In België is het niet evident om een optimaal rendement genereren uit zonnepanelen omdat we zoveel “grijze” dagen hebben. Maar als duiven, meeuwen en andere vogels zich ermee bemoeien, dan is het positief effect op de elektriciteitsmeter nog beperkter.
Alle soorten vogels – of ze nu occasioneel op het dak van je woning of bedrijf zitten of ze er definitief hun intrek hebben genomen – kunnen een rendementsverlies van uw zonnepanelen van 30% of meer veroorzaken. Het zijn de nesten en de uitwerpselen die de oorzaak zijn van de verminderde werking van de zonnepanelen.
Recent werd in de Franstalige pers een artikel gepubliceerd over de negatieve ervaring van een Waalse gemeente het artikel lezen in l’Avenir (Frans). Na de installatie van zonnepanelen op het dak van de gebouwen van de gemeente , deed de elektriciteitsproductie op zich wachten. De zonnepanelen van de huizen in de buurt functioneerden nochtans perfect, terwijl de meters van de gemeente tergend traag op gang kwamen. Een aantal experts kwamen ter plaatse om de situatie te analyseren en konden onmiddellijk de vinger op de wonde leggen: duiven!
De duiven die zoveel mogelijk beschutting zochten tegen de weersomstandigheden hadden hun nesten onder de zonnepanelen gebouwd. Het mengsel van stro, uitwerpselen en water had zich omgevormd tot een compacte massa waardoor de opening tussen het dak en de zonnepanelen volledig afgesloten was. Het gevolg was dat de sensoren schade opliepen en dat de veiligheidsmodus van de motorgenerator automatisch werd ingeschakeld.
Niet alleen de nesten veroorzaken problemen. Als grote oppervlakken van de zonnepanelen bedekt worden met uitwerpselen van duiven of andere vogels, kan het rendement ook aanzienlijk dalen. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn!
De plaatsers worden vaak met dit probleem geconfronteerd zowel bij particulieren als bij bedrijven die grote aantallen zonnepanelen op hun dak hebben staan. De duivenpopulatie in de steden neemt steeds toe en het is erg moeilijk om ze weg te krijgen eenmaal ze beslist hebben om op een bepaalde plaats te gaan “wonen”.
Maar het zijn niet enkel duiven die een negatief effect kunnen hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Ook andere vogels vinden soms de ruimte tussen het dak en de zonnepanelen de geschikte plaats om te chillen. Met alle gevolgen vandien.
Alors comment protéger vos panneaux photovoltaïques pour éviter une mauvaise surprise sur votre facture d’électricité ? Faire de la prévention avec de systèmes anti-pigeons. Rentokil dispose de différentes solutions pour l’éloignement de pigeons et autres oiseaux qui pourraient menacer votre installation.
Notre longue expérience dans le domaine des répulsifs contre les pigeons nous permet de proposer des dispositifs efficaces et discrets. Nos experts pourront vous conseiller sur la meilleure solution à appliquer dans votre cas spécifique.
Contactez-nous maintenant au numéro gratuit 0800 20 124. Un expert vous fixera rendez-vous pour trouver une réponse à votre problème avec des pigeons ou autres volatiles. Devis gratuit.
Er zijn verschillende methodes om duiven weg te houden van uw gebouw.