0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Braziliaanse zwerfspin in Antwerpen

Zondagochtend. Ik lig nog in mijn bed en neem mijn GSM om even snel wat mailtjes te lezen. Mijn aandacht wordt getrokken door één bericht: GIFTIGSTE SPIN TER WERELD GEVONDEN IN ANTWERPEN. De koude rillingen lopen me over de rug: ik woon in het Antwerpse en ben een rasechte arachnofoob.  Redenen genoeg voor mij dus om in paniek te slaan. Verhuizen dan maar? Snel lees ik het artikel om te zien of dit niet een al te drastische en overhaaste beslissing is.

Braziliaanse zwerfspin in Antwerpen

Dit exemplaar van de Brzailiaanse zwerfspin werd gevonden in een Antwerpse supermarkt. De vondst dateert al van een tijdje geleden, maar om geen paniek te zaaien werd er niet over gecommuniceerd voordat er meer informatie bekend was.

De Braziliaanse zwerfspin (phoneutria nigriventer) – ook wel bananenspin genoemd – is de giftigste, agressiefste en dodelijkste spin ter wereld. De vrouwtjes meten ongeveer 4 centimeter. De mannetjes zijn iets kleiner. Normaal gezien komt ze enkel voor in Zuid-Amerika maar dit beestje is meegereisd met een lading bananen. Het verschil met andere spinnen is dat de Braziliaanse zwerfspin niet enkel aanvalt wanneer ze zich bedreigd voelt. Ze haalt uit zodra ze beweging waarneemt.

De reden waarom ze zo dodelijk is, is enerzijds omdat haar gif heel sterk is en anderzijds omdat de hoeveelheid gig die ze injecteert enorm groot is. Een beet van een Braziliaanse zwerfspin volstaat om 1.300 muizen te doden. Voor de mens bestaat een tegengif, maar er is maar één nadeel: de dosis antigif bevindt zich in Zwitserland. Snel zijn is dus de boodschap want 6 uur na de beet kan de dood al intreden. Het gif heeft een neurotoxische werking en verlamt uiteindelijk de ademhalingsspieren wat tot verstikking leidt.

Gelukkig geeft dit snoezig Braziliaans “zwerfspinnetje” de voorkeur aan het zonnetje. Door het koude klimaat in Antwerpen was dit lieverdje een beetje verdoofd waardoor ze niet heeft kunnen toeslaan. Nooit gedacht dat ik ooit nog een blij zou zijn dat het weer in ons Belgenlandje niet zo fameus is!

Spinnenbestrijding

Spinnen in huis of uw bedrijf kunnen bijzonder hinderlijk zijn.

  • Professionele opvolging
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties.
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts