0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

5 tekenen van vogeloverlast in uw bedrijf

Heeft u duiven, meeuwen of spreeuwen gezien op de vensterbanken van uw bedrijf of op uw uithangborden? Misschien nestelen ze in uw goten of onder de dakranden? Misschien vliegen ze door uw magazijn?

Vogels bestrijden is niet zo makkelijk, vogels bestuiven planten, verspreiden zaden en jagen op insecten. Vogels worden echter ook beschouwd als ongedierte, vooral de vogels die zich snel voortplanten in stedelijke en industriële gebieden.

Hoewel veel vogelsoorten geen bedreiging vormen voor de mens, kunnen hinderlijke vogels, zoals meeuwen, duiven en spreeuwen ziektes verspreiden, eigendommen en metselwerken beschadigen, veiligheidsproblemen creëren en een negatieve indruk nalaten bij klanten en personeel.

Vogeloverlast kan moeilijk onder controle gehouden worden, omdat ze delen van uw gebouw kunnen bereiken die niet toegankelijk zijn voor u of voor uw ongediertebestrijdingspartner. Ze kunnen zich snel aanpassen aan nieuwe omgevingen, situaties en in hun gedrag.

Met natuurwetten die vogels, hun nesten en hun eieren beschermen, is het kiezen van de juiste aanpak om uw bedrijf te beschermen van cruciaal belang. Het is echter niet altijd zo eenvoudig, vooral als u niet weet dat u een vogelprobleem hebt totdat het te laat is.

Proactief beheer is de sleutel tot succesvolle vogelcontrole, maar wat zijn de tekenen van vogeloverlast? Als u één van de volgende signalen merkt, is het een teken dat u een vogelprobleem heeft in uw bedrijf en kan u best beroep doen op een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf.

Duiven

Hier zijn de 5 meest voorkomende tekenen van vogeloverlast in uw bedrijf.

1.   Kuikens zien nestelen in uw gebouw en vogelgeluiden horen:

Vogels die zich op daken, richels, kabels en draden vestigen, waarbij er ook vogelgeluid te horen is (vooral van jonge kuikens), is een duidelijk signaal dat u een vogelprobleem heeft.

Zeemeeuwen houden ervan om samen te komen op platte daken, waardoor dakpannen   kunnen loskomen, terwijl duiven liever dakruimtes hebben om in te slapen. Duiven kunnen ook losse of beschadigde tegels verschuiven om toegang te krijgen, waarbij elke opening groter dan 25 mm die toegang tot uw gebouw mogelijk maakt, een potentieel toegangspunt is voor duiven. Als ze zich eenmaal in het gebouw bevinden, kunnen ze de isolatie beschadigen, wat erg duur is om te repareren.

2.   Vogeluitwerpselen:

Vogeluitwerpselen op daken, richels, verharde gebieden, voertuigen en goederen is het tweede signaal van een vogelprobleem.  Uitwerpselen kunnen ophopen in rustplaatsen en de verharde gebieden onder nest- en rustplaatsen vervuilen. Dit kan een risico veroorzaken op uitglijden en vallen voor uw personeel of bezoekers van uw bedrijf.

Als u rauwe voedingsmiddelen op uw terrein hebt, zullen deze door de besmetting van vogeluitwerpselen bederven en moeten ze vervolgens weggegooid worden, wat leidt tot financieel verlies. Uitwerpselen van vogels bevatten vele soorten bacteriën, virussen en parasieten die voedsel, oppervlakken en goederen kunnen besmetten. De pathogenen in de uitwerpselen van vogels zijn Salmonella, E. coli en Histoplasmose. Mensen die besmet voedsel eten, raken dan geïnfecteerd.

Het is zeker belangrijk om te weten dat als u door een bedrijf als AIB wordt gecontroleerd, vogeluitwerpselen in uw bedrijf of op de verpakking van voedingsmiddelen een automatische "onvoldoende" is.

Vogeluitwerpselen tasten ook steen, metaal, verfwerk en andere bouwmaterialen aan, die duur zijn om te repareren.

3.   Vogelnesten:

Nesten op daken, richels, goten, dakruimtes of balken zijn het volgende signaal van een vogelprobleem. Nesten blokkeren goten en afvoerpijpen, wat leidt tot overstromingen.

Dit veroorzaakt 2 extra problemen: stilstaand water kan een broedplaats worden voor vliegende en bijtende insecten, waarbij water voor interne lekken kan zorgen en rot hout, metaal corrosie en gips kan beschadigen. Ook wandbekledingen en vloeren in het gebouw kunnen beschadigd worden, dat duur en tijdrovend is om te repareren.

4.   Veren en afval van nesten:

Het vierde signaal van vogeloverlast, is het vinden van veren en puin van nesten rond of buiten uw gebouw. Het probleem met dit puin is dat vogels teken, vlooien, luizen en mijten dragen - en deze kunnen hun nesten besmetten en zich vervolgens rond het gebouw verspreiden.

Er zijn ook verschillende kevers, motten, vliegen en mijten die zich voeden met nestafval, en die deze nesten kunnen aantasten, zoals tapijtkever, bontkever, koekjeskever, kledingmot en huisstofmijt.

5.   Beschadigde voorraad door pikkende vogels en vogeluitwerpselen:

Als u merkt dat opgeslagen voedsel zoals graan en bloem (als u voedselproducten bewaart) beschadigd wordt door prikken, is dit een duidelijk signaal van een vogelprobleem.  Vogels kunnen via deuren, ventilatiepunten en beschadigde daken toegang krijgen tot opslagplaatsen en -winkels.

Zelfs verpakte goederen kunnen beschadigd raken door vogels die tegen de verpakking pikken om toegang te krijgen tot het voedsel, of de verpakking kan besmet raken en vervuild worden door uitwerpselen.

Iedereen die zijn reputatie, bedrijfsmiddelen of eigendommen wil beschermen, moet zich bewust zijn dat vogels geweerd worden. Maar het gaat niet alleen om het omgaan met vogelbesmettingen wanneer ze zich voordoen. Het gaat ook om het beveiligen van uw panden om te voorkomen dat besmettingen in de eerste plaats plaatsvinden.

Zodra u heeft vastgesteld dat u een vogelprobleem hebt, moet u nagaan welke vogelsoorten het probleem veroorzaken, voordat u actie onderneemt om het onder controle te houden.  Vogels worden in de meeste landen beschermd door natuurwetten en kunnen alleen onder bepaalde omstandigheden, of in bepaalde seizoenen, worden gestoord of bestreden. Daarom is het het beste om altijd met een expert te overleggen voordat u verdere stappen onderneemt. 

De signalen herkennen van een vogelprobleem en het hebben van een onmiddellijke deskundige mening kan de tijd die nodig is om ongediertevogels effectief te bestrijden verkorten.  Onze deskundige technici komen ter plekke en onderzoeken uw locatie en bevestigen de vogelsoort die het probleem veroorzaakt, voordat ze de juiste oplossing aanbevelen. Neem contact met ons op indien u meer informatie wenst om uw vogeloverlast aan te pakken. 

Voor meer nuttige informatie zoals deze, meldt u zich aan voor onze blog en ontvang een maandelijkse update rechtstreeks in uw inbox.

Onze weringsmethodes tegen vogeloverlast

Er zijn verschillende methodes om vogels weg te houden van uw gebouw.

  • Voldoet aan de regelgeving omtrent dierenwelzijn
  • Steeds een professionele technieker bij u in de buurt
  • Snelle en efficiënte behandelingen
Voor meer informatie

Gerelateerde posts