0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Wespen herkennen

Herkenning bijen, wespen en hommels

Mensen schrikken al snel als er iets zwart-geels voorbij zoemt, het maakt niet uit of het een wesp, een bij of een hommel is. Toch zijn ze niet allemaal over een kam te scheren. Buiten het feit dat hun levenscyclus verschilt, gedragen ze zich ook anders. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen wespenbijen en hommels?

De aanwezigheid van een wespennest in de buurt van woningen, bedrijven en horeca kan erg lastig zijn en voor veel onrust zorgen. Wespen komen op zoetigheid af. Honingbijen en hommels doen dit niet.

Wespen zijn bovendien ook een stuk agressiever omdat hun verdedigingsdrang groter is. Bijen en hommels daarentegen vallen je niet lastig zolang je hen met rust laat. Ze zijn zelfs leuk om te bestuderen.

Mensen zijn vooral bang voor steken. Een steek is behoorlijk pijnlijk en kan bovendien een ernstige allergische reactie veroorzaken. Veel mensen zijn bang voor wespen en raken in paniek als er een wesp in de buurt komt. Deze reactie alleen al kan een gevaarlijke situatie veroorzaken: stel dat je net op een trapje staat en je je evenwicht verliest door naar een wesp te slaan!

Bijen in een kast

Het is dus belangrijk dat je weet om welk insect het gaat en om niet te panikeren. Het is ook lang niet altijd nodig om ze te bestrijden.  Trouwens … bijen en hommels bestrijden is bij wet verboden in België. Het zijn beschermde diersoorten. Daarom is het belangrijk om te weten dat hommels en bijen niet over dezelfde kam geschoren mogen worden dan wespen. Meestal is het ook zo dat bijen en hommels niet aanvallen, maar dat ze enkel onrust veroorzaken. Mocht het bijen- of hommelsnest zich toch op een hinderlijke plek bevinden en toch gevaarlijk zijn, dan is de beste oplossing een imker te contacteren die het nest kan verplaatsen op een moment dat de insecten zich allemaal in het nest bevinden – na zonsondergang dus.  Raadpleeg de website http://www.konvib.be/ voor een imker bij u in de buurt.

Wespen

Het verschil tussen een wesp, een bij of een hommel is meestal nogal duidelijk. Een wesp heeft bijna altijd een zeer duidelijke zwartgele tekening, is niet behaard en heeft een ingesnoerd lijfje. Een bij is behaard en ze hebben wel een taille, maar deze is minder goed te zien door de beharing. Hommels zijn bolle en harige insecten.

Heb je last van een nest en wil je informatie? Neem gerust contact op met één van onze specialisten.

Onze wespenoplossingen

Wespen in de nabijheid van huizen of terrasjes van HoReCa uitbaters vallen mensen lastig, creëren vaak paniek en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn.

  • Professionele verwijdering van wespennesten
  • Wespenpotten voor buiten, zonder het gebruik van insecticides
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts