(+32) 800 26 735 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Bedwantsenbeten: alles wat je moet weten

Rode uitslag op je benen?  Wees op je hoede voor bedwantsenbeten!

Ik weet niet hoe het bij u is, maar telkens ik wakker word met een rode pukkel om mijn arm of been denk ik onmiddellijk aan bedwantsen … Ik geef toe: het zou kunnen dat ik lijd aan een “lichte vorm” van beroepsmisvorming!

Bedwantsen hier, bedwantsen daar … bedwantsen overal! Deze kleine engerds komen steeds vaker in de media omdat ze de laatste jaren terug in opmars zijn. Je vindt ze vooral in hotels en jeugdherbergen,  maar steeds meer particulieren hebben er ook last van thuis.  Dit bloedbelust insectje behoort tot de groep van de bijtende insecten – net zoals de mug.

Met dit artikel wil ik u helpen om bedwantsenbeten gemakkelijker te herkennen. U vindt hier een antwoord op al uw vragen – duidelijk en overzichtelijk voorgesteld in woord en beeld.

Bedwantsenbeten herkennen

Zoals de meeste insectenbeten manifesteren bedwantsenbeten zich als kleine, rode bultjes op de huid. Maar toch is er een licht verschil met de beten van andere bijtende insecten zoals muggen of vlooien. Bedwantsenbeten onderscheiden zich doordat ze redelijk kleine, rode vlekjes veroorzaken. Als de beet geïnfecteerd is, zwelt de huid rondom de beet lichtjes op. Bedwantsenbeten vind je meestal op één bepaald lichaamsdeel en vaak staan ze in lijnvorm. Als je op meerdere plaatsen gebeten bent, betekent dat waarschijnlijk dat je belaagd werd door verschillende bedwantsen tegelijkertijd.

Op welke plaatsen zuigen bedwantsen bloed ?

Bedwantsen bijten meestal op plaatsen die niet bedekt zijn door lakens.  Je vindt dus vaak bedwantsenbeten op :

  • het gelaat ;
  • de nek ;
  • armen en benen.

Veroorzaken bedwantsenbeten jeuk ?

Het meest voorkomende symptoom van bedwantsenbeten – net zoals andere insectenbeten – is zwelling. Deze zwelling kan gepaard gaan met lastige jeuk en huidirritatie. In sommige gevallen vormen er zich zelfs striemen op de huid.

Goed om weten : bij sommige mensen laten bedwantsenbeten geen sporen na en jeuken ze ook niet.

Wat voel je bij bedwantsenbeten ?                                        

In het begin kan het dat het slachtoffer een licht branderig gevoel krijgt rondom de zone waar hij of zij gebeten is, maar dit is eerder uitzonderlijk. Dit gevoel treedt op vooraleer de zwelling en de jeuk optreden.

Huiduitslag

In uitzonderlijke gevallen kan het dat het slachtoffer allergisch reageert op de bedwantsenbeten. Deze allergie wordt zichtbaar doordat er acute huiduitslag optreedt onder de vorm van bobbeltjes of puistjes – soms in extreme vormen.

Hoe steken bedwantsen ?

Hoe uw lichaam reageert op bedwantsenbeten hangt af van de manier waarop de bedwants heeft gestoken.  Ik verklaar me nader:

Wanneer een bedwants bijt, doorboort ze je huid met haar steekapparaat. Net zoals muggen gebruiken bedwantsen het om bloed uit je lichaam te zuigen. De “zuigtijd” duurt tussen de 3 en de 10 minuten. Datzelfde steekapparaat dient ook om een verdovings- en antistollingsmiddel in de huid te injecteren.  Hierdoor kan de bedwants ongestoord bloed zuigen zonder dat je wakker wordt. Zodra de verdoving is uitgewerkt, begint de jeuk.

Bedwantsenbeten versus vlooienbeten

Hoewel ze allebei ongeveer even groot zijn, zijn er enkele verschillen tussen bedwantsenbeten en vlooienbeten. Vlooienbeten zijn kleine, donkere vlekjes omgeven door een rode rand. Vlooienbeten komen meestal voor rond de enkels en op de benen en de jeuk is vaak onmiddellijk voelbaar.

Bedwantsenbeten versus muggenbeten

Net zoals vlooienbeten kunnen bedwantsenbeten verward worden met muggenbeten. Maar er zijn toch een paar verschillen. Muggen bijten overal en de beten zijn niet geconcentreerd zoals bij bedwantsenbeten.  Muggenbeten zijn onmiddellijk zichtbaar en beginnen te jeuken vlak na de beet. Over het algemeen zijn ze wit van kleur en licht gezwollen vooraleer ze zich transformeren in rode bultjes.

Hoe moet je bedwantsenbeten behandelen ?

Bedwantsenbeten behandelen is redelijk simpel. Meestal kan een zak ijs of een cold/hot pack al soelaas bieden. Je kunt ook een antihistaminicum innemen tegen de jeuk.

Er bestaan ook een aantal huis-tuin-en-keukentips om bedwantsenbeten te behandelen:

  • Kalamijnlotion: is ideaal voor de behandeling van bedwantsenbeten. Het verlicht de jeuk en draagt ook bij tot het uitdrogen van de huiduitslag en de bescherming van de huid.
  • Sodazout en water: maak een papje van sodazout en water en breng dit onmiddellijk aan op het bultje. Laat drogen vooraleer het te verwijderen met een doekje.
  • Azijn: azijn is een een wondermiddeltje tegen de jeuk die insectenbeten kunnen veroorzaken. Ik raad je vooral ciderazijn of witte azijn aan.
  • Tandpasta : de menthol die in de tandpasta zit, is een ander goed middeltje tegen jeuk.  Smeer een dikke laag tandpasta op de beet zodat het branderig gevoel weggaat en de jeuk vermindert.

Naast deze «trucjes van oma» bestaan er ook andere, natuurlijke middeltjes die de ongemakken van een insectenbeet verlichten of wegnemen.

  • Hamamelis : deze plant heeft een licht verdovend effect die de jeuk van bedwantsenbeten kalmeert. U vindt hamamelis onder de vorm van kruidenthee of capsules.
  • Aloë vera : Aloë vera («vers» of onder de vorm van gel) werkt erg goed tegen bedwantsenbeten en andere insectenbeten. De actieve bestanddelen en de aminozuren die zich in Aloë vera bevinden, helpen om de jeuk en de branderigheid te verlichten.
  • Citroensap: citroensap heeft onstekingswerende en antibacteriële eigenschappen. Het kan ook helpen om de huidirritatie uit te drogen en de jeuk tegen te gaan en het vermindert ook de zwelling en de roodheid.
  • Bananenschil: een super effectief natuurlijk middel tegen bedwantsenbeten. De natuurlijke oliën die in de bananenschil zitten, helpen tegen jeuk en roodheid.
  • Essentiële olie van pepermunt: net zoals bij tandpasta helpen de eigenschappen van menthol om jeuk tegen te gaan. De meest effectieve behandeling is een lekker warm bad nemen in water waaraan je enkele druppeltjes essentiële olie van pepermunt hebt toegevoegd

 Hoe een probleem met bedwantsen oplossen ?

De beste manier om een bedwantsenplaag te voorkomen, is om bij de allereerste tekenen onmiddellijk actie te ondernemen want bedwantsen zijn erg moeilijk te bestrijden. Het is onmogelijk om dit zelf te doen en professionele hulp is dan ook absoluut een MUST.

Mocht u tekenen van bedwantsen herkennen dan kan u alvast onderstaande maatregelen treffen:

  • Was uw lakens op minstens 60°: liefst gedurende 90 minuten. Als u een droogkast hebt, dan is dat uiteraard nog beter. Kies voor een  programma van minstens 30 minuten.
  • Stofzuig: vergeet niet om direct daarna de stofzak te verwijderen. Doe dit vooral niet binnen.
  • Contacteer een professional: zoals eerder gezegd is de beste manier om van bedwantsen af te geraken een professionele ongediertebestrijder onder de arm te nemen. Hij weet exact waar hij de bedwantsen moet zoeken en welke methode hij moet gebruiken om ze te bestrijden: hittebehandeling, stoombehandeling of een behandeling met insecticides.

Last van bedwantsen? Aarzel dan vooral niet en contacteer ons op het gratis nummer  (+32) 80026731 of stuur ons een email.

Bedwantsenpreventie en -bestrijding

Een reeks oplossingen ter preventie en bestrijding van bedwantsen

  • Voorkom reputatieschade en financiële schade door het inschakelen van een expert
  • Proactieve controles op bedwantsen met detectieplaatjes of via hondendetectie
  • Training van het personeel
Voor meer informatie

Gerelateerde posts