0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Bedwantsen voorkomen

Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding, meubels of koffers en worden dan meegenomen naar waar deze items heen gaan. Aangezien bedwantsen erg klein zijn en graag verborgen zitten, kunnen ze heel gemakkelijk je woning, hotel of bedrijf binnendringen.

Bedwantsen: hoe komen ze binnen?

De meest voorkomende bronnen van een besmetting door bedwantsen zijn:

 • kleding en bagage van gasten
 • personeel
 • externe leveranciers
 • wasservice
 • aangrenzende woningen of bedrijspanden
 • tweedehandsmeubels

Tips om bedwantsen te voorkomen

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat bedwantsen uw woning of bedrijf besmetten.

Op reis

Controleer een hotelkamer of appartement altijd op bedwantsen. Een minuut besteden aan het controleren van het bed, kan later thuisgekomen een hoop problemen voorkomen:

 • Leg uw koffer niet direct op het bed, maar laat deze in de gang staan.
 • Controleer het beddengoed en het matras op levende bedwantsen en uitwerpselen.
 • Hang kleding liever op in kasten, dan deze in de lades of op de legplanken op te bergen.

Woning

Zodra u het vermoeden heeft dat u tijdens uw vakantie in een hotel met bedwantsen hebt geslapen, neem dan de volgende maatregelen om te voorkomen dat u bedwantsen meeneemt in uw woning:

 • Laat uw bagage bij voorkeur buiten staan, of anders in de garage of de badkamer. Bedwantsen houden niet van beton of gladde tegels. Indien ze in uw bagage zitten, ziet u ze hier ook eerder dan op het tapijt.

 • Sorteer buiten de was en doe deze gesorteerd in plastic zakken. Sluit de plastic zakken goed af. Laat deze zakken buiten liggen totdat u de kleding gaat wassen. Gooi de was direct vanuit de plastic zak in de wasmachine en gooi de plastic zak buiten weg. Was al uw kleding op 60°C. Indien dit niet mag, breng uw kleding dan naar de stomerij. Vermeldt bij de stomerij wel dat u vermoed dat er bedwantsen in de kleding zitten.

 • U kunt ook uw koffer buiten voor minimaal een dag in de zon laten liggen. Doe bij voorkeur een zwarte vuilniszak om de koffer, om ervoor te zorgen dat de temperatuur hoog genoeg wordt. De koffer en de gehele inhoud moet minimaal 2 uur lang 56°C verhit worden, om alle bedwantsen te doden.

Hotel

Vanwege het grote aantal gasten dat in uw hotel verblijft, is het onmogelijk om bedwantsen te voorkomen. Wel kunt u voorkomen dat u te maken krijgt met een plaag door bedwantsen snel te ontdekken

 • Train uw medewerkers en de housekeeping in het herkennen van de signalen.

 • Maak een bedwantsen controle onderdeel van de dagelijkse schoonmaak.

 • Heb een standaard procedure beschikbaar over hoe uw medewerkers om moeten gaan met klachten van gasten over bedwantsen.

 • Neem direct contact op met Rentokil voor een professionele bedwants inspectie.

Bedwantsen: Risico’s voor uw hotel

In de jaren ‘20 en ‘30 behoorden bedwantsen tot één van de meest verspreide insecten. Naar schatting één derde van de huizen waren besmet door bedwantsen. Het gebruik van insecticiden had de bedwantsen uitgeroeid, maar de laatste jaren zijn ze opnieuw in opmars - mede doordat de wetgeving op biociden steeds strenger wordt.

De mondialisering met haar toenemend aantal reizigers heeft de problematiek van de bedwantsen steeds verder doen toenemen.

U als hoteluitbater bent erg kwetsbaar. Bedwantsen komen uw hotel binnen via de bagage van uw gasten. De gevolgen voor uw bedrijf kunnen aanzienlijk zijn: zowel uw reputatie als un financiën kunnen eronder lijden.

 In het geval van bedwantsen moet u echt preventief te werk gaan: uw personeel moet degelijk opgeleid worden om vroegtijdig de sporen van bedwantsen te detecteren zodat een ernstige infestatie vermeden kan worden. Rentokil biedt u hiervoor een speciale, online training.

Bedwantsen: de gevolgen voor uw hotel

Klanten die gebeten worden door bedwantsen, kunnen een negatieve impact hebben op uw goede reputatie:

 • Verlies van vertrouwen - Klanten die bedwantsen ontdekken in hun kamer hebben geen vertrouwen meer in uw hotel en zullen niet terugkeren.
 • Klachten - Zowel klanten als personeel kunnen gebeten worden. Sommige mensen zijn allergisch aan deze beten en lopen gevaar voor een infectie door te krabben.
 • Verlies aan inkomsten - De kamers kunnen niet verhuurd worden en klanten kunnen eisen om terugbetaald te worden.
 • Mogelijke gerechtelijke gevolgen
 • Slechte publiciteit - Ontevreden klanten kunnen negatieve commentaren posten op reiswebsites.
 • Imagoverlies - Uw reputatie is naar de haaien omdat bedwantsen geassocieerd worden met slechte hygiëne - hoewel er geen oorzakelijk verband is.
 • Schade aan uw goederen (matrassen, lakens, …)
 • Kosten: de kosten voor het vervangen van goederen en de bestrijding van de bedwantsen kunnen aardig oplopen.

Wacht niet met de bestrijding van bedwantsen want het risico dat ze zich over heel uw hotel verspreiden is meer dan reëel. Een vruchtbaar wijfje kan binnen de 13 weken een grote infestatie veroorzaken als ze niet gevonden en bestreden wordt.

Bedwantsen: gevolgen voor uw klanten

 • Mogelijke allergische reacties en infecties
 • Psychologische gevolgen: de aanwezigheid van bedwantsen kan leiden tot fobieën
 • Slapeloosheid
 • Stress
 • Risico dat uw gasten bij hun terugkeer hun privé woning besmetten

Levende bedwantsen (zowel volwassenen & jonge nimfen)

Bedwantsen zijn kleine ectopararasieten en zitten meestal goed verstopt in naden en kieren. Maar als de besmetting groot is, kan het zijn dat u of uw klanten de bedwantsen zien lopen. Bedwantsen verstoppen zich vaak in de naden van het matras, tussen de lattenbodem, achter het hoofdbord of in nachtkastjes.

Kleine, donkere bloedvlekjes op de lakens en beddengoed

Bloedvlekjes op lakens, beddengoed en op andere plaatsen in of rondom het bed, kunnen een teken zijn van een besmetting door bedwantsen. De bloedvlekjes zijn de uitwerpselen van bedwantsen en zijn 0,5 à 1 millimeter groot. Bloedvlekjes op het beddengoed betekenen uiteraard niet per definitie dat er bedwantsen aanwezig zijn, maar in combinatie met andere signalen, wijst de aanwezigheid van bloedvlekjes vaak wel op bedwantsen.

Vervellingshuidjes

Bedwantsen vervellen vijf keer voordat ze volgroeid zijn tot een volwassen insect. Dikwijls vind je de vervellingshuidjes ergens rondom hun nest. De huidjes zijn licht, bijna doorzichtig en hebben de vorm van een bedwants.

Een kenmerkende zoete en vieze geur

Als de besmetting door bedwantsen groot is, dan kan je ze vaak ook ruiken doordat ze een misselijkmakende, zoete geur verspreiden. Bedwantsen hebben geurklieren die een olie-achtige afscheiding aanmaken. Dit dient ter afwering van vijanden, als ook voor de voorplanting.

Klachten van gasten of klanten

Bedwantsen bijten mensen vaak meer dan één keer, omdat ze niet altijd bij de eerste beet al een bloedvat treffen. De beten bevinden zich vaak vlak naast elkaar. Het effect van een bedwantsenbeet hangt sterk af van persoon tot persoon. Sommige mensen ondervinden geen ernstige last, maar anderen reageren allergisch op bedwantsenbeten en krijgen enorme zwellingen.

Bedwantsenbeten

Bedwantsen zijn moeilijk aan hun beet te identificeren omdat ons lichaam er heel verschillend op kan reageren.

Om erachter te komen of het om bedwantsen gaat, is het belangrijk een aantal andere zaken te bekijken, zoals het algemene patroon en het tijdstip van de beten. De beschrijving hieronder kan u helpen te bepalen of u een bedwantsenprobleem hebt.

Bedwantsbeten herkennen

Slachtoffers van bedwantsenbeten worden er slechts zelden wakker van. Beten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zitten vaak vlak bij bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Een bedwants kan meerdere keren bijten in hetzelfde gebied. Is er op verschillende delen van het lichaam gebeten, dan betekent dit dat er door meerdere bedwantsen gebeten is.

In een vroeg stadium van een bedwantsenplaag hoeft het slachtoffer nog niet gevoelig te zijn voor de beten en nog geen jeuk te voelen. Kleine bloeddruppeltjes op de lakens geven dan echter aan dat er sprake is van bedwantsen.

Bedwantsbeten zijn over het algemeen kleine bultjes op het lichaam. Roodheid, zwelling jeuk komen vaak voor.

Over het algemeen bijten bedwantsen meerdere keren op dezelfde plek. De beten zitten dan op een rijtje. Beten op meerdere plekken kan betekenen dat u bent gebeten door meerdere bedwantsen.

Sommige mensen reageren allergisch op bedwants beten. De rode bultjes kunnen erg groot worden en hevig jeuken. Neem in dat geval contact op met uw huisarts.

Bedwantsen: waar bijten ze?

Beten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zitten vaak vlak bij bloedvaten aan de oppervlakte van de huid.

Controleer op beten op uw:

 • Nek
 • Handen
 • Armen
 • Benen

Bedwantsenbeten: behandeling

De belangrijkste behandeling voor een insectenbeet is de wond schoonmaken. Als er vuil van het insect in de wond is achtergelaten, verwijder dat dan zorgvuldig een pincet of met uw nagels. Maak daarna de beet schoon met water en zeep of alcoholdoekjes.

De zwelling kan onmiddellijk na een beet worden verminderd door er een koud kompres op te leggen, bijvoorbeeld ijs in een doek (leg ijs nooit direct op de huid). Het kan meer dan een week duren voor de zwelling van een beet verdwijnt en de jeuk kan enkele dagen aanhouden.

Jeuk en zwelling kunnen worden verlicht met antihistaminecrème voor beten en steken. Orale antihistamine (hooikoortstabletten) kunnen ook helpen, vooral als er meerdere beten zijn.

Probeer niet te krabben, want dat verergert de jeuk en kan leiden tot het geïnfecteerd raken van de beet door bacteriën.

Raadpleeg een arts als:

 • De zwelling of pijn zo ernstig is dat u zich hierdoor niet kunt bewegen of slapen.
 • De zwelling meer dan een dag na de beet nog verergert.
 • De beet geïnfecteerd lijkt te zijn.

Andere insectenbeten

Bij insectenbeten hoeft u niet altijd gebeten te zijn door bedwantsen. Er zijn andere insecten die dezelfde klachten veroorzaken en daardoor gemakkelijk verward worden voor bedwantsen. De meest voorkomende bijtende insecten noemen we hieronder.

Muggen

Muggen zijn vaak in de buurt van stilstaand water te vinden, omdat hun larven zich hierin ontwikkelen. Muggen steken vooral ’s nachts, waardoor u ze kunt verwarren met bedwantsen. Over het algemeen zal u het gezoem van muggen gehoord hebben, maar het kan altijd dat u niet wakker bent geworden en de muggenbeet verward met een bedwantsbeet. Hebt een hotel en in dezelfde periode klachten gehad over muggen, dan is de kans groot dat het om een muggenprobleem gaat.

Vlooien

De in België meest voorkomende vlooien leven op huisdieren en doen alleen een proefbeet op mensen. Het verschil tussen een vlooienplaag en een bedwantsplaag is niet altijd te herkennen. Schakel bij twijfel een expert in. Vlooien gaan net als bedwantsen niet uit zichzelf weg. Laat daarom ook vlooien altijd professioneel bestrijden. Via uw gasten of klanten kunnen vlooien uw bedrijf binnendringen.

Teken

Tekenbeten kunnen verward worden met bedwantsbeten. Teken leven in de natuur. De meeste kans om door een teek gebeten te worden, is tijdens een natuurwandeling of in een stadspark. Bij een tekenbeet is de teek vaak nog op het lichaam aanwezig. Verwijder een teek altijd met een speciale tekentang. Een ander verschil met een bedwantsbeet, is dat een tekenbeet geen zwelling veroorzaakt.

Huismijt

Mensen met een huismijt allergie kunnen dit ook verwarren voor bedwantsen. Huismijt kan allergische reacties zoals eczeem veroorzaken. De jeuk kan verward worden met de jeuk van een insectenbeet.

Tapijtkever

De haartjes van de larve van een tapijtkever kunnen net als huismijt een allergische reacties zoals eczeem veroorzaken. De jeuk kan verward worden met de jeuk van een insectenbeet. Vaak is er bij overlast van tapijtkevers, ook overlast van vogels.

Bent u niet zeker of het om bedwantsen of andere bijtende insecten gaat? Onze opgeleide servicemedewerkers en onze Entomoloog helpen u vaststellen om welk bijtend insecten het gaat.

Hebt u last van bedwantsen en wilt u deze snel, professioneel en veilig laten bestrijden? Bel ons nu of stuur ons een e-mail om een gratis inspectie af te spreken.

Rentokil tot uw dienst

Wacht niet. Reageer snel. Een infestatie van bedwantsen is moeilijk te behandelen. De hulp van een expert in de strijd tegen bedwantsen is essentieel. Rentokil heeft verschillende methoden om bedwantsen te bestrijden.

Aarzel niet en neem contact op met Rentokil op het gratis nummer 0800 20 160 of stuur ons een e-mail.

Bedwantsenpreventie en -bestrijding

Een reeks oplossingen ter preventie en bestrijding van bedwantsen

 • Voorkom reputatieschade en financiële schade door het inschakelen van een expert.
 • Proactieve controles op bedwantsen met detectieplaatjes of via hondendetectie
 • Training van het personeel
Voor meer informatie

Gerelateerde posts