Bedwantsen worden meestal gezien als probleem voor voornamelijk de hotelsector, maar deze kleine beestjes vormen ook steeds vaker een probleem in de gezondheidssector. Een plaag van bedwantsen heeft onderstaande gevolgen:
Overal waar mensen zijn, kunnen deze parasieten zich voortplanten. Tegenwoordig is dat vrijwel overal. De aanwezigheid ervan in ziekenhuizen en zorginstellingen kan niet alleen wijzen op slechte hygiëne en schoonmaak, het zorgt ook voor stress en ongemak bij bewoners en patiënten.
Uit onderzoek van de ongediertebestrijdingssector blijkt dat de diertjes in opkomst zijn in de gezondheidszorg. In een onderzoek uit 2015, uitgevoerd door de National Pest Management Association (NPMA) en de University of Kentucky, zien professionele ongediertebestrijders meer en meer problemen met bedwantsen in hotels, bioscopen, onderwijsinstellingen, studentenhuizen, kantoren, openbaar vervoer, winkels en instellingen in de gezondheidszorg.
Het onderzoek wees uit dat de activiteit van de lastige beestjes in de gezondheidszorg sterk is toegenomen tussen 2013 en 2015, van:
De factoren die bijdragen tot de opkomst van bedwantsen in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld het snelle verloop van patiënten en de vele bezoekers en leveranciers. Met andere woorden: hoe meer bezoekers van een instelling in de gezondheidszorg, hoe groter het risico op bedwantsen.
Het is voor de verantwoordelijken binnen de zorginstelling belangrijk om te weten waar de plaatsen met een hoog risico zich bevinden en om een protocol te hebben om overlast van bedwantsen te voorkomen. Helaas gebeurt het vaak dat organisaties pas over bedwantsen gaan nadenken wanneer het probleem zich voordoet. In het belang van de gezondheid, de veiligheid en de kosten is het echter belangrijk om op voorhand protocollen te hebben.
Mensen kunnen verschillende reacties ervaren na een beet van een bedwants. Onderzoek suggereert dat maar liefst 60% geen tekenen vertoont na een bedwantsbeet. Mensen die wel een reactie ervaren, hebben vaak rode, jeukende bijtplekken of bultjes. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je inderdaad last hebt van bedwantsen:
Zelfs als uw gezondheidscentrum nog geen overlast heeft (gehad) van bedwantsen, is het de moeite waard om uw werknemers te informeren over de volgende onderwerpen:
Dergelijke bedwantsentrainingen kunnen natuurlijk afgestemd worden op de grootte en structuur van uw gezondheidsinstelling.
Onze experts bij Rentokil Pest Control beschikken over de volgende praktische tools om uw personeel op te leiden in het herkennen van de signalen van een bedwantsenbesmetting:
Contacteer Rentokil voor meer informatie over bedwantsentrainingen. Bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 123 of stuur ons een email.
Een reeks oplossingen ter preventie en bestrijding van bedwantsen