0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Muggen houden van geurtjes

Als je het bed deelt met een partner herken je het vast en zeker: ook al is er maar één enkele mug in de kamer … ze heeft steevast een voorkeur voor jouw bloed en je partner blijft gespaard van bloeddorstige aanvallen. Je vraagt je af waarom juist jij zo aantrekkelijk bent voor deze lastige insecten. Ruik jij dan zoveel lekkerder misschien? Waarom houden muggen van jou?

Uit een studie van Plos One  (Public Library of Science one – een internationaal open access wetenschappelijk tijdschrift over biologie) – blijkt dat de kans dat je een muggenbeet oploopt alles te maken heeft met de genen die je lichaamsgeur bepalen.

Enkel de vrouwtjesmuggen bijten omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen produceren.  Muggen kunnen het voor mensen geurloze CO2  waarnemen en herkennen hieraan levende wezens. Maar CO2 alleen is niet genoeg. Als de mug de combinatie van CO2 met boterzuur (Vb. zweetvoeten) waarneemt, ben je een aantrekkelijk doelwit om bloed te “leveren”.  Je elke dag grondig wassen, biedt helaas geen oplossing aangezien je aantrekkelijkheid voor muggen blijkbaar voor het grootse deel genetisch bepaald en dus aangeboren is. Of eerder gezegd je “afstotelijkheid”: muggen gaan niet zozeer af op de mensen die het lekkerst ruiken, maar vermijden gewoon de exemplaren die slecht ruiken. Het is een magere troost, maar het is beter dan niets!

Maar hoe kwamen de wetenschappers tot deze conclusie? Voor hun onderzoek werkten ze met 18 identieke en 19 twee-eiige tweelingen als proefkonijn. Elk van de proefpersonen moest zijn arm in een lange buis steken die aan het eind op een Y eindigde. Er werden gelekoortsmuggen (Aedes aegypti) en malariamuggen (Anopheles gambiae) in de buis losgelaten, vervolgens werd er wind geproduceerd om hun lichaamsgeur te verspreiden en werd nauwkeurig geregistreerd hoeveel beten elk van de proefpersonen had.  De eeneiige tweelingen bleken allebei evenveel kans te lopen om door een mug gestoken te worden. Bij twee-eiige  tweelingen waren de niveaus van aantrekkelijkheid voor de stekende beestjes dan weer geheel verschillend en verkozen de muggen massaal één lichaamsgeur boven de andere. Die conclusie zorgde ervoor dat de onderzoekers de oorzaak van onze status als ‘muggenmagneet’ bij onze genen gingen zoeken. De voorkeur van de muggen leek niet helemaal bepaald door de genen, maar toch wel voor zo’n 80%.
Hoewel dit een opvallende ontdekking is, is lichaamsgeur niet allesbepalend, meent Dr. David Weetman van het instituut voor tropische geneeskunde in Liverpool. “Ook mensen die veel koolstofdioxide uitstoten staan erom bekend echte muggenmagneten te zijn.”

De bevindingen van dit onderzoek kunnen ook helpen om geuren te ontwikkelen die muggen aantrekken. Deze producten kunnen dan gebruikt worden om vallen te produceren die muggen moeten vangen. Anderzijds kunnen aan de hand van de resulaten ook producten vervaardigd worden om muggen af te stoten – nuttig voor de verwerking in lotions of muggenmelk.  De meeste producten die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn bevatten DEET – een actief bestanddeel dat bij langdurig gebruik irritatie kan veroorzaken. Maar met deze resultaten kunnen de farmaceutische bedrijven aan de slag om te zoeken naar een formulering die voor ons comfortabel is en minder irritatie veroorzaakt.

Muggen houden van geurtjes

Vliegen zelf bestrijden

Wanneer het om een ernstige vliegenplaag gaat, is het aan te raden om een beroep te doen op professionele vliegenbestrijding.

  • Professionele opvolging
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties.
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts