Experts zorgen ervoor dat mieren wegblijven van je etenswaren.
  • Mieren kunnen zorgen voor verzakkingen rond je woning. Rentokil heeft hier oplossingen voor.
  • Professionele behandelingen lossen het mierenprobleem op.
Voor meer informatie

Gerelateerde posts