Ik weet niet wat het is wat vogels zo aantrekt aan mijn auto, maar vanuit de lucht ziet mijn tuut er waarschijnlijk uit als een openbaar toilet. Vooral als ik net uren heb staan boenen op mijn karretje zit het ding alweer onder de vogelpoep nog vóór hij droog is.
Als ik vogelpoep op mijn auto al als een grote tegenslag ervaar op de vroege morgen, moet ik er niet aan denken hoe het zou voelen als er vogelnesten, krijsende kraaien en poepende duiven op mijn zonnige balkon zouden vertoeven. Gelukkig heb ik daar zelf geen last van, ik hang zelfs vogelzaadjes en nootjes op in de hoop mijn katten wat vermaak te geven achter het glas.
Met grote regelmaat hebben wij echter klanten aan de lijn die kampen met duivenoverlast – een lastig probleem. Laatst sprak ik een bezorgde vader die inmiddels zijn 5-jarige dochter elke nacht tussenin liet slapen omdat er steeds een soort stekelige maden of pissebedden in haar bed lagen. Zodra hij het schoon had gemaakt bleven ze enkele uren weg om vervolgens weer te verschijnen.
Het arme kind had allemaal rode vlekken op haar armen en haar vader vreesde dat hij last had van bedwantsen. Na het bekijken van foto’s die meneer ons toestuurde bleek het te gaan om tapijtkevers. In de rest van het huis had het gezin geen enkel beestje gezien en in de slaapkamer zelf was geen schapenvachtje of wollen tapijt te bekennen. Ze leken uit de lucht te vallen. Of uit het luchtrooster in de nok van het huis. Wél gaf meneer aan dat ze de laatste tijd ook wat duivenoverlast hadden van een aantal duivennesten op het dak.
Wanneer er één of meerdere vogelnesten op je dak zitten, lijkt dat niet echt een probleem, tot de vogels gehecht raken aan je woning en ze niet meer weg gaan. Helaas zijn vogels vaak dragers van ziektes en kunnen ze ook vlooien, teken, mijten, luizen of tapijtkevers meenemen. Dat laatste was waarschijnlijk hier het geval.
Ook kan vogelpoep vanwege de aanwezige zuren een hoop schade aanrichten, om nog niet te spreken over de schade die de vogels zelf toe kunnen brengen; je zal niet de eerste zijn met een verstopte dakgoot of ontbrekende dakpannen dankzij onze gevleugelde vriendjes.
Gelukkig zijn er oplossingen. Welke het best past bij je situatie als je duivenoverlast hebt, is door de telefoon moeilijk te beoordelen. Een adviseur kan in zo’n geval best bij je thuis bekijken hoe wij je kunnen helpen om van dit vervelende probleem af te komen. Zelf aan de slag gaan met pinnen en nesten weghalen zou ik niet aanraden, naast de vervelende ziektes en ongedierte loop je ook nog een risico wanneer je acrobatische capriolen uit moet halen om de dakgoot duivenproof te maken.
Ik prijs mezelf daarom gelukkig dat de plaatselijke meeuwen en duiven alleen mijn auto als een doelwit beschouwen, ik hoop dat ik er zelf nooit mee te maken krijg. Anders weet ik wat me te doen staat: Rentokil bellen en vragen naar een passende, diervriendelijke oplossing voor mijn duivenoverlast.
Er zijn verschillende methodes om duiven weg te houden van uw gebouw.