0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Preventie tegen muizen

Muizen voorkomen

Voorkomen dat muizen uw woning of bedrijfspand binnendringen, is beter dan een muizenplaag bestrijden. Daarom raden wij u aan om uw pand zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor muizen.

Muizen komen uw huis of bedrijf binnen op zoek naar voedsel en een plaats om een nest te bouwen. Daarom is het erg belangrijk dat u nergens voeding of etensresten laat rondslingeren en dat u erover waakt dat potentiële nestplaatsen onbereikbaar zijn voor muizen. Ze hebben genoeg aan 3 à 5 gram voedsel per dag en kunnen overleven zonder extra drinken, het vocht dat ze uit hun voeding halen is voldoende.

Muizen eten het liefst granen, noten en peulvruchten, maar ze doen zich ook graag tegoed aan vetrijk voedsel zoals kaas, spek, vet en boter.

Concrete acties om muizen uit uw woning te weren:

Opslag van voeding

Muizen knagen letterlijk aan alles. Kartonnen en plastic verpakkingen bieden geen enkele garantie tegen het geknaag van muizen en daarom is het aangewezen om voedsel te bewaren in metalen of glazen potten of in opbergdozen van zeer hard plastic.

Afval

Laat afval niet slingeren en gooi het onmiddellijk weg in vuilnisbakken met een afgesloten deksel.

Schoonmaken

Kleine etensrestjes onder een koelkast, een fornuis of in een keuken- of voorraadkast volstaan om muizen aan te trekken. Zorg er dus voor dat er nergens voedingsresten terechtkomen op plaatsen die niet zichtbaar zijn.

Huisdieren

Etensbakken van huisdieren zijn erg aantrekkelijk voor muizen. Ook vogelzaad vinden ze erg lekker. Berg de voeding van uw huisdier op in een gesloten bak en neem het eten dat niet opgegeten is ’s avonds weg. Vetbollen voor vogels trekken ook muizen aan. Haal deze ’s avonds binnen.

Rommel

Muizen kunnen rommel gebruiken als schuilplaats of als nestmateriaal. Ruim rommel en afval dus op.

Muisproblemen?

Bel de experts om een afspraak te maken. Gratis inspectie en schatting. Of u nu een bedrijf of een particulier bent, wij lossen uw muizenprobleem op.

Preventieve maatregelen tegen muizen

Muizen hebben een zacht skelet en kunnen zich door een gaatje ter grootte 5-7 millimeter. Past er een balpen in het gat, dan past een muis er ook doorheen. Bovendien zijn muizen erg goede klimmers: ze kunnen ruwe oppervlakken beklimmen of via dunne draden naar boven klimmen. Als u een probleem met muizen effectief wil oplossen, dan moet u eerst achterhalen via welke weg ze uw huis binnenkomen.

Deuren

Een klein spleetje onder een deur is genoeg voor een muis om eronder te kruipen. Het plaatsen van een deurborstel biedt hiervoor de perfecte oplossing zodat muizen niet meer via de buitendeur kunnen binnendringen.

Kabels en pijpen

Gaten in buitenmuren voor elektriciteitskabels, leidingen voor wasmachines, droogkasten en vaatwassers zijn ideaal voor muizen om binnen te komen. Zeker als machines vervangen moeten worden en de bestaande gaten niet zorgvuldig gedicht worden, zien muizen hun kans om uw huis binnen te dringen. Ook bedrijfspanden hebben regelmatig gaten in de buitenmuur voor elektriciteit en andere apparaten. Gaten rondom buizen en kabels dienen te worden opgevuld met roestvrijstalen platen, staalwol of siliconen.

Stootvoegen

Muizen kunnen gemakkelijk binnendringen via stoot- of verluchtingsvoegen. Sluit stootvoegen niet hermetisch af, want ze zijn noodzakelijk voor ventilatie. Gebruik stootvoegdichters zodat de lucht nog vrij kan circuleren.

Dakranden

Aangezien muizen zeer behendige klimmers zijn, kunnen ze zonder moeite via gaten onder dakranden of beschadigde dakpannen naar binnen komen. Herstel het dak en gebruik fijn roestvrijstalen gaas om de gaten te dichten. Let erop dat de openingen in het gaas niet groter zijn dan 5 millimeter.

Vegetatie

Muizen klimmen gemakkelijk in struiken en bomen om via het dak toegang tot uw woning te krijgen. Slecht onderhouden tuinen met veel onkruid bieden muizen een schuilplaats. Zorg ervoor dat takken van bomen en struiken uw pand niet raken en verzorg de planten en bloemen rondom uw pand goed. Laat bij voorkeur een ruimte tussen uw woning of bedrijfspand en de planten, zodat muizen zich hier niet kunnen verstoppen.

Huis-, tuin- en keukentips tegen muizen

Op het internet staan veel tips en er zijn ontelbaar veel verhalen over hoe u van muizen af kunt raken. Een van de meest verspreide legendes is dat het houden van een kat de beste garantie is tegen muizen. Helaas is dat niet het geval. Lang niet elke huiskat is een geboren muizenjager.

Er zijn ook een aantal planten en kruiden waar muizen absoluut niet van houden, zoals pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. De geur van deze kruiden schrikken muizen af, maar garanderen geen muisvrij huis of bedrijfspand. Leer hier de signalen van muizen in huis te herkennen.

Professionele hulp bij het voorkomen van muizen

Er zijn heel wat producten te koop in de doe-het-zelf zaak waarmee u preventief te werk kunt gaan tegen muizen. Maar – net zoals dat voor andere beroepen het geval is – is het opsporen van de toegangswegen en de bestrijding van muizen werk voor specialisten. Onze professioneel opgeleide ongediertebestrijders kennen de biologie van muizen, weten hoe muizen zich gedragen en langs welke wegen ze uw huis binnenkomen.

Onze oplossingen voor een muizeninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • 24/7 monitoring en detectie
  • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
  • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts