© 2024 Rentokil Initial plc is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke vermeldingen.
Je kijkt rond in je huis en je ziet kleine stukjes hout of iets wat lijkt op zaagsel onder raamkozijnen of op een plaats waar veel hout aanwezig is. Als je goed luistert, hoor je iets dat een beetje klinkt als iemand die cellofaanpapier verfrommelt.
Oei Oei. Dat klinkt niet goed! Er zijn heel wat insecten die hout aantasten zoals houtbijen en termieten, maar termieten komen (nog) niet voor in België. En laten we de houtmieren niet vergeten. Van welk houtaantastend insect heb jij last? En als het houtmieren zijn: hoe geraak je er dan vanaf?
Houtmieren zijn een soort mieren dat je overal ter wereld terugvindt. Ze leven in bosrijke en vochtige omgevingen en gebruiken het hout voor het bouwen van hun nest. In tegenstelling tot termieten eten houtmieren geen hout om in leven te blijven. Ze sprokkelen vochtig en rottend hout om tunnels en nesten te bouwen.
Houtmieren zijn gewoonlijk zwart of zeer donker van kleur en de volwassen insecten meten tussen de 6 en 12 mm. Zwermers met vleugels zijn gewoonlijk groter – net zoals de koningin – en zijn 18 à 20 mm lang.
De meest voorkomende aanwijzing van de aanwezigheid van houtmieren zijn bergjes zaagmeel. Het is ook mogelijk dat je mierenpoten of andere delen van een mierenlichaam waarneemt want houtmieren blijven naarstig verderwerken ook al verliezen ze een poot of een stuk van hun lijf en zwermers kunnen hun vleugels afwerpen. Maar meestal merk je ze op door zeer fijn zaagsel op de vloer in de buurt van een venster, een kast of een ander houten voorwerp.
Aangezien houtmieren geen hout opeten, “knagen” ze het weg en gooien ze het afval buiten het nest. Dit verklaart de hoopjes zaagmeel.
Houtmieren die aan het werk zijn, kan je ook horen. Het nest kan snel erg groot worden en zich verspreiden over verschillende plaatsen. En al die kleine mierenkaakjes die zich een weg banen door het hout om meer tunnels en nesten te bouwen, maken uiteraard lawaai. Dat is het krakend geluid dat je vaak hoort.
Misschien zie je enkel de tunnels en de schade die de houtmieren hebben aangericht aan het hout. Soms kan je het inderdaad zelfs aan de buitenkant zien, maar meestal zal je houten planken moeten loswrikken om eronder te kijken en het netwerk van tunnels te kunnen waarnemen en de brede, uitgeholde openingen waar de houtmieren hun eitjes leggen.
Allereerst moet je er zeker van zijn dat het wel degelijk om houtmieren gaat.
Daarna moet je proberen uit te zoeken waar hun nest zich bevindt. Zoek naar mierensporen en kijk waar de mieren naartoe gaan wanneer ze eten naar hun nest verslepen. Houtmieren zijn nachtdieren, dus je zal dit klusje ’s nachts moeten klaren.
Vervolgens zal je het rotte hout dat de houtmieren weggevreten hebben, moeten verwijderen. Het is erg waarschijnlijk dat je de hulp van een timmerman zal moeten inroepen om de aangerichte schade te herstellen.
Tenslotte zal je een speciaal poeder moeten gebruiken dat mieren aantrekt om van de mierenplaag af te geraken. Wees wel alert want een grote mierenplaag betekent vaak dat er meerdere nesten zijn op verschillende plaatsen.
Houtmieren bestrijden is niet makkelijk. In de meeste gevallen doe je er goed aan om een professional onder de arm te nemen om te vermijden dat de schade aan je hout nog grotere proporties gaat aannemen.
Zodra de houtmieren bestreden zijn, moet je een aantal maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat ze niet terug kunnen komen:
Als je denkt dat je problemen hebt met houtmieren, dan kan het erg moeilijk zijn om hun nest te ontdekken en te bestrijden. Het is dan ook beter om meteen een professionele ongediertebestrijder te contacteren zodat de houtmieren voor eens en voor altijd verdwenen zijn.
Mieren kunnen vervelend zijn, zeker als ze uw huis binnenkomen. De meeste soorten mieren in dit land brengen geen ernstig gezondheidsrisico met zich mee.