HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point - Gevarenanalyse en Kritische Controlepunten) is een systematische benadering van de voedselveiligheid die zich concentreert op het voorkomen van besmettingen. Deze besmettingen kunnen van biologische, chemische of fysische aard zijn of ze kunnen gebonden zijn aan radiologische risico’s. HACCP werd ontwikkeld voor de ontwikkeling en de productie van voeding voor het Amerikaans ruimteprogramma.
De risco’s die door HACCP geëvalueerd worden, zijn :
HACCP wordt wereldwijd erkend als een betrouwbaar systeem om de voedselveiligheid te garanderen. HACCP wordt gebruikt tijdens alle stappen van de voedselproductie – vanaf de ruwe productie van de ingrediënten en de productie tot de consumptie van het afgewerkt product.
HACCP is geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat op 7 principes gebaseerd is. Bedrijven moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie-en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om bedreiging van de gezondheid van de consument te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.
Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico's in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd.
Een HACCP systeem is afhankelijk van de installatie, van het materiaal en van de juiste methodes die reeds in gebruik zijn. Het steunt eveneens op de motivatie van de managers en de werknemers om de risicofactoren te verminderen en er zeker van te zijn dat de juiste methodes gerespecteerd worden. Deze risicofactoren worden Prerequisite Programs genoemd.
HACCP werd in de jaren 50 ontwikkeld door de Pillsbury Company voor de ontwikkeling en de productie van het Amerikaans ruimteprogramma. Omdat het daar niet mogelijk is om bedorven voedselpartijen terug te sturen naar de fabriek en te vervangen door betere producten, werd het mislukken van een kostbare missie door voedselvergiftiging als een onacceptabel risico gezien. Bovendien moest vermeden worden dat kruimels in de gewichtloze ruimtecapsule zouden rondvliegen.
Vervolgens werd dit systeem uitgebreid naar de algemene behandeling van voeding tijdens de hele bevoorradingsketen.
Een voedingsbedrijf zou als eerste stap de installaties en de procedures moeten ontwikkelen en in werking stellen die de basisvoorwaarden voor de voedselveiligheid garanderen. De capaciteit om een HACCP-plan te ontwikkelen, hangt af van de manier waarop de basisvoorwaarden ontwikkeld en gerespecteerd worden.
Onder deze basisvoorwaarden worden gerekend:
Het in gebruik nemen van een HACCP-systeem is zowel in het voordeel van de consument als in het voordeel van de voedingsverwerkende bedrijven. De Food and Drug Administration - afgekort FDA – somt de onderstaande voordelen voor de bedrijven op:
Het respecteren van de HACCP-principes opent ook nieuwe markten doordat producten van zeer hoogstaande kwaliteit geleverd kunnen worden – ook op de internationale markt waar werken met internationaal erkende normen een vereiste is.
Er bestaat geen unieke, correcte manier om de HACCP-principes uit te voeren. Het systeem moet soepel zijn zodat het kan aangepast worden aan verschillende soorten en groottes van bedrijven.
De Europese Voedingswetgeving bepaalt dat de HACCP eisen rekening zouden moeten houden met de principes die omschreven staan in de Codex Alimentarius.
Een HACCP-systeem wordt toegepast in een logische volgorde – rekening houdend met een reeks voorbereidende stappen:
Doel: alle gevaren en hun mogelijke oorzaken identificeren en preventieve maatregelen opstellen om het optreden van deze gevaren te voorkomen - ofwel door aanpassing of verbetering van de goede hygiënepraktijken die van toepassing zijn, ofwel door invoering van een verbeterplan met een te volgen termijnplanning.
Deze analyse geeft een opsomming van alle risico’s die kunnen optreden tijdens elke stap van het productieproces, van de transformatie, de productie en de distributie tot op het moment van de consumptie. Dit vergt kennis over de manier waarop het personeel, de werkinstrumenten, de methodes en de voedingsstoffen een effect hebben op elkaar.
Ze evalueert hoe groot de mogelijkheid is dat het risico zal optreden en wat de nefaste gevolgen zouden kunnen zijn voor de gezondheid.
Een kritisch controlepunt (CCP) is een stap die gecontroleerd kan worden en waarvan de beheersing of controle essentieel is om een gevaar met betrekking tot de voedselveiligheid te voorkomen, elimineren of reduceren tot een aanvaardbaar niveau. Voor een CCP is een specifieke beheersmaatregel nodig.
Enkele voorbeelden van specifieke maatregelen:
Kritische grenswaarden zijn grenzen die het aanvaardbare van het onaanvaardbare scheiden. Voor elk kritisch controlepunt moeten kritische grenswaarden worden vastgesteld teneinde te kunnen bepalen wat al dan niet aanvaardbaar is op het vlak van preventie, eliminatie of reductie van een onderkend gevaar. Deze kritische grenswaarden mogen niet overschreden worden. Deze waarden zijn gekoppeld aan een bepaalde parameter. Het zijn elementen die gemakkelijk kunnen aantonen dat een CCP beheerst wordt:
Monitoren is het meten of observeren van de parameters die van belang zijn voor de CCP’s. Via visuele (bijv. kookproces) en sensorische waarnemingen en door metingen (bijv. temperatuur, tijd …) kan men nagaan of het betreffende CCP binnen de kritische grenswaarde blijft. Het monitoringsysteem dient zo opgesteld te zijn dat men tijdig gewaarschuwd wordt wanneer een proces niet meer onder controle is of men de controle dreigt te verliezen, zodat er tijdig kan bijgestuurd worden (correctieve acties) en eventuele productverliezen geminimaliseerd of vermeden kunnen worden bij het foutlopen van een processtap.
Wanneer de beheersmaatregelen falen en de kritische grenswaarden toch overschreden worden, moeten er corrigerende maatregelen genomen worden om de CCP terug onder controle te brengen en moet men bepalen wat er met de niet conforme producten moet gebeuren (correctieve acties). Deze correctieve acties houden dus ook de terugname, (de)blokkering en klachtenprocedures in.
Er moet nagegaan worden of het systeem efficiënt is, effectief wordt toegepast zoals beschreven staat in het handboek en of het nog up-to-date is. Na het opstellen van het HACCP-plan wordt overgegaan tot de validatie, dat wil zeggen een controle om na te gaan of dit plan wel degelijk geschikt is om de specifieke gevaren voor het product en zijn productlevensloop te beheersen. Verificatie daarentegen gebeurt achteraf, nadat het plan vastgelegd is. Men moet bepalen of het HACCP-systeem, inclusief de CCP’s en de kritieke grenswaarden, geschikt is om de aanwezige risico’s te elimineren of te reduceren tot een aanvaardbaar niveau. De vooropgestelde corrigerende maatregelen (monitoringsysteem) moeten worden beoordeeld (gevalideerd) of ze het gewenste effect hebben in praktijk.
Tenslotte moet het systeem schriftelijk vastgelegd worden teneinde het te kunnen onderwerpen aan een regelmatig onderzoek. Door het systeem te documenteren kan men aantonen dat de activiteit beheerst wordt, bij afwijkingen de juiste corrigerende maatregelen uitgevoerd worden, het bedrijf continu het product en de processen kan verbeteren en de medewerkers conform opleidt. De documentatie (registratiedocumenten, meetresultaten, procedures, actieplannen …) dient zodanig beheerd te worden dat alle informatie up to date, gemakkelijk beschikbaar en overzichtelijk geklasseerd is. Men kan gebruik maken van vermeldingen van versies en revisies. Bij verspreiding van het handboek dient men nauwkeurig bij te houden, bij wie en waar een handboek aanwezig is. Bij wijziging dient elkeen een vernieuwde versie te ontvangen. Zorg ervoor dat men overal de laatste versie hanteert om eventuele misverstanden te voorkomen. Alle documentatie kan gebundeld worden tot een handboek, waarbij de documenten genummerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het moet permanent beschikbaar zijn, veranderingen en aanpassingen moeten mogelijk zijn en de vormgeving is zodanig dat inspectie mogelijk is.
Definitie: een proces bestaande uit 3 samenhangende onderdelen: Risicoëvaluatie – Risicomanagement – Risicocommunicatie.
Men erkent al sinds lange tijd het belang van een risicoanalyse voor een betere de voedselveiligheid. Bij het uitvoeren van een risicoanalyse gebruikt men informatie en technieken vanuit zeer diverse disciplines waaronder microbiologie, chemie, toxicologie, geneeskunde, epidemiologie, statistiek, management, sociologie, ...
Het einddoel van een risicoanalyse is het kunnen nemen van een goed ondersteunende strategische beslissing - gebaseerd op een kwalitatief of kwantitatief resultaat. Op basis van het resultaat van een risicoëvaluatie (kwantitatief en kwalitatief) moet een risicomanagement opgesteld worden met een communicatie naar de betrokken groepen/personen.
De risicoanalyse wordt omschreven in de Codex Alimentarius en maakt deel uit van de General European Food Law Regulation.
De benadering van de Codex Alimentarius
Het doel van de toepassing van de risicoanalyse op de voedselveiligheid is de openbare volksgezondheid te beschermen. De Codex Alimentarius geeft als aanbeveling dat de risicoanalyse volledig deel uitmaakt van de nationale voedselveiligheidssystemen. De risicoanalyse moet:
De methodes voor analyse van de voedselveiligheid zijn het resultaat van een samenwerking tussen de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de FAO (Food & Agriculture Organisation of the United Nations). Ze zijn al sinds vele jaren opgenomen in de Codex Alimentarius. Ze worden door de normalisatieorganismes van voedingsproducten gebruikt als basis voor de normen van de voedselveiligheid.
Er bestaan 3 structurele benaderingen voor de risicoanalyse:
Definitie: een wetenschappelijk gefundeerd proces, bestaande uit vier stappen: Gevarenidentificatie - Gevarenkarakterisatie - Blootstellingsschatting - Risicokarakterisatie
• Gevarenidentificatie : dit houdt in dat men op kwalitatieve basis aangeeft welke gevaren kunnen geassocieerd zijn met de consumptie van een specifiek levensmiddel en welke nefaste gevolgen deze kunnen veroorzaken voor de consument.
• Gevarenkarakterisatie : men bepaalt de dosering/respons relatie door kwalitatieve en kwantitatieve informatie te verzamelen omtrent de nadelige gezondheidseffecten bij blootstelling aan verschillende doseringen van een bepaald gevaar.
• Blootstellingsschatting : hierbij wordt een inschatting gemaakt van het niveau van het gevaar waaraan de consument wordt blootgesteld op het ogenblik van de consumptie.
• Risicokarakterisatie : de infrmatie verzameld in de vorige stappen, wordt nu gebundeld en de ziektes of ongemakken worden geordend volgens hun ernst, hun economische en sociale gevolgen. Deze rangschikking moet vervolgens toelaten om een beslising te nemen omtrent het al dan niet aanvaarden van een bepaald risico. In de risicokarakterisatie moeten ook alle factoren opgenomen zijn die een effect kunnen hebben op het risisco en moet de gaard van betrouwbarheid van de risico-inschatting aangegeven worden.
Definitie: van risicoëvaluatie te te onderscheiden proces waarin de beleidsalternatieven in overleg met de belanghebbenden tegen elkaar worden afgewogen, rekening houdend met de risicoëvaluatie en andere legitieme factoren en – zo nodig – de passende preventie- en beheersmaatregelen worden gekozen.
Na een risiscoëvaluatie uitgevoerd te hebben, gaat men over tot het risicomanagement. Hiervoor wordt de informatie omtrent de gevaren en de risico’s die verzameld werd rijdens de risicoëvaluatie geëvalueerd ten opzichte van andere belangrijke factoren die mee de managementbeslissingen zullen beïnvloeden. Vervolgens moeten er geschikte strategische maatregelen opgesteld en ten uitvoer gebracht worden met als doel het reduceren van de kans op het voorkomen van onaanvaardbare risico’s op een kosteneffectieve manier.
Definitie: interactieve uitwisseling van informatie en standpunten gedurende het hele risicoanalyseproces betreffende gevaren en risico’s, met de risico’s verband houdende factoren en risicopercepties, tussen risicoëvaluatoren, risicomanagers, consumenten, levensmiddelen- en diervoederbedrijven, de academische wereld en andere belanghebbende partijen – met inbegrip van de toelichting van de resultaten van de risicoëvaluatie en de grondslag van risicomanagementbeslissingen.
Het domein van de risicocommunicatie is het meest recente onderdeel van de risicoanalyse. Het ontstond uit de behoefte om alle belanghebbende partijen te betrekken bij het risicoanalyseproces en om informatie uit te wisselen omtrent risicoëvaluatie en risicomanagement. Daarnaast kan men ook tijdens de vorige stappen communiceren met de betrokken personen.