0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Houtmieren bestrijden is niet simpel

Houtmieren? Wat is dat?

Je kijkt rond in je huis en je ziet kleine stukjes hout of iets wat lijkt op zaagsel onder raamkozijnen of op een plaats waar veel hout aanwezig is. Als je goed luistert, hoor je iets dat een beetje klinkt als iemand die cellofaanpapier verfrommelt.

Oei Oei. Dat klinkt niet goed! Er zijn heel wat insecten die hout aantasten zoals houtbijen en termieten, maar termieten komen (nog) niet voor in België.  En laten we de houtmieren niet vergeten. Van welk houtaantastend insect heb jij last? En als het houtmieren zijn: hoe geraak je er dan vanaf?

Wat is een houtmier?

Houtmieren zijn een soort mieren dat je overal ter wereld terugvindt. Ze leven in bosrijke en vochtige omgevingen en gebruiken het hout voor het bouwen van hun nest. In tegenstelling tot termieten eten houtmieren geen hout om in leven te blijven. Ze sprokkelen vochtig en rottend hout om tunnels en nesten te bouwen.

Houtmieren zijn gewoonlijk zwart of zeer donker van kleur en de volwassen insecten meten tussen de 6 en 12 mm. Zwermers met vleugels zijn gewoonlijk groter – net zoals de koningin – en zijn 18 à 20 mm lang.

Tekenen van houtmieren

De meest voorkomende aanwijzing van de aanwezigheid van houtmieren zijn bergjes zaagmeel. Het is ook mogelijk dat je mierenpoten of andere delen van een mierenlichaam waarneemt want houtmieren blijven naarstig verderwerken ook al verliezen ze een poot of een stuk van hun lijf en zwermers kunnen hun vleugels afwerpen. Maar meestal merk je ze op door zeer fijn zaagsel op de vloer in de buurt van een venster, een kast of een ander houten voorwerp.

Aangezien houtmieren geen hout opeten, “knagen” ze het weg en gooien ze het afval buiten het nest. Dit verklaart de hoopjes zaagmeel.

Houtmieren die aan het werk zijn, kan je ook horen. Het nest kan snel erg groot worden en zich verspreiden over verschillende plaatsen. En al die kleine mierenkaakjes die zich een weg banen door het hout om meer tunnels en nesten te bouwen, maken uiteraard lawaai.  Dat is het krakend geluid dat je vaak hoort.

Misschien zie je enkel de tunnels en de schade die de houtmieren hebben aangericht aan het hout. Soms kan je het inderdaad zelfs aan de buitenkant zien, maar meestal zal je houten planken moeten loswrikken om eronder te kijken en het netwerk van tunnels te kunnen waarnemen en de brede, uitgeholde openingen waar de houtmieren hun eitjes leggen.

Hoe raak je van houtmieren af?

Allereerst moet je er zeker van zijn dat het wel degelijk om houtmieren gaat.

Daarna moet je proberen uit te zoeken waar hun nest zich bevindt. Zoek naar mierensporen en kijk waar de mieren naartoe gaan wanneer ze eten naar hun nest verslepen. Houtmieren zijn nachtdieren, dus je zal dit klusje ’s nachts moeten klaren.

Vervolgens zal je het rotte hout dat de houtmieren weggevreten hebben, moeten verwijderen. Het is erg waarschijnlijk dat je de hulp van een timmerman zal moeten inroepen om de aangerichte schade te herstellen.

Tenslotte zal je een speciaal poeder moeten gebruiken dat mieren aantrekt om van de mierenplaag af te geraken. Wees wel alert want een grote mierenplaag betekent vaak dat er meerdere nesten zijn op verschillende plaatsen.

Houtmieren bestrijden is niet makkelijk. In de meeste gevallen doe je er goed aan om een professional onder de arm te nemen om te vermijden dat de schade aan je hout nog grotere proporties gaat aannemen.

Preventie tegen houtmieren

Zodra de houtmieren bestreden zijn, moet je een aantal maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat ze niet terug kunnen komen:

  • Zorg er voor dat gemorst voedsel of gemorste drank meteen wordt schoongemaakt. Voedsel laten liggen, zien mieren als een uitnodiging om massaal op te rukken en aan te schuiven aan het buffet.
  • Verwijder vochtig en rottend hout. Houtmieren zijn verzot op het vocht en hoe zachter het hout is, hoe liever ze het hebben.
  • Stapel geen hout in de nabijheid van je huis en snoei de takken van bomen en struiken die te dicht bij je woning hangen.
  • Inspecteer je eigendom en zorg ervoor dat naden en kieren gedicht worden.
  • Haal puin weg dat een veilige schuilplaats kan zijn voor houtmieren zoals composthopen, bladeren en andere vegetatie.
  • Stockeer eten in goed afgesloten dozen.

Professionele bestrijding van houtmieren

Als je denkt dat je problemen hebt met houtmieren, dan kan het erg moeilijk zijn om hun nest te ontdekken en te bestrijden. Het is dan ook beter om meteen een professionele ongediertebestrijder te contacteren zodat de houtmieren voor eens en voor altijd  verdwenen zijn.

Onze oplossingen tegen mieren

Mieren kunnen vervelend zijn, zeker als ze uw huis binnenkomen. De meeste soorten mieren in dit land brengen geen ernstig gezondheidsrisico met zich mee.

  • Experts zorgen ervoor dat mieren wegblijven van je etenswaren.
  • Mieren kunnen zorgen voor verzakkingen rond je woning. Rentokil heeft hier oplossingen voor.
  • Professionele behandelingen lossen het mierenprobleem op.
Voor meer informatie

Gerelateerde posts