© 2025 Rentokil Initial plc is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke vermeldingen.
Momenteel krijgen we veel berichten van mensen die onbekende insecten in huis tegenkomen. Als ze ons dan foto’s doorsturen, gaat het vaak over de grauwe veldwants of de bladpootwants. Ook in de pers verschenen er recent al artikels over deze onschadelijke beestjes. De reden waarom we ze tegenwoordig zo vaak tegenkomen, is omdat de populatie de laatste jaren exponentieel gegroeid is en ze in het najaar een geschikte plek zoeken om te overwinteren en geef nu toe: wat is er beter dan een lekker warm huis om de winter door te brengen? De bladpootwants noemen we een toevallige binnendringer omdat ze normaal gezien buiten leeft en omdat ze ongevaarlijk en onschadelijk is.
Misschien is er wel wat paniek omdat sommige mensen de bladpootwants verwarren met een bedwants. Niet door het uiterlijk, maar door de naam “wants”. Bedwantsen zijn wel heel erg lastig en als je ze in huis hebt, kan je niet snel genoeg een professionele ongediertebestrijder onder de arm nemen, want ze zijn super moeilijk te bestrijden. Het zijn kleine bloedzuigers die zich ophouden in en rondom je bed. Niet echt aangenaam dus!
Maar terug naar onze bladpootwants! Ik dacht dat het handig zou zijn om een paar tips te geven over hoe je overlast van de bladpootwants en de grauwe veldwants kunt voorkomen.
De bladpootwants is een relatief nieuw diertje in België. Het is een exoot die rond de eeuwwisseling uit Amerika naar hier kwam. Ze werd pas in 2007 voor het eerst in België gezien en is daarom voor veel mensen een onbekende. Er doen ook veel foute berichten de ronde op het internet en is er vaak verwarring tussen de bladpootwants en de kissing bug, maar de kissing bug, komt niet voor in België. Geen paniek dus: het beestje dat je gezien hebt is geen gevaarlijke kissing bug!
De bladpootwants schrikt veel mensen af door haar grootte. Ze is ongeveer 2 centimeter lang, roodbruin van kleur en heeft twee kenmerkende strepen met een witte rand op haar lijf. De bladpootwants leeft buiten van zaden van naaldbomen en verschillende soorten sierconiferen. In het najaar zoeken ze beschutte plekken op om te overwinteren. Daarnaast beschikt de bladpootwants over een zogenaamd aggregatieferomoon, waardoor meerdere bladpootwantsen bij elkaar komen op het moment dat er één een geschikte overwinteringsplek heeft gevonden.
De grauwe veldwants is net zo’n grote onbekende als de bladpootwants. Ook deze wants is altijd vrij zeldzaam geweest, maar duikt dit jaar in grote aantallen op in België. De grauwe veldwants loopt vaak tegen ramen omhoog, op zoek naar een plek om te overwinteren. Net als de bladpootwants vindt de grauwe veldwants woningen een uitstekende plek om de winter door te brengen.
De grauwe veldwants wordt ook wel eens de grauwe schildwants genoemd. Ze is 14 à 16 mm groot, geelachtig grijs tot bruin van kleur en behoort tot de familie van de schildwantsen. Ze leeft buiten in loofbomen en overwintert graag in huis of andere gebouwen.
De grauwe veldwants is net als de bladpootwants volledig onschuldig. Het lastige aan de bladpootwants en de grauwe veldwants is dat beide insecten een onaangename geur verspreiden – zeker als het er een hele hoop zijn.
De grauwe veldwants scheidt een stinkende vloeistof af als hij zich bedreigd voelt. Deze stinkende beestjes veroorzaken dus wel eens overlast in huis.
Zowel de bladpootwants als de grauwe veldwants behoren tot de toevallige binnendringers. Deze insecten leven beiden buiten en komen “per toeval” huizen binnen in hun zoektocht naar een plek om te overwinteren. Deze wantsen vormen geen bedreiging voor mens en huisdier.
Om te voorkomen dat de bladpootwants en de grauwe veldwants je huis binnendringen, is het belangrijk om ramen en deuren gesloten te houden. Wil je ramen of deuren toch openzetten, zorg dan dat je een goede hor geplaatst hebt. Mocht je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch nog last hebben, kijk dan goed of er kieren, gaten of spleten in de muur of de raamkozijnen zitten waardoor deze kleine beestjes kunnen binnendringen. Indien dit het geval is, kun je deze gaten dicht maken. Dit voorkomt ook gelijk overlast van ratten, muizen en wespen.
Mocht de aanwezigheid van de bladpootwants of de grauwe veldwants echt hinderlijk zijn en overlast bezorgen, contacteer dan Rentokil op het GRATIS nummer (+32) 80026731 of stuur ons een email.
Enge kruipers en ongenode gasten kunnen niet alleen ziekten overbrengen, maar ze kunnen ook uw bezittingen beschadigen.