0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Actieplan tegen beschermde steenmarters

Steenmarter richt veel schade aan

De steenmarter is een beschermde diersoort. Dat betekent dat je hem niet mag doden – ook al kan de aanwezigheid van één van deze beestjes je aardig wat last en kopzorgen bezorgen.  Vorig jaar alleen al was dit knaaggrage diertje goed voor 1.976 interventies (ofwel 1.3 miljoen euro schadeclaims) bij Touring – een absoluut toprecord.  Daarom lanceert onze Vlaamse minister van milieu een actieplan tegen de schade die dit roofdier kan aanrichten.

Een steenmarter knaagt aan alles: of het nu om autokabels gaat of dakisolatie… alles moet eraan geloven. De automobilistenorganisatie zag het aantal meldingen van schade in 5 jaar verdriedubbelen! Het dier vangen of doden mag niet, maar je kan wel een schadevergoeding aanvragen bij de overheid. De steenmarter is verantwoordelijk voor 1 op de 10 aanvragen maar soupeert in zijn eentje wel één derde van het totale budget op.

Om de kosten in de toekomst proberen terug te dringen werkte minister Joke Schauvliege een plan uit. Dit resulteerde in de lancering van een nieuwe website www.steenmarter.be waarop mensen melding kunnen maken. Als je je dan in een risicogebied bevindt, kan je alvast preventieve maatregelen treffen zoals bijvoorbeeld de kabels van je auto beschermen met een speciaal omhulsel of hem parkeren op een groot stuk kippengaas omdat de steenmarter daar niet graag op loopt. Ook Rentokil kan u helpen bij een probleem met steenmarters, namelijk door het plaatsen van ultrasoon toestelletjes die deze omnivoren verjagen op een diervriendelijke manier.

Een ander luik van het actieplan is het opleiden van garagisten en aannemers zodat zij preventief kunnen optreden tegen de schade van een steenmarter.

Steenmarter

De wezel is een ongelooflijk dier, maar het kan ook veel schade aanrichten.

  • Veilige, effectieve ongediertebestrijding met respect voor het milieu
  • Een breed scala aan opties voor rattenbeheersing, afgestemd op de behoeften van uw huis en bedrijf
  • Met meer dan 1.500 lokale, gecertificeerde ongediertebestrijders, bieden wij een snelle-reactiedienst
Voor meer informatie

Gerelateerde posts