0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen houden zich schuil op allerlei moeilijk bereikbare plaatsen. Misschien ziet u ze niet, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Bedwantsen zitten bijna de hele dag verborgen in kleine scheuren en kieren. Alleen om te eten komen ze uit hun schuilplaats.

Veel mensen komen er pas achter dat ze bedwantsen hebben, zodra de beten op beginnen te vallen. Maar zelfs dan kan een plaag al lang aanwezig zijn, omdat mensen verschillend reageren op beten van bedwantsen.

Last van bedwantsen?

Neem vandaag nog contact op met Rentokil voor een effectieve bestrijding van bedwantsen. Zowel voor bedrijven als particulieren.

Bedwantsen laten zich niet gemakkelijk zien. De tekens hieronder kunnen een signaal zijn van een bedwantsenprobleem:

Levende bedwantsen (zowel volwassenen & jonge nimfen)

Bedwantsen zijn kleine ectopararasieten en zitten meestal goed verstopt in naden en kieren. Maar als de besmetting groot is, kan het zijn dat u of uw klanten de bedwantsen zien lopen. Bedwantsen verstoppen zich vaak in de naden van het matras, tussen de lattenbodem, achter het hoofdbord of in nachtkastjes.

Kleine, donkere bloedvlekjes op de lakens en beddengoed

Bloedvlekjes op lakens, beddengoed en op andere plaatsen in of rondom het bed, kunnen een teken zijn van een besmetting door bedwantsen. De bloedvlekjes zijn de uitwerpselen van bedwantsen en zijn 0,5 à 1 millimeter groot. Bloedvlekjes op het beddengoed betekenen uiteraard niet per definitie dat er bedwantsen aanwezig zijn, maar in combinatie met andere signalen, wijst de aanwezigheid van bloedvlekjes vaak wel op bedwantsen.

Vervellingshuidjes

Bedwantsen vervellen vijf keer voordat ze volgroeid zijn tot een volwassen insect. Dikwijls vind je de vervellingshuidjes ergens rondom hun nest. De huidjes zijn licht, bijna doorzichtig en hebben de vorm van een bedwants.

Een kenmerkende zoete en vieze geur

Als de besmetting door bedwantsen groot is, dan kan je ze vaak ook ruiken doordat ze een misselijkmakende, zoete geur verspreiden. Bedwantsen hebben geurklieren die een olie-achtige afscheiding aanmaken. Dit dient ter afwering van vijanden, als ook voor de voorplanting.

Klachten van gasten of klanten

Bedwantsen bijten mensen vaak meer dan één keer, omdat ze niet altijd bij de eerste beet al een bloedvat treffen. De beten bevinden zich vaak vlak naast elkaar. Het effect van een bedwantsenbeet hangt sterk af van persoon tot persoon. Sommige mensen ondervinden geen ernstige last, maar anderen reageren allergisch op bedwantsenbeten en krijgen enorme zwellingen.

Bedwantsen: schuilplaatsen

Zoals de naam al doet vermoeden worden bedwantsen vaak aangetroffen in het bed of in beddengoed, maar ze kunnen ook verstopt zitten in meubels. Bedwantsen worden vaak aangetroffen in:

 • bedframes en hoofdeinden
 • beddengoed, zoals kussens, dekens, dekbedden, lakens
 • de naden van matrassen
 • nachtkastjes
 • in kasten (vooral als hier het beddengoed in bewaard wordt)
 • onder plinten
 • tapijten
 • ondertapijt
 • tussen de vloerdelen
 • in gebarsten en gebroken pleisterwerk
 • achter loslatend behang
 • in elektrische apparaten zoals laptops en babyfoons
 • stopcontacten
 • verlichting

Wat is het verschil met een vlooienplaag?

 • Tijdstip van activiteit: Vlooien zijn zowel overdag als ‘s nachts actief en zullen opspringen als u passeert. De bedwants is vooral 's nachts actief.
 • Plaatsen van de beet: Bij bedwantsen zijn de beten verspreid over het hele lichaam en zijn ze gegroepeerd, meestal in een lijnvormig motief. Bij vlooien zitten de beten vooral op de (onder)benen of voeten en zijn de beten meer verspreid. Een vlooienbeet vindt men vaak in een huidplooi of op plaatsen waar de boord van kleding zoals kousen, slip of broekrand, aan de huid aansluit.
 • Wie bijten ze:  Vlooien vertonen geen voorkeur, ze bespringen eender wie er langskomt. Bedwantsen gaan af op CO² en op lichaamswarmte en -geur. Ze bijten ook vaker dezelfde persoon.
 • Sporen: Bedwantsen bijten u meestal in uw slaap en laten duidelijke rode/zwartbruine vlekjes na op de matras en het beddengoed in uw slaapkamer. Vlooien doen dit niet.

Professionele bedwantsenbestrijding

Wanneer u vermoedt dat bedwantsen hun intrek hebben genomen in uw bedrijfspand of huis en u toch geen signalen vindt, aarzel dan niet en bel ons. Onze experts in ongediertebestrijding en -preventie weten exact waar ze de signalen van bedwantsen moeten zoeken en hoe ze bestreden moeten worden.

Wacht niet te lang want bedwantsen planten zich snel voort en verspreiden zich snel, waardoor het probleem kan zich kan verspreiden naar andere kamers.

Een professionele bedwantsen inspectie vermindert het risico op een grote bedwantsenplaag aanzienlijk. Het kan 10 – 12 weken duren voordat een bedwantsenbesmetting opgemerkt wordt. In die 10 – 12 weken kunnen de bedwantsen al een groot deel van uw woning of bedrijf besmet hebben.

Alle Rentokil servicemedewerkers zijn opgeleid om de signalen van bedwantsen in de vroegste stadia te herkennen, waardoor eventuele problemen snel en discreet aangepakt kunnen worden. Bel ons voor meer advies over bedwantsen, het herkennen van de signalen, of een vrijblijvende inspectie.

De Rentokil experts in bedwantsen bestrijden behandelen het probleem snel, efficiënt en veilig:

 • het is niet nodig om uw bedrijf te ontruimen
 • in functie van de ernst van het probleem, stelt de Rentokil expert u een geschikte behandeling voor
 • de werkzaamheden van uw medewerkers zullen geen hinder ondervinden
 • onze experts houden rekening met het milieu en gebruiken steeds de behandeling die het minst impact heeft op het milieu

Bedwantsen zijn gevaarlijk voor uw gezondheid. Voor meer advies of voor een bezoek van een Rentokil specialist kunt u ons bellen op ons GRATIS nummer 0800 20 160 of een email sturen.

Wij zijn 24/7 bereikbaar en beloven u een snelle oplossing voor uw probleem met bedwantsen.

Een probleem met bedwantsen moet snel en effectief worden aangepakt door professionals. Ontdek wat Rentokil kan doen om uw bedwantsenprobleem op te lossen.

Bedwantsenpreventie en -bestrijding

Een reeks oplossingen ter preventie en bestrijding van bedwantsen

 • Voorkom reputatieschade en financiële schade door het inschakelen van een expert.
 • Proactieve controles op bedwantsen met detectieplaatjes of via hondendetectie
 • Training van het personeel
Voor meer informatie

Gerelateerde posts