© 2024 Rentokil Initial plc is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke vermeldingen.
Kruipende insecten, zoals kakkerlakken, zijn dragers van dragen diverse ernstige ziektes waaronder salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus. Het risico is vooral hoog in huizen met kinderen, ouderen of zieken. Bovendien kunnen uitwerpselen van kakkerlakken eczeem en astma veroorzaken. Beten van vlooien of bedwantsen kunnen eveneens veel ongemak en irritaties veroorzaken.
Onder andere kruipende insecten verstaan we bijvoorbeeld krekels, miljoenpoten, duizendpoten en honderdpoten, lieveheersbeestjes, oorwormen, pissebedden en verschillende soorten kevers. Er zijn duizenden verschillende soorten kruipende insecten. De meesten hiervan bestrijden wij niet, maar we kunnen u wel vaak preventieve adviezen geven. Een aantal veel voorkomende soorten zijn:
Tapijtkever – Deze soort komt in diverse vormen, afmetingen en kleuren voor. Maar meestal lijkt hij qua vorm op een lieveheersbeestje waarbij de kleur varieert van zwart tot bruin en zelfs wit en geel. Volwassen dieren zijn 2 tot 3 mm lang.
De volwassen insecten veroorzaken geen problemen in uw huis, omdat zij buiten leven en nectar en stuifmeel eten. Maar aan het einde van de zomer trekken ze graag uw huis binnen om daar in natuurlijke vezels, zoals gordijnen en vloerbedekking wel 40 eitjes per keer te leggen.
Binnen 2 tot 3 weken komen de larven uit de eitjes. Het zijn deze larven met hun wollige uiterlijk die schade aanrichten. Hun voedsel bestaat uit allerhande natuurlijke vezels zoals vloerbedekking, zacht woningtextiel en kleding.
Oorworm (oorwurm) – Volwassen insecten zijn 14 tot 23 mm lang, donkerbruin van kleur en hebben tangen aan het uiteinde van hun achterlijf. De tangen, die bij het mannetje gebogen en bij het vrouwtje recht zijn, zijn niet giftig en kunnen slechts een klein kneepje veroorzaken. Het vrouwtje legt ongeveer 40 eitjes per jaar en brengt de jongen zelf groot, wat in de insectenwereld vrij ongebruikelijk is. Oorwormen voeden zich met groene vegetatie en andere planten en zijn daardoor eerder in de tuin tot overlast dan in huis.
Zilvervisje – De volwassen insecten zijn 10 tot 12 mm lang, zilvergrijs van kleur en hebben de vorm van een torpedo met drie stekelharen aan het uiteinde van hun achterlijf. Zilvervisjes hebben vochtige, warme omstandigheden nodig en zijn vaak te vinden in badkamers en keukens. Ze voeden zich met voedselresten en ook al geven ze de voorkeur aan zetmeelrijk voedsel, ze zijn in staat cellulose te verteren en kunnen daardoor flinke schade toebrengen aan uw schilderijen en boeken.
Het dichten van mogelijke ingangen kan helpen om sommige onwelkome gasten buiten te houden. De meeste toegangswegen zijn spleten onder deuren en rond leidingen naar buiten of naburig gelegen woningen.
Vergeet ook niet de mogelijke plaatsen af te dichten waar deze kruipende insecten hun nest kunnen bouwen. Veel van deze insecten, zoals de oorworm en de tapijtkever, zijn vooral 's nachts actief en verstoppen zich overdag in kieren en gaten in muren, langs plinten of achter wandcontactdozen.
Stofzuig tapijten en vloerbedekking regelmatig om eventuele eitjes van de tapijtkever te verwijderen en gebruik regelmatig een insectenwerende tapijtreiniger.
Meestal komen insecten uw huis binnen omdat ze op zoek zijn naar voedsel en water. Zorg er daarom voor dat er geen voedsel en water beschikbaar is en tref de volgende maatregelen:
Zilvervisjes hebben een vochtige, maar ook warme omgeving nodig. Zorg er daarom voor dat kamers droog zijn en goed geventileerd worden.
Als er niets tegen gedaan wordt, zullen sommige ongenode gasten zich snel in grote aantallen vestigen en zich verspreiden naar aangrenzende woningen.
Als het een plaag van tapijtkevers betreft, raden we aan alle vloerbedekking grondig te stofzuigen en te behandelen met een insectenwerende tapijtreiniger. Als kleding, gordijnstof of zacht woningtextiel tekenen van een plaag vertoont of door larven van de tapijtkever is aangevreten, moet dit chemisch gereinigd worden.
Er is een grote verscheidenheid aan doe-het-zelf producten verkrijgbaar waarmee u de diverse insecten en ongenode gasten effectief kunt bestrijden. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor een veilig en effectief gebruik.
Het zal echter niet meevallen, vooral niet met de vrij verkrijgbare producten, om alle hoeken en gaten te bereiken waarin een aantal van deze insecten zich graag verstopt. Een hardnekkige plaag vereist een professionele aanpak om te voorkomen dat het probleem opnieuw de kop op steekt.
De meeste kruipende insecten zijn vooral hinderlijk in de tuin en niet zozeer in huis. Dit is echter niet altijd het geval en een aantal van deze plagen blijkt bijzonder lastig te bestrijden. Doe-het-zelf producten zijn een goede oplossing voor acute problemen; maar voor hardnekkige problemen is het inschakelen van een deskundige ongediertebestrijder noodzakelijk om voorgoed met een aantal enge kruipers af te rekenen. Een groot aantal kruipende insecten leeft buiten en komen maar tijdelijk naar binnen. Neem contact met ons op voor meer informatie over het soort insect en de mogelijke bestrijding.
De experts van Rentokil beschikken over diverse effectieve insecticiden voor de bestrijding van kruipende insecten.
We proberen het risico van insecticiden in huis zo laag mogelijk te houden door het gebruik van producten die passen bij uw situatie. Onze service is snel, effectief en biedt een hoge mate van veiligheid voor uw gezin en uw huisdieren.
Bel ons gratis voor meer advies of voor een bezoek van een Rentokil expert.
Enge kruipers en ongenode gasten kunnen niet alleen ziekten overbrengen, maar ze kunnen ook uw bezittingen beschadigen.