(+32) 800 26 735 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Muskusrat duikt weer op

Muskusrat, terug van nooit weg

De muskusrat is lange tijd van het toneel verdwenen aan de Westkust, maar nu lijkt het erop dat ze terug is van weggeweest. Onlangs werden er in Nieuwpoort een tiental muskusratten gedood en dat was al geleden sinds 2007.

Op andere plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen vond je ze wel nog maar aan de kust dacht men dat deze gevreesde knaagdieren voorgoed tot het verleden behoorden, maar dat blijkt dus niet het geval.  De muskusratten duiken weer op en het probleem moet tijdig aangepakt worden, want deze dieren planten zich snel voort.

Schepen Kris VANDECASTEELE  vertelt dat er in Ramskapelle 10 exemplaren gevangen zijn, maar dat er op andere plaatsen ook muskusratten gespot zijn. Ze zouden afkomstig zijn uit een zijtak van de Ijzer. De schepen stelt dat een explosie van het aantal muskusratten absoluut  vermeden moet worden.

Muskusratten kunnen flink wat schade aanrichten aan dijken en grachten waardoor waterlopen in sommige gevallen volledig kunnen dichtslibben. Bovendien vormen ze ook een gevaar voor verschillende landbouwgewassen.  Ongediertebestrijding is dus geen overbodige luxe maar een MUST.

Mocht u aan de kust dus ergens muskusratten opmerken, laat dan niet na het gemeentebestuur hiervan te informeren.

De muskusrat: enkele feiten

De muskusrat of bisamrat (Ondatra zibethicus) is een knaagdier uit de onderfamilie der woelmuizen en, hoewel de naam dat suggereert, behoort de muskusrat dus niet tot de ratten. Het dier heeft een kop-romplengte tussen 25 en 40 centimeter met een sterke, zijdelings afgeplatte staart met een lengte van 19 tot 28 centimeter. Het kan een gewicht bereiken van 1700 gram, ongeveer vier keer zo zwaar als de bruine rat. De muskusrat is een zeer goede zwemmer en duiker, waarbij hij de staart gebruikt voor de voortstuwing. Onder water kan hij zo lange afstanden afleggen. Hij is voornamelijk ‘s nachts en in de schemering actief en leeft voornamelijk van planten. De muskusrat leeft langs zoetwater, zowel stilstaand als stromend water (bijvoorbeeld rivieren, meren), met begroeide oevers. In de oever graaft hij een gang, waarvan de ingang meestal onder het wateroppervlak ligt. Een tweede gang dient als ventilatieschacht.

De voortplantingstijd duurt van maart tot november. Een vrouwtje kan tussen april en november elke 28 dagen een nest werpen, maar meestal heeft een vrouwtje één tot drie worpen per jaar. Na een draagtijd van 25 tot 30 dagen worden één tot elf jongen geboren (gemiddeld vijf tot zeven).

Onze oplossingen voor een ratteninfestatie

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • 24/7 monitoring en detectie
  • Eenvoudige en realtime rapportages via de MyRentokil applicatie
  • Zowel inzetbaar voor single sites als multisites
Voor meer informatie

Gerelateerde posts