© 2025 Rentokil Initial plc is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke vermeldingen.
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor ongedierte niet anders! Wist je namelijk dat Rentokil ongediertepreventie minstens even belangrijk vindt als het bestrijden ervan? Door onze jarenlange ervaring en expertise in ongedierte, beschikken we over heel wat kennis. Die delen we graag met jou want wij wensen jou een ongediertevrije omgeving toe!
In 2021 willen we jou daar ook actief bij gaan helpen, daarom zal je op deze blog elke maand 10 weetjes en/of tips terugvinden over een bepaald ongedierte. Deze maand gaan we van start met 10 weetjes over muizen. Zo kan je preventief aan de slag om ervoor te zorgen dat muizen jouw huis of gebouw niet binnenkomen. Wedden dat je versteld zal staan van een aantal van deze weetjes?
1. Een muis kruipt door een opening van 5 millimeter.
Muizen vinden altijd een weg om in een pand binnen te dringen. Een gaatje van 5 millimeter in de muur, onder de deur of naast een poort is al genoeg – hun skelet is hieraan aangepast. En dat hoeft niet eens op de grond te zitten. Muizen klimmen makkelijk een ruwe verticale wand op, tot wel 2 meter hoog. Als ze geen opening vinden maar toch naar binnen willen, bijten ze zich met hun vlijmscherpe tanden gewoon een weg door bijvoorbeeld hout of isolatie.
2. Een muis eet slechts zo’n 3 gram per dag en drinkt amper.
Op 24 uur tijd kunnen muizen op wel 40 verschillende plaatsen eten, wat betekent dat ze al snel jouw hele pand doorkruisen. Overal waar ze voedsel vinden, nemen ze een klein hapje. Ze kunnen ook lang zonder drinkwater: ze halen dit vaak uit hun voedsel.
3. Een muis is incontinent.
Muizen “plassen” niet echt, ze laten constant hun urine druppelen. Dit systeem gebruiken ze enerzijds om te communiceren, anderzijds om hun territorium af te bakenen. Daardoor veroorzaken ze een ammoniakachtige geur. Bij grote plagen geeft dit een zeer herkenbare en doordringende geur af. De Rentokil experts herkennen door hun ervaring deze geur al van ver! In hun zoektocht leggen ze ook nog eens een 80 keutels per dag. Als je twijfelt of de uitwerpselen die je ziet van een muis afkomstig zijn: hagelslag heeft niet toevallig de bijnaam “muizenstrontjes”.
4. Een muis ziet heel slecht.
Het zicht van muizen is beperkt maar ze hebben een uitstekende tastzin. Door middel van hun snorharen kunnen ze zich prima oriënteren. Ze lopen dan ook liefst langs een wand of muur om de omgeving zo beter onder controle te houden. Daarom worden er langs muren en voorwerpen die op de grond staan, vaak zwarte strepen gevonden. Dit zijn smeersporen, die afkomstig zijn van vetafzettingen op de buik – het zogenaamde buiksmeer. Je zal niet snel een muis de kamer dwars zien kruisen.
5. De tanden van muizen blijven hun hele leven lang doorgroeien.
Om hun tanden scherp en kort te houden, knagen ze dan ook voortdurend aan alles wat ze op hun pad tegenkomen. Ze kunnen zo ernstige schade veroorzaken aan meubels, elektriciteitsdraden en allerlei kabels, zoals deze van computers of aircotoestellen. Het zou niet de eerste keer zijn dat muizen zo kortsluiting veroorzaken met een ingrijpende brand tot gevolg. Laat het zeker nooit zo ver komen.
6. Muizen zijn dragers van bacteriën, virussen en parasieten.
Contact met de urine, uitwerpselen en het speeksel van muizen kan gevaarlijk zijn. Omdat zij drager zijn van tal van algemene maar ook heel specifieke bacteriën, virussen en parasieten, kunnen zij verschillende ziektes overzetten naar mensen en andere dieren. Zorg daarom steeds dat – in geval van een muizenplaag – dit zo snel mogelijk wordt opgelost!
7. Een muis gaat voornamelijk op zoek naar een warme, veilige nestplaats.
Muizen zoeken een rustige, warme en veilige plaats uit voor hun nest, vaak op zolders of in spouwmuren. Maar ook de ruimte achter een koelkast, een fornuis, een
verwarmingsketel of een keukenkast zijn potentiële nestplaatsen. Om hun nestje te vormen, gebruiken ze ook warme en zachte materialen, zoals isolatiemateriaal.
8. Een koppel muizen kan op 1 jaar tijd tot 2000 muizen leiden.
Een hele eenvoudige, maar waarheidsgetrouwe rekensom… Een muizenpaar brengt 4 tot 8 jongen per worp ter wereld. Per jaar hebben ze 5 tot 10 nesten per jaar. In gunstige omstandigheden brengt één muis tot 1000 nakomelingen per jaar voort. Wist je trouwens dat muizen al na 2 maanden na de geboorte vruchtbaar zijn?
9. Een muis vindt snel haar weg terug.
Muizen vangen en daarna weer loslaten in de tuin, heeft geen zin. Muizen vinden door middel van hun geursporen en een uitstekend geheugen de weg naar hun nest gemakkelijk terug. Ook een kat is geen garantie voor een muizenvrij bestaan. Sommige katten zijn meer actieve jagers dan andere en katten zien muizen vooral als speeltjes, niet als een noodzakelijk bron van voedsel.
10. Een muis beweegt voornamelijk ‘s nachts.
Muizen blijven zo lang mogelijk verborgen overdag. Ze zijn dan ook voornamelijk ‘s nachts actief. Als je ze overdag ziet lopen, kan je vaak al spreken over een groot muizenprobleem van verschillende tientallen muizen in je huis of gebouw.
Neem een muizenplaag steeds serieus en schiet zo snel als je kan in actie. Rentokil biedt een zeer doelgerichte behandeling aan voor elk muizenprobleem. Uiteraard houden we ook rekening met kinderen en huisdieren in huis. Onze expert kan jou hierbij helpen en zal je, indien nodig, extra advies geven om een nieuwe infestatie te voorkomen.
Voor nog meer informatie, kan je steeds terecht op onze website www.rentokil.be
Je kan ons 24/7 bereiken, zodat we jou zo snel mogelijk kunnen helpen!
Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie