0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Slakken op grootmoeders wijze

10 huismiddeltjes vs slakken

Slakken kunnen een groot probleem zijn voor tuinliefhebbers. De ontelbare uren die je besteedt aan het bijhouden van je tuin en het planten van groenten en fruit kan soms verpest worden door deze diertjes. Het kost tijd om van slakken af te komen en dat is lastig. De meest effectieve methodes om van dit slijmerige ongedierte af te komen is slakkenkorrels, maar deze oplossing vindt niet iedereen prettig.

Hoe kom je af van slakken?

Gelukkig zijn er een aantal huismiddeltjes en natuurlijke oplossingen om te helpen bij een slakkenprobleem in uw tuin. Het is belangrijk om te weten dat huismiddeltjes geen garantie bieden voor een oplossing, maar ze kunnen helpen om het aantal slakken in uw achtertuin te verminderen.

1. Bierval

Er iets niets beters dan een koud biertje na een lange dag op het werk, en slakken lijken het ook prettig te vinden. Er wordt gezegd dat ze de geur van bier niet kunnen weerstaan, waardoor het ideaal lokaas is voor een val.

Wat hebt  u nodig?

Een plastic bekertje en een flesje bier

Hoe werkt het?

Begraaf het bekertje half in de grond dichtbij de planten en vul het voor de helft met bier. De slakken worden aangetrokken door de geur en vallen in het bekertje. Het is belangrijk te weten dat deze methode alleen effectief is bij een klein slakkenprobleem.

2. Kopertape

Het gebruik van koper kan ook een goede remedie zijn tegen slakken. Koper wordt gezien als een natuurlijke slakkenafweermiddel omdat het slijm dat ze afscheiden uit hun lichaam reageert met het metaal en ze een kleine elektrische schok krijgen.

Wat hebt  u nodig?

Zelfklevende kopertape (verkrijgbaar in doe-het-zelf winkels)

Hoe werkt het?

Plaats de kopertape langs de rand van uw plantenpotten om de slakken te weren.

Let op: om de kopertape effectief te laten werken tegen slakken moet hij regelmatig schoongemaakt worden met azijn om aanslag te voorkomen.

3. Eierschalen

Geplette eierschalen werken geweldig als huismiddeltje tegen slakken. Dit is omdat slakken er niet van houden over scherpe objecten te gaan. Het is niet onmogelijk voor ze, maar ze vinden het niet prettig.

Wat hebt  u nodig?

Lege eierschalen

Hoe werkt het?

Breek de eierschalen in kleine stukjes en plaats ze rondom de bloemen, planten, groenten en fruit die u wilt beschermen tegen slakken.

Extra bonus bij deze methode: het calcium van de eierschalen voedt de grond als ze vergaan.

4. Notendoppen

Gebroken notendoppen werken op dezelfde manier als eierschalen om slakken te weren.

Wat hebt  u nodig?

Notendoppen

Hoe werkt het?

Breek de notendoppen in kleine stukjes en creëer een beschermende barrière rondom uw planten. Slakken die bij uw groenten in de buurt komen, zullen rechtsomkeer maken.

5. Vaseline

Vaseline kan  een goede manier zijn om potplanten te beschermen tegen schade door slakken. De gladde textuur van de vaseline maakt het lastig voor de slak om grip te vinden op een oppervlak.

Wat hebt  u nodig?

Vaseline

Hoe werkt het?

Breng de vaseline aan rondom de rand van uw bloempotten, bloembakken en zelfs plantenstengels. Vaporub werkt op dezelfde manier.

6. Koffie

Voor ons kan dat eerste kopje koffie in de ochtend ons helpen door de dag te komen, maar slakken haten het. Dit maakt het een goed huismiddeltje om in uw tuin te gebruiken.

Wat hebt  u nodig?

Gemalen koffiebonen (geen oploskoffie)

Hoe werkt het?

Strooi de gemalen koffie rond uw planten. Verse koffie werkt beter dan oploskoffie. Hoe meer cafeïne, hoe effectiever.

Tip: Als u geen koffiebonen bij de hand hebt: sommige cafés geven het koffiepoeder dat achterblijft in hun koffiemachines gratis weg aan klanten.

7. Citrusval

Slakken zijn gek op citrusvruchten. Dat betekent dat fruit zoals pompelmoes kan gebruikt worden om uw eigen slakkenval te maken.

Wat hebt  u nodig?

Pompelmoesschil

Hoe werkt het?

Leg een paar lege pompelmoesschillen ondersteboven op de grond, met genoeg ruimte voor de slak om erin te kruipen. De pompelmoes geeft de slakken voedsel en een vochtige plek om te schuilen. Laat een nacht staan en haal ’s ochtends de gevangen slakken weg.

8. Zeewier

Zeewier, zowel vers als in poedervorm zijn een goede remedie tegen slakken en het is ook geweldig voor de grond! De reden dat dit huismiddeltje werkt is het zoutgehalte in deze producten waarvan we allemaal weten dat slakken er niet van houden.

Wat hebt  u nodig?

Zeewier (vers of poeder)

Hoe werkt het?

Leg het zeewier (of strooi als u de poedervorm gebruikt) rond de planten die u wilt beschermen.

9. Natuurlijke vijanden

Dieren als egels, vogels, kevers, kikkers en padden zijn de natuurlijke vijanden van slakken en peuzelen ze graag op.

Wat hebt  u nodig?

Handigheid, creativiteit en een beetje geduld

Hoe werkt het?

Maak uw tuin aantrekkelijker voor deze dieren door een egel schuilplaats te maken, een vijver te installeren en/of vogelvoeders te installeren. Als deze dieren in uw tuin komen wonen, zal elk slakkenprobleem opgelost zijn.

10. Slakkenwerende planten

Het planten van insectwerende planten in uw tuin kan een geweldige preventiemethode zijn. Er zijn een handvol planten waarvan men denkt dat ze een natuurlijk afweermiddel zijn voor slakken.

Wat hebt  u nodig?

Slakkenwerende planten – alsem, rue, venkel, anijs, en rozemarijn zijn de beste planten om slakken af te weren.

Hoe werkt het?

Plant deze rond uw bloemen, fruit en groenten om te helpen slakkenschade te voorkomen.

Slakkenbestrijding

Deze parasieten brengen vooral schade aan aan planten.

  • Professionele opvolging
  • Een professionele partner kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van infestaties.
  • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts

Gerelateerde posts