0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Grasvliegen in de herfst

Grasvliegen zoeken beschutting bij aanvang herfst

Eerder deze week schreef ik een blog over herfstvliegen en klustervliegen die op dit moment van het jaar een probleem kunnen vormen op zolders of in spouwmuren. Maar ook grasvliegen (Thaumatomya notata Meig.) zijn bij het begin van de herst vaak een groot probleem doordat ze zich groeperen tot een klein legertje en uw gebouw inpalmen.

Grasvliegen zijn kleiner dan gewone vliegen. Ze meten ongeveer 3 millimeter. Op het eerste gezicht lijken ze sterk op fruitvliegen, maar als je ze van dichterbij bekijkt, zie je dat ze een geel lichaam hebben met drie zwarte strepen op de bovenzijde van het borststuk. Hun vleugels zijn licht afgerond en vrij groot in verhouding tot de rest van hun lichaam. Grasvliegen leggen hun eitjes in de grond van weilanden en dergelijke. De larven ervan parasiteren op bepaalde soorten bladluizen.
Net zoals herfstvliegen gaan ook deze vliegjes in het najaar op zoek naar een plek om te overwinteren. Vaak gebeurt dit op de bovenste etages van hoge gebouwen. Door de enorme aantallen kunnen grasvliegen voor veel overlast zorgen op balkons en terrassen van kantoor- en flatgebouwen.

Wering grasvliegen

Om te voorkomen dat je in het najaar te maken krijgt met een plaag, is het belangrijk om de wering van je gebouw goed onder de loep te nemen zodat ze de kans niet krijgen om binnen te dringen. Denk er dus aan om steeds horren te plaatsen voor ramen en deuren, breng deurborstels of tochtstrips aan om de openingen onder deuren te dicht te maken, vul gaten en kieren in buitenmuren en dek ventilatieopeningen af met fijnmazig gaas. Ook het (gedeeltelijk) verwijderen van klimplanten kan helpen om grasvliegen te weren. Grasvliegen hebben namelijk een voorkeur voor klimop en wingerds. Afdichten is echter niet altijd even effectief. Ze kunnen namelijk ook via het dakbeschot een gebouw binnenkomen.

Schade en hinder

Tijdens de zomer veroorzaken grasvliegen slechts zelden overlast, maar als het weer koeler wordt zoeken ze beschutting in hoeken en gaten in gebouwen. Naarmate de temperatuur verder daalt zoeken ze meer bescherming en vormen ze vaak enorme klusters van duizenden grasvliegen. Het komt regelmatig voor dat hetzelfde gebouw elk jaar opnieuw door de grasvliegen gebruikt wordt om te overwinteren. Grasvliegen veroorzaken geen schade maar zijn door de grote aantallen wel heel erg hinderlijk.

Bestrijding

Om een goede bestrijding uit te voeren zullen alle ruimtes waar de vliegen zich verschuilen behandeld moeten worden. Maar vooraleer producten te gebruiken, is het belangrijk dat je er zeker van bent dat het wel degelijk om grasvliegen gaat. Onze ervaren servicemedewerkers kunnen je hierbij zeker helpen omdat ze een zeer uitgebreide kennis hebben van alle vliegensoorten. Ze weten waar ze zich verschuilen, hoe ze zich gedragen en hoe ze effectief bestreden moeten worden. Hiervoor gebruiken ze aangepaste producten in de juiste dosissen om de impact op het milieu tot een absoluut minimum te beperken.

Denk je dat je een probleem hebt met grasvliegen?  Aarzel dan niet en vraag raad aan één van de Rentokil experts. Hij kan uw probleem met grasvliegen ongetwijfeld de wereld uit helpen. Bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 160 of stuur ons een email.

Commerciële vliegenbestrijding

Een reeks commerciële vliegenbestrijdingsunits, ontworpen voor een doeltreffende bestrijding en lagere energierekeningen.

  • Optimalisatie van LED-lampen met hoge aantrekkingskracht
  • Mooi design dat naadloos in uw bedrijfsomgeving past.
  • Verschillende energiemodi die zich automatisch aanpassen, waardoor het energieverbruik daalt en de ecologische voetafdruk kleiner wordt.
Voor meer informatie

Gerelateerde posts