0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Zonnepanelen en duiven

In België is het niet evident om een optimaal rendement genereren uit zonnepanelen omdat we zoveel “grijze” dagen hebben.  Maar als duiven, meeuwen en andere vogels zich ermee bemoeien, dan is het positief effect op de elektriciteitsmeter nog beperkter.

Rendementsverlies tot 30%

Alle soorten vogels – of ze nu occasioneel op het dak van je woning of bedrijf zitten of ze er definitief hun intrek hebben genomen –  kunnen een rendementsverlies van uw zonnepanelen van 30% of meer veroorzaken. Het zijn de nesten en de uitwerpselen die de oorzaak zijn van de verminderde werking van de zonnepanelen.

Duiven brengen schade toe aan zonnepanelen

Duiven brengen schade toe aan zonnepanelen

Recent werd in de Franstalige pers een artikel gepubliceerd over de negatieve ervaring van een Waalse gemeente het artikel lezen in l’Avenir (Frans). Na de installatie van zonnepanelen op het dak van de gebouwen van de gemeente , deed de elektriciteitsproductie op zich wachten. De zonnepanelen van de huizen in de buurt functioneerden nochtans perfect, terwijl de meters van de gemeente tergend traag op gang kwamen. Een aantal experts kwamen ter plaatse om de situatie te analyseren en konden onmiddellijk de vinger op de wonde leggen: duiven!

De duiven die zoveel mogelijk beschutting zochten tegen de weersomstandigheden hadden hun nesten onder de zonnepanelen gebouwd. Het mengsel van stro, uitwerpselen en water had zich omgevormd tot een compacte massa waardoor de opening tussen het dak en de zonnepanelen volledig afgesloten was. Het gevolg was dat de sensoren schade opliepen en dat de veiligheidsmodus van de motorgenerator automatisch werd ingeschakeld.

Niet alleen de nesten veroorzaken problemen. Als grote oppervlakken van de zonnepanelen bedekt worden met uitwerpselen van duiven of andere vogels, kan het rendement ook aanzienlijk dalen. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn!

Groeiende duivenpopulatie zorgt voor problemen

De plaatsers worden vaak met dit probleem geconfronteerd zowel bij particulieren als bij bedrijven die grote aantallen zonnepanelen op hun dak hebben staan.  De duivenpopulatie in de steden neemt steeds toe en het is erg moeilijk om ze weg te krijgen eenmaal ze beslist hebben om op een bepaalde plaats te gaan “wonen”.

Maar het zijn niet enkel duiven die een negatief effect kunnen hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Ook andere vogels vinden soms de ruimte tussen het dak en de zonnepanelen de geschikte plaats om te chillen. Met alle gevolgen vandien.

Duivenwering

Duivenwering

Dus hoe kan u uw zonnepanelen beschermen om een onaangename verrassing op de elektriciteitsrekening te voorkomen? Neem preventieve maatregelen met anti-duivensystemen. Rentokil heeft een reeks oplossingen om duiven en andere vogels die uw installatie kunnen bedreigen te weren.

Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van duivenwerende oplossingen, kunnen we effectieve en discrete apparaten aanbieden. Onze experts kunnen u adviseren over de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

Neem nu contact met ons op via het gratis nummer 0800 20 123. Een expert zal volledig vrijblijvend een afspraak met u maken om een oplossing te vinden voor uw probleem met duiven of andere vogels.

Onze weringsmethodes tegen vogeloverlast

Er zijn verschillende methodes om duiven weg te houden van uw gebouw.

  • Voldoet aan de regelgeving omtrent dierenwelzijn
  • Duurzaam beveiligingssysteem voor uw zonnepanelen
  • Discrete, effectieve methode om duiven te weren
Voor meer informatie

Gerelateerde posts