0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Fruitvliegjes in je huis

Een regelrechte ramp. Wij lijsten 10 tips op om deze beestjes vakkundig te bestrijden

Iedereen heeft al wel eens last gehad van fruitvliegjes. Iedereen weet dus ook dat het erg lastig kan zijn om van ze af te komen. Fruitvliegjes – ook wel azijnvliegjes genoemd – planten zich razendsnel voort en zelfs als je het “verdachte” fruit en de “twijfelachtige” groenten heb weggegooid, kunnen fruitvliegjes nog voor overlast zorgen. Fruitvliegjes bestrijden is dus lang niet zo simpel als het op het eerste gezicht lijkt.

Heb je geen fruitvliegjes in de keuken? Neem dan toch even de tijd om onze tips door te lezen zodat je een fruitvliegjes plaag kan vermijden.

1. Gooi rottend fruit en groenten direct weg

Als je fruitvliegjes ziet, moet je onmiddellijk je groenten en fruit checken. Als het overrijp of gekneusd is moet je het in de vuilnisbak gooien. Ook als het gesneden is. Zorg ervoor dat je vuilnisbak goed afgesloten is en als je helemaal zeker wilt zijn, kan je alles best in een plastic zakje steken vooraleer je het weggooit. Plaats de vuilnisbak bij voorkeur buiten – op een veilige afstand van het huis. Maak daarna de oppervlakken waar misschien nog sappen liggen grondig schoon.

Fruitvliegjes

2. Spoel lege flessen en glazen potjes en breng ze naar het containerpark

Flessen en potjes waar nog wat zoete of gegiste restjes in plakken, zijn erg geliefd door fruitvliegjes.  Lege flessen frisdrank, flessen wijn of bier en lege potjes die niet zijn afgewassen zijn dus een ideale broedplaats voor fruitvliegjes. Zorg er ook voor dat de kringen die de flessen misschien hebben achtergelaten, goed schoongemaakt moeten worden.

3. Besteed extra veel aandacht aan het poetsen van je keuken

Je zou ervan versteld staan waar voedsel zich kan ophopen. Kijk eens naar de stop in je gootsteen. Zitten er restjes onder? En je kookplaat en dampkap? Zijn ze spic en span? Vergeet ook niet onder kastjes en huishoudapparaten te kijken en in de verste hoekjes van de kasten waarin je eten bewaart. En natuurlijk ook je koelkast: vaak vind je hier restjes sap en andere voedselresten.

4. Gooi GFT afval buiten weg

Als je boven de GFT vuilnisbak fruitvliegjes ziet rondzwermen, dan is het tijd om deze eens grondig schoon te maken. Zet je vuilbak buiten totdat je volledig verlost vent van de fruitvliegjesplaag. Ook uit de gewone prullenbak kunnen fruitvliegjes komen.

5. Laat de afwas niet staan

Vooral geen lege glazen waar zoete drankjes uit gedronken zijn. Wacht niet tot ‘s avonds om de vaat te doen, vooral als het gaat om glazen met sap of wijn of messen met jam. Heb je geen tijd om direct de afwas te doen, spoel de vieze borden, glazen en het bestek op z’n minst goed af om het ergste vuil te verwijderen. Als je een vaatwasser hebt, spoel de vaat dan ook goed af, plaats het direct in de vaatwasser, doe deze goed dicht en zet deze zo vaak mogelijk aan.

6. Controleer plaatsen waar je groenten bewaart

Aardappelen, uien en andere groenten worden vaak opgeslagen op een koele, donkere plaats. Een fruitvliegjesplaag kan ook daar onstaan. Een rottende ui of aardappel is al voldoende om een fruitvliegjesplaag in stand te houden. Gooi zachte aardappelen of uien weg en maak de bak of plank waar je deze bewaart schoon voordat je de rest van de groenten weer terug legt.

7. Vervang oude sponzen, zwabbers of schoonmaakdoekjes

Fruitvliegjes leggen soms eitjes op oude sponzen of dweilen. Als je recent niet je keukensponsjes hebt vervangen, doe het dan nu. Check ook of er geen fruitvliegjes vliegen rond je zwabber en gooi alle herbruikbare vaatdoeken in de was.

8. Sluit deksels op potjes steeds goed af

Een fruitvliegjesplaag kan onstaan doordat een potje confituur niet goed is afgesloten. Check dus alle dekseltjes.

9. Azijn kan helpen

Fruitvliegjes zijn gelukkig niet heel slim: ze gaan direct af op alles wat ook maar een klein beetje ruikt naar rottend fruit of groente. Zet daar waar je problemen hebt, potjes met ciderazijn en je kan misschien al een heel pak fruitvliegjes in de val lokken!

10. Maak je afvoer schoon

Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen. Denk je dat ze uit een (verstopte) afvoer komen? Zorg er dan voor dat je deze afvoer schoonmaakt.

Neem contact met ons op

Commerciële vliegenbestrijding

Een reeks commerciële vliegenbestrijdingsunits, ontworpen voor een doeltreffende bestrijding en lagere energierekeningen.

  • Optimalisatie van LED-lampen met hoge aantrekkingskracht
  • Mooi design dat naadloos in uw bedrijfsomgeving past.
  • Verschillende energiemodi die zich automatisch aanpassen, waardoor het energieverbruik daalt en de ecologische voetafdruk kleiner wordt.
Voor meer informatie

Gerelateerde posts