0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Onderzoek naar ongedierte

Een van mijn collega’s kreeg onlangs de kans om te ontsnappen aan zijn dagelijkse kantooromgeving om een kijkje te gaan nemen in het Rentokil Research & Development Center in de UK. Bij zijn terugkeer deelt hij zijn ervaringen met ons.

In een rustig, klein industrieterrein ergens in het zuidoosten van Engeland worden een aantal heel vieze beestjes gekweekt … reuze-kakkerlakken, vliegen, motten, muizen en allerlei andere soorten ongedierte. Voor je begint te panikeren wil ik erbij zeggen dat ze veilig achter slot en grendel zitten in het supermodern Rentokil laboratorium, waar onderzoek naar ongedierte wordt gedaan.

onderzoek naar ongedierte laboVorige week mocht ik dus op bezoek in de Rentokil laboratoria waar ik getuige kon zijn van het buitengewone werk dat de Rentokil wetenschappers daar dagelijks uitvoeren. Aangezien ik het grootste deel van mijn werktijd doorbreng achter een computerscherm was ik erg dankbaar dat ik even van omgeving kon veranderen om te zien wat er in eerste lijn gedaan wordt om oplossingen te vinden voor het bestrijden en weren van ongedierte. Zelfs al betekende dat dat ik akelijk dicht bij al deze griezelige beestjes gestaan heb.

Onderzoek naar ongedierte

Gelukkig dat de kakkerlakken en andere insecten achter glas zaten – vooral in grote, glazen potten met massa’s van hun lievelingseten. Ze staan in kamers waarvan de temperatuur en de vochtigheidsgraad zo dicht mogelijk aanleunen bij de natuurlijke levensomstandigheden van deze wezens, zodat onderzoek naar ongedierte beter verloopt.

Sommige soorten ongedierte – zoals huisvliegen bijvoorbeeld – komen veel voor in België terwijl andere – zoals de tropische amandelmot zijn uitzonderlijker. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: in bepaalde omstandigheden kunnen ze allemaal problemen veroorzaken voor de mens. Daarom is het werk dat geleverd wordt in deze labo’s zo belangrijk.

Ik had het geluk om te zien hoe de Rentokil wetenschappers hard werken aan uitzonderlijke producten om ongedierte te beheersen en te weren. Uiteraard mag ik niet uit de biecht spreken totdat deze projecten ook daadwerkelijk op de markt gebracht worden, maar over een nieuw systeem dat ingezet wordt tegen motten kan ik al wel wat kwijt. In UK wordt het al gebruikt bij een aantal klanten en hier in België zijn we vomop in de testfase om te zien of het ook werkt in een echte werkomgeving.

Het systeem maakt gebruik van feromonen om de reproductie van voorraadmotten te verstoren door zoveel feromonen in de lucht te verspreiden dat de mannetjes in de war zijn en de vrouwelijke motten niet meer vinden. Op deze manier daalt de mottenpopulatie uiteraard aanzienlijk.  Deze werkwijze wordt preventief ingezet en is een niet-toxische oplossing zodat er geen risico is op besmetting van de gestockeerde producten.

Bij Rentokil worden al onze producten aan strenge testen onderworpen. De tests gebeuren in een ander deel van het gebouw dan waar de insecten gekweekt worden. Om er zeker van te zijn dat er geen kruisbesmetting ontstaat, moet iedereen die van het ene gedeelte naar het andere wil door een special “luchtdouche”. In een hokje staan met “luchtstralen” die om je heen gieren is een special ervaring maar het is nodig om er zeker van te zijn dat de testresultaten betrouwbaar zijn.

Het was echt een super interessant bezoek, maar ik ben toch blij dat ik opnieuw achter mijn vertrouwde computer zit – ver weg van al die vliegen, kakkerlakken, motten en muizen. Onderzoek naar ongedierte laat ik over aan de experts.

Ongediertebestrijding

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • Veilige, effectieve ongediertebestrijding met respect voor het milieu
  • Een breed scala aan opties voor rattenbeheersing, afgestemd op de behoeften van uw huis en bedrijf
  • Met meer dan 1.500 lokale, gecertificeerde ongediertebestrijders, bieden wij een snelle-reactiedienst
Voor meer informatie

Gerelateerde posts