© 2025 Rentokil Initial plc is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke vermeldingen.
Soms komen onze servicemedewerkers bij klanten motmuggen tegen. Als ik de klant ernaar vraag, dan beseffen ze meestal op dat moment pas dat ze er last van hebben. Ja, die zien ze inderdaad de laatste tijd steeds vaker vliegen.
Motmuggen, ook wel rioolvliegjes, drekvliegjes of aalputmotjes genoemd, ontwikkelen zich in stilstaand water en worden daarom ook vaak in verband gebracht met rioleringsproblemen en andere lekkages. Toch is dit niet altijd het geval. Afvoerputjes die zelden gebruikt worden, zijn ook vaak de boosdoener. Doordat ze niet meer regelmatig worden doorgespoeld, blijft er in de afvoer een laagje water stilstaan.
Motmuggen ontwikkelen zich in stilstaand troebel water of in vochtig organisch materiaal. De larven voeden zich met bacteriën en schimmels. Je herkent motmuggen aan hun behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam en in rust in een hartvorm over hun lichaam gevouwen zijn. Overdag rusten zij op muren en in de avond gaan zij op licht af. Motmuggen zijn op zich niet schadelijk maar kunnen in grote aantallen hinderlijk zijn. Ook kunnen zij bacteriën overbrengen. Beter om te voorkomen dus!
Een klant die onze technicus er onlangs op op wees, gaf ook aan ze inderdaad steeds vaker te zien. Hij vroeg haar of ze afvoerputjes had die niet meer gebruikt werden en dat was inderdaad het geval. Als oplossing had ze deze dichtgemaakt, maar ze had het idee dat ze nu via andere wegen toch weer omhoog kwamen. Zijn advies was daarom dan ook de afvoerputjes gewoon weer open te maken en deze zeer regelmatig, minimaal 2 keer per week door te spoelen zodat het water niet stil blijft staan en eventuele ontwikkeling door motmuggen voorkomen kan worden.
Mocht je toch last hebben van motmuggen dan is een bestrijding uiteraard mogelijk. Wel is het belangrijk de bron eerst te saneren. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies over be bestrijding van motmuggen.
Hoewel motten geen gevaar vormen voor de gezondheid kunnen ze toch erg lastig zijn omdat textielinsecten knap wat schade kunnen aanrichten aan kleding, stoffen, bontmantels, leder, tapijten en ander textiel.