Het gebruik van biociden is een effectieve manier om een probleem met muizen en ratten op te lossen, maar Rentokil – marktleider in ongediertebestrijding – draagt respect voor het milieu hoog in het vaandel en is steeds op zoek naar “groene” manieren om ongedierte zoals knaagdieren te bestrijden. Daarom stellen onze consultants steeds vaker voor om knaagdieren te bestrijden zonder gebruik van biociden.
Vooral in de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie waar vaak geen toxische producten mogen gebruikt worden, maar ook in de horecasector en bij particulieren verkiest men vaak bestrijding zonder rodenticiden. Knaagdieren bestrijden zonder gif is in veel gevallen heel goed mogelijk, maar het vraagt wel de nodige expertise om de gewenste resultaten te behalen.
Bij elke bestrijding hangt het succes af van de juiste toepassing. Bovendien is het bij elke bestrijding – of het nu met of zonder gif is – nodig om preventieve maatregelen te nemen zodat knaagdieren geen voedsel of schuilplaats kunnen vinden in uw huis of uw bedrijf.
Bij het kiezen van de geschikte bestrijdingsmethode kijken wij naar:
Er zijn verschillende soorten knaagdiervallen zonder gif. Er is er dus wel altijd één die bij jouw specifieke wensen en situatie past. Let wel: ze zijn niet allemaal effectief en sommige zijn zelfs gevaarlijk.
Als je traditionele klemmen met een veer gebruikt, moet je goed nadenken over waar en hoe je de klemmen neerzet: de knaagdieren moeten er inlopen, maar het is niet de bedoeling dat kleine kinderhandjes of huisdieren erin vast komen te zitten. De klem moet geplaatst worden op de looproute van de muis of rat zoals langs een muur of achter objecten zoals koelkasten of kasten. In
deze klemmen wordt vaak een lokaas gelegd om de knaagdieren aan te trekken. Ratten en muizen houden van ontbijtgranen, vlees, vis en noten, en eten ook bereide levensmiddelen zoals pindakaas, chocola, jam en kaas. Hoewel tekenfilms ons laten geloven dat muizen verzot zijn op kaas, is kaas niet echt het beste voedsel om in de klem te plaatsen.
Een groot nadeel van klemmen is dat ze vaak gecontroleerd moeten worden om dode dieren te verwijderen want anders gaan ze rotten en verspreiden ze een walgelijke stank. De klemmen zijn daarna niet meer opnieuw bruikbaar.
Technologie kan een veel betere oplossing bieden dan klemmen. Zo heeft Rentokil heeft de RADAR muizenval ontwikkeld die muizen snel vangt en op humane wijze doodt. Het is een plastic val met aan elke kant een ingang waardoor de muis naar binnen kan. Als de muis door de infrarode detectoren loopt, worden de toegangen van de muizenval gesloten en zit de muis gevangen.
Vervolgens wordt automatisch een dosis koolstofdioxide vrijgelaten waardoor de muis snel en humaan wordt gedood en geïsoleerd blijft zodat er geen risico is op secundaire besmettingen.
Een waarschuwingslampje aan de buitenkant van de val geeft aan dat er een muis in het toestel zit en dat ze moet verwijderd worden. Na verwijdering van de muis, moet de RADAR weer op scherp gezet worden.
De verschillende RADAR toestellen kunnen met elkaar verbonden worden met PestConnnect – een systeem dat gebruik maakt van een radionetwerk en het internet. Als er een muis gevangen zit in één van de RADAR toestellen, wordt een signaal gestuurd naar de Rentokil servicemedewerker. Zo weet hij dat hij bij u moet langsgaan om de val te legen en opnieuw te activeren. Dit systeem is bovendien gelinkt aan myRentokil – ons unieke online en realtime rapportagesysteem zodat u altijd en overal inzage hebt over de ongedierte-activiteit in uw bedrijf.
RADAR is ontworpen voor gebruik in bedrijven waar een hoge graad van hygiëne essentieel is en waar de wet voorschrijft om gedetailleerde documentatie bij te houden van de maatregelen inzake ongediertebestrijding en -preventie.
Als je de knaagdieren niet wilt doden, kan je kiezen voor vangkooien. Deze vallen hebben een mechanisme waardoor de muis in de kooi terechtkomt als ze het in werking stelt. Net als bij de klemmen kunnen de knaagdieren gelokt worden met voedsel, maar dat is niet absoluut noodzakelijk. Muizen zijn erg nieuwsgierige wezentjes en verkennen graag onbekende plekjes!
Net als bij klemmen moeten ook deze vallen regelmatig gecontroleerd worden om eventueel gevangen knaagdieren vrij te laten. Laat de dieren wel ver van je woning of pand vrij, denk hierbij aan een paar kilometer. Doe je dat niet, heb je kans dat je telkens dezelfde muis of rat vangt. Dit systeem is vaal dweilen met de kraan open.
De Amerikaanse Humane Society zegt: “Lijmplaten veroorzaken meer lijden dan elk ander bestrijdingsmiddel op de markt. De meeste dieren die worden gevangen met lijmplaten sterven een langzame en pijnlijke dood.” Rentokil gebruikt deze lijmplaten dus liever niet.
Er staan op internet veel doe-het-zelf tips om ratten en muizen te verjagen. Je leest altijd succesverhalen, maar in de meeste gevallen zijn deze methodes helemaal niet succesvol.
Ratten en muizen kunnen horen en communiceren via ultrasone frequenties, die hoger zijn dan wat mensen, honden en katten kunnen horen:
Er wordt daarom beweerd dat geluiden op een hoge frequentie ratten en muizen kunnen weren zonder effect te hebben op mensen, katten en honden. Ultrasoon geluid vervaagt echter snel en wordt geblokkeerd door objecten, dus het geluid zal niet erg ver komen in een grote en complexe ruimte.
Er zijn veel elektronische apparaten op de markt die ultrasone klanken produceren om ratten en muizen te verjagen. Het klopt dat knaagdieren gemakkelijk opgeschrikt worden door vreemde geluiden, maar ze geraken er snel aan gewend – zeker als de geluiden niet gepaard gaan met vreemde gebeurtenissen. Verschillende onderzoeken die in het verleden gevoerd werden hebben aangetoond dat ultrasoon geluiden op lange termijn weinig of geen effect hebben.
Knaagdieren kunnen sommige geuren vervelend vinden, zoals ammoniak of mottenballen en er wordt vaak beweerd dat de geuren van bepaalde planten ze verjagen. Deze oplossingen zijn allemaal niet effectief, want net als bij het ultrasone geluid raken de dieren er snel aan gewend.
Het is een eeuwenoud fabeltje dat katten muizen zouden verjagen. Goed gevoede huisdieren hebben minder motivatie om te jagen en ze kunnen vaak niet bij de schuilplaatsen van de knaagdieren komen. Knaagdieren kunnen zelfs profiteren van de aanwezigheid van huisdieren door het eten van hun voedsel.
Koop dus alleen een kat als je er echt een kat wil en niet in de hoop dat je kat je muizenprobleem oplost.
Neem bij overlast van ratten en muizen contact op met een professionele ongediertebestrijder. Bij overlast van muizen of ratten in huis kun je bij ons direct telefonisch een afspraak maken voor de bestrijding. Bij knaagdieren in je bedrijfspand maken we een afspraak om de situatie te bespreken. In veel gevallen kan er dan gekozen worden voor een gifvrije bestrijding.
Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie