0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Zilvervisjes: wie zijn ze en wat doen ze?

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes komen vaak voor in huizen in België, maar veel mensen weten niet wat het voor beestjes zijn. Op deze pagina geven we wat meer uitleg over deze kleine, glibberige beestjes.

Zilvervisjes (Lepisma saccharina), ook wel bekend als suikergast, zijn kleine vleugelloze insecten die behoren tot de orde van de Thysanura (Franjestaarten), waar ook de ovenvisjes en papiervisjes toe behoren. Ze danken hun naam aan hun zilverachtige kleur, fijne schubben en wiebelende beweging, waardoor ze op een vis lijken. Ze zijn zilverachtig-blauw of zilvergrijs van kleur, meten ongeveer 10 à 12 mm en zijn te herkennen aan hun draadvormige antennes of voelsprieten op de kop, 3 paar geelbruine poten en 3 staartdraden aan de achterkant. Ze zijn voornamelijk ‘s nachts actief en kunnen zich met hoge snelheid voortbewegen.

Wat zijn zilvervisjes?

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Zilvervisjes kruipen van huis naar huis en van kamer naar kamer door kleine kieren en gaten in muren en plafonds. Ze leven op vochtige, warme plekken en leven daarom graag in nieuwbouwhuizen. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk uitermate geschikt voor deze kleine beestjes omdat er nog jarenlang vocht uit het het beton en hout verdampt dat gebruikt is bij de bouw van de huizen. Je komt ze vaak tegen op warme, vochtige plaatsen zoals de badkamer, slaapkamer, zolder en kelder.

Het feit dat zilvervisjes van vochtige en warme omgevingen houden is de reden waarom mensen ze soms in bed tegenkomen. Je bed wordt namelijk elke nacht verwarmd door je eigen lichaam. Het zweet en de adem die je in je slaap uitscheidt, zorgen voor een vochtig matras – wat een zeer geschikte omgeving is voor zilvervisjes. Het is dan ook erg belangrijk om je kamer regelmatig te verluchten.

Wat is de oorzaak van zilvervisjes?

Mensen vragen zich vaak af wat de oorzaak is van problemen met zilvervisjes. De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken. Vaak wordt  gedacht dat een probleem met zilvervisjes te wijten is aan slechte hygiëne in huis. Maar dat is helemaal niet het geval.

Wat is de oorzaak van zilvervisjes?

Leggen zilvervisjes eitjes?

Ja, sommige zilvervisjes leggen tot wel 20 eitjes per dag. De eitjes zijn moeilijk te vinden, doordat ze vaak verborgen liggen in barsten en kleine spleten. Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus heel veel baby zilvervisjes voortbrengen.

Leggen zilvervisjes eitjes?

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes eten zetmeelhoudende en koolhydraatrijke producten zoals broodkruimels, meel, pasta en aardappelen. Je kunt ze dan ook vaak tegenkomen in de keuken. Een bijzonderheid is hun vermogen om cellulose te verteren, waardoor ze in staat zijn om alleen maar papier en behang te eten. Daarnaast kunnen ze maandenlang zonder voedsel.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Wanneer zilvervisjes in grote aantallen voorkomen kunnen ze schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, schilderijen, boeken, behang en zelfs pleisterwerk. Daarnaast kunnen ze rondlopen in de keuken en voedsel besmetten met kiemen zoals bacteriën en schimmels die aan hun poten kleven. Het hebben van zilvervisjes is vooral erg vervelend, zeker als je ze in de slaapkamer of in je bed tegenkomt. En al helemaal als je beseft dat ze hun hele leven blijven vervellen en je deze vervellingshuidjes dus overal in je huis en in je bed tegen kunt komen. Zilvervisjes zijn in kleine aantallen niet schadelijk, maar er zijn wel verhalen bekend van mensen die last kregen van ademhalingsproblemen wanneer er veel zilvervisjes in huis aanwezig waren.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Heb je last van zilvervisjes en wil je ze laten bestrijden door een professionele ongediertebestrijder?

Neem dan nu contact op met Rentokil Pest Control.

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes zijn een veelvoorkomend probleem in huizen en bedrijven.

  • Professionele opvolging
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties.
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts