0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Bedwantsen in uw hotel jagen klanten weg

Bedwantsen in uw hotel: geen pretje

Deze ongenode gasten kunnen uw reputatie schaden en ervoor zorgen dat potentiële klanten uw hotel gaan mijden.

In België werden er in 2016 36.8 miljoen hotelreservaties gedaan.  Veel heen en weer gereis van toeristen dus – een aanzienlijke opbrengst voor de toeristische sector in het algemeen en meer specifiek voor de hotelsector.

Een van de belangrijkste troeven van een hotel is zijn goede naam en reputatie. Een slechte klantervaring – of ze nu gegrond is of niet – kan als een lopend vuurtje verspreid worden via sociale media en allerlei beoordelingswebsites zoals TripAdvisor. Het aantal hotelgasten kan hierdoor razendsnel dalen.

Experts in ongediertebestrijding zijn het er allemaal over eens: de aanwezigheid van bedwantsen in hotels is de laatste jaren enorm toegenomen en stijgt nog steeds. Hotels, motels, B&B’s, jeugdherbergen en andere logeergelegenheden zijn de eerste slachtoffers van dit steeds erger wordend probleem.

Studie over de reactie van klanten op bedwantsen in hotels

Tijdens een onderzoek van de Universiteit van Kentucky – zowel bij professionele reizigers als bij gewone vakantiegangers – werden vragen gesteld over hun kennis, hun ervaring en hun mening over bedwantsen (1). De resultaten werden in juli 2017 voorgesteld op de Internationale Conventie over Ongedierte in Stedelijke Omgevingen. Een aantal belangrijke conclusies werden op een rijtje gezet.

Het herkennen van bedwantsen in hotels

De deelnemers aan de studie kregen uitvergrote beelden te zien van een mier, een termiet, een teek en een bedwants. Slechts 30% was in staat om de bedwants te herkennen, 37% gaf toe dat ze niet wisten welke van de vier de bedwants was en de rest gaf gewoon het verkeerde insect aan.
Dat betekent dat 70% van de ondervraagde personen niet wisten hoe een bedwants eruit ziet.  Dus zou het wel eens kunnen dat een klacht van een hotelgast over bedwantsen over een ander insect zou kunnen gaan.  In het verleden is het al gebeurd dat er via sociale media klachten verspreid werden over bedwantsen in hotels, terwijl er helemaal geen sprake was van bedwantsen.

Het herkennen van bedwantsen in hotels

Reactie op opmerkingen over bedwantsen in hotels

Online beoordelingen over een hotel geven vaak de doorslag voor reizigers om te beslissen in welk hotel ze willen verblijven voor hun zaken of vakantie. De reactie van de reizigers op de online beoordelingen kennen, is dus belangrijk om deze beoordelingen te kunnen catalogiseren.

In 2013 heeft een hotel in Canada een klant aangeklaagd omdat hij op TripAdvisor een negatief commentaar had gepost over bedwantsen in zijn hotel. Maar zelfs als een hotel zo’n zaak wint, blijft deze negatieve beoordeling vaak hangen bij internetbezoekers wat als gevolg kan hebben dat het hotel in kwestie minder reservaties zal krijgen. De opgelopen reputatieschade en het financiële verlies kan vaak nog jaren aanslepen.

Het onderzoek van de Universiteit van Kentucky vroeg aan de deelnemers wat ze zouden doen als ze een klacht over bedwantsen zouden lezen op een beoordelingswebsite. 56% verklaarde dat het zeer onwaarschijnlijk zou zijn dat ze in dat hotel een kamer zouden boeken. 12% antwoordde dat hun eerste reactie zou zijn om in geen geval over te gaan tot een reservatie in een hotel van de betrefffende hotelketen en 33% zei dat dit hun tweede reactie zou zijn!

Voor een hotelketen met meerdere hotels kan zelfs één enkel hotel met een bedwantsenprobleem dus een onherstelbare reputatieschade veroorzaken.

Reactie op opmerkingen over bedwantsen in hotels

Reactie van een hotelgast na een ontdekking van bedwantsen

Toen aan de deelnemers van het onderzoek gevraagd werd waarop ze vooral letten bij het betreden van een hotelkamer, verklaarden ze dat de belangrijkste elementen die ze controleren bij aankomst de properheid van de badkamer is, de geur die in de kamer hangt en de netheid van het bed- en badlinnen.

Slechts 34% antwoordde dat ze op zoek gingen naar bedwantsen – wat kan wijzen op een gebrek aan ervaring of kennis over bedwantsen in hotels.

Toch zou 60% erop staan om naar een ander hotel te verhuizen en een terugbetaling van de reservatie te krijgen, mochten er bedwantsen aangetroffen worden. Dat was meer dan het dubbele dan de hotelgasten die wilden verhuizen voor het tweede grootste probleem dat zich in een hotelkamer kan voorkomen, namelijk bloedsporen.

Toen men hen vroeg wat ze zouden doen als ze een levende bedwants zouden vinden, antwoordde 73% dat ze nooit nog een reservatie zouden doen in een hotel van dezelfde keten.

En de meest onrustbarende reactie is dat 47% verklaarde dat ze hun ervaring zouden delen op sociale media.

We mogen dus gerust stellen dat luisteren naar klanten en op een gepaste manier reageren op hun klachten één van de belangrijkste manieren is om de kosten die gepaard gaan met ongediertebestrijding in een hotel te verlagen.

Reactie van een hotelgast na een ontdekking van bedwantsen

Transparantie is troef

De deelnemers kregen de vraag of ze het op prijs zouden stellen dat een hotel transparant is en zou communiceren over een vroeger probleem met bedwantsen. Maar liefst 80% antwoordde dat een hotel verplicht zou moeten worden om erover te communiceren. 72% van die 80% wilde zelfs dat er open gecommuniceerd zou worden over alle ongedierteproblemen waarmee het hotel in de afgelopen 12 maanden af te rekenen had. De anderen wilden alles weten – ongeacht de aard en het tijdstip van het ongedierteprobleem.

Als reizigers hotels – en zelfs hotelketens – met een bedwantsenprobleem uitsluiten voor een reservatie, dan is het voor de hand liggend dat een hotel goede richtlijnen moet ontwikkelen over hoe het personeel en het management moeten omgaan met een klacht over bedwantsen – zowel online als face-to-face.

Hoe bedwantsen bestrijden?

Het is spijtig genoeg onmogelijk om te vermijden dat bedwantsen uw hotel binnenkomen. Vaak verstoppen ze zich in de bagage van uw gasten. Ook het hotelpersoneel of externe leveranciers kunnen de oorzaak zijn van een besmetting net zoals het linnen en tweedehandsmeubels.

Het is echter wel mogelijk om een bedwantsenplaag binnen de perken te houden door een doeltreffend plan van aanpak klaar te hebben in geval van problemen.

Preventie

De beste strategie om af te rekenen met bedwantsen is om goede maatregelen te treffen bij een eventuele infestatie zodat deze zich niet kan verspreiden naar de rest van uw hotel:

 • Hanteer strikte huishoudregels zodat mogelijke schuilplaatsen tot een minimum beperkt zijn
 • Geef uw personeel de nodige opleidingen zodat ze de eerste tekenen van de aanwezigheid van bedwantsen kunnen herkennen
 • Integreer een procedure in het schoonmaakproces van de kamers waarbij actief gekeken wordt naar sporen van bedwantsen
 • In geval van een infestatie: inspecteer de nabij gelegen kamers volgens het kubusprincipe: links – rechts – boven – onder om te checken of het probleem zich verspreid heeft naar andere kamers of andere plaatsen in het hotel
 • Wees voorbereid en ontwikkel een plan om snel en effectief over te gaan tot de bestrijding van bedwantsen.
 • Bescherm de reputatie van uw hotel en stel een procedure op waarin opgenomen is hoe er moet omgegaan worden met eventuele klachten van klanten

Geïntegreerde ongedierte-aanpak (IPM: Integrated Pest Management))

De levenscyclus van bedwantsen en hun gewoontes maken dat ze moeilijk te bestrijden zijn. Het is dus nodig om een geïntegreerde aanpak te hanteren met zo weinig mogelijk impact op medewerkers, klanten, milieu, goederen en gebouwen en met zo weinig mogelijk kosten.

Een geïntegreerde aanpak tegen ongedierte gaat uit van:

 • Treffen van preventieve maatregelen
 • Uitvoeren van een inspectie & identificatie van het soort ongedierte
 • Bepalen van de graad van de infestatie
 • Opvolgen van de effectiviteit van de maatregelen

Hittebehandeling tegen bedwantsen (Entotherm)

Rentokil heeft een zeer effectieve en unieke methode ontwikkeld voor de behandeling van bedwantsen: Enthotherm – de bestrijding van bedwantsen met hitte.

 • De uitvoering van deze behandeling hindert uw dagelijkse activiteiten nauwelijks.
 • Entotherm maakt geen gebruik van insecticides en is bijgevolg volledig veilig voor uw personeel en klanten. De behandelde kamer kan dus snel weer verhuurd worden aan een andere gast.
 • De hitte maakt dat de bedwantsen bestreden worden in alle stadia van hun ontwikkeling.
 • Met deze behandeling wordt meteen de hele kamer behandeld. Er is geen verlies van meubels.

Wilt u meer informatie over de oplossingen die Rentokil aanbiedt tegen bedwantsen of bent u geïnteresseerd in een opleiding van uw personeel, neem dan vandaag nog contact op via email of bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 123.

Referenties:

 1. Potter, MF, et al. Bed bugs, hotels and travellers: attitudes and implications. In Proceedings of the 9th International Conference on Urban Pests 2017

Bedwantsenpreventie en -bestrijding

Een reeks oplossingen ter preventie en bestrijding van bedwantsen

 • Voorkom reputatieschade en financiële schade door het inschakelen van een expert
 • Proactieve controles op bedwantsen met detectieplaatjes of via hondendetectie
 • Training van het personeel
Voor meer informatie

Gerelateerde posts