(+32) 800 26 735 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Tekenen van motten

De term “motten” wordt gebruikt voor alle vliegende insecten van het type nachtvlinders. Men onderscheidt 2 families motten:

  • de motten die schadelijk zijn voor textiel (textielinsecten)
  • de motten in voedselvoorraden (voorraadinsecten)

Het eerste teken van een mottenprobleem is vaak de aanwezigheid van beschadigingen in stoffen, maar gewoonlijk zijn er ook al andere tekenen:

  • volwassen motten (vaak eerder kruipend dan vliegend)
  • wormachtige larven (mottenlarven)
  • de zijden buisjes of doosjes waarin mottenlarven leven
  • poppen (zijden cocons) waarin larven zich ontwikkelen tot motten.

Denk eraan dat beschadigingen aan tapijt of bont niet alleen door motten, maar ook door pelskevers of tapijtkevers veroorzaakt kunnen worden. Raadpleeg onze richtlijnen voor tapijtkevers voor meer.

Motten herkennen

Er zijn 4 vaak voorkomende soorten motten in huis:

In de handel zijn producten te koop om een klein probleem met motten aan te pakken, maar als het gaat om een grotere plaag dan kan u best een professionele ongediertebestrijder onder de arm nemen.

Wat moet je doen om motten te vermijden?

Het is moeilijk te voorkomen dat motten door een open raam of deur naar binnenkomen. Aangeraden wordt om in ieder geval de gordijnen te sluiten of horren te gebruiken als de ramen 's nachts openstaan, omdat motten door licht worden aangetrokken.

Eenmaal binnen leggen motten hun eitjes op donkere, rustige plaatsen waar kleding en ander textiel wordt bewaard.

Plekken met hoog risico zijn onder andere logeerkamers, onder bedden en weinig gebruikte kasten. Zolders lopen ook risico, omdat eventuele vogelnesten onder de dakranden motten aantrekken. Vooral vuile kleding is aantrekkelijk voor motten. Kleding moet voor het opbergen dan ook altijd gewassen worden.

Als u textiel voor langere tijd opbergt, verpak het dan in gesloten plastic zakken of koffers.

Stofzuig geregeld op verscholen plekken, zoals onder meubels, om motteneitjes te verwijderen voor ze uitkomen. Dit is vooral belangrijk als er al eerder een plaag is geweest of als u merkt dat de mottenactiviteit is toegenomen.

Onze oplossingen tegen motten

Hoewel motten geen gevaar vormen voor de gezondheid kunnen ze toch erg lastig zijn omdat textielinsecten knap wat schade kunnen aanrichten aan kleding, stoffen, bontmantels, leder, tapijten en ander textiel.

  • Krachige producten om motten te bestrijden
  • Snelle en efficiënte behandelingen
  • Steeds een professionele technieker bij u in de buurt.
Voor meer informatie

Gerelateerde posts