0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Waar verschuilt de houtworm zich?

Lievelingsplek houtwormen?

Waar ze zich precies verschuilen hangt af van verschillende factoren. Van de structurele integriteit van het eigendom, hoe het is opgebouwd en zelfs de meubelen kunnen een rol spelen! Hoe oud een gebouw is, maakt dus geen verschil voor de houtworm. Elk gebouw is een mogelijke nieuwe thuis voor de houtworm en kan dus te allen tijde aangetast worden. De meeste insectensoorten willen liever recent hout, anderen verkiezen 20-jarig hout. Bij de houtworm is dit niet het geval. Houtwormen kijken eerder naar de geschikte condities in plaats van naar de ouderdom van het hout.

Het is een veel gemaakte misopvatting dat de houtworm enkel oudere eigendommen aantast. In feite kunnen specifieke soorten net zo gemakkelijk nieuwe gebouwen aantasten. De houten balken (dwarsbalken of balken), meubelen of vloerplanken kunnen onzichtbaar aangetast zijn met eieren of larven. Je kan een aantasting door houtwormen misschien zelfs voor diverse jaren niet opmerken omdat de larven zich diep in het hout verbergen tot ze zich verpoppen tot volwassen kevers. 

Vochtig hout is hun lievelingsplek

Vochtig hout is hun lievelingsplek

Houtborende kevers verkiezen hout met een vochtigheidsgehalte van 12% of meer. Dus de leeftijd, grootte, stijl of vorm van het eigendom maakt niet uit, maar als het gaat om vochtig hout dan zullen houtborende kevers het zeer aantrekkelijk vinden. Door te weinig ventilatie in bijvoorbeeld een zolderruimte, kelder of een andere ruimte die afgesloten is, kunnen vochtigheidsproblemen en houtverrotting ontstaan.

Onbewust houtwormen in huis nemen?

Onbewust houtwormen in huis nemen?

De houtworm wordt soms onbewust meegenomen in eigendommen zoals een tweedehandszetel, theedozen, houten antieke meubelen of via vlechtwerk. Sommige houtborende insectensoorten kunnen ook binnenvliegen via een raam door naburig gelegen bijna-dode of rottende bomen. De kevers kunnen dan zaken aanvallen zoals vloerplanken, panelen, plinten, schrijnwerk en meer structurele bouwmaterialen (zoals dakspanten en dwarsbalken).

Wat zijn sporen van houtwormen?

Wat zijn sporen van houtwormen?

Er zijn enkele verschijnselen om een houtwormaantasting op te merken:

  • Recente uitgangsopeningen in het hout: recent lijkende ronde of ovaalvormige openingen met scherpe randen
  • Boorstof: gekend als de uitwerpselen van de insectenlarven. Boorstof wordt veroorzaakt door groeiende volwassenen kevers, doorgaans zichtbaar onderaan het aangetaste hout
  • Tunnels in het hout: tunnels worden gebouwd richting het oppervlak
  • Afbrokkelend hout: rondom de hoeken of randen van dakbalken of vloerplanken

Toch blijft het moeilijk om meteen vast te stellen dat er sprake is van een actieve houtwormaantasting. De veiligste optie is om gekwalificeerde deskundigen in herstelbehandelingen een inspectie op houtworm te laten doen. Bij Rentokil houden we rekening met verschillende aspecten. Allereerst evalueren we hoe groot het probleem is. Vervolgens inspecteren we welk type houtworm actief is. Indien gewenst geeft Rentokil uiteindelijk nog enkele aanbevelingen. Hierbij wordt gekeken naar de meest geschikte en doeltreffende behandeling om een aantasting zo snel mogelijk te beëindigen of te voorkomen.

Wil je meer lezen? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina over houtwormen.

Denk jij sporen gevonden te hebben van houtwormen? Contacteer dan vandaag nog Rentokil voor meer informatie. Wij helpen jou graag verder.

Onze oplossingen tegen houtworm

Houtworm behandelen vergt een grote expertise en know-how.

  • Preventie tegen houtworm is belangrijk
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts