0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

10 weetjes over… ratten

Enkele weken geleden verscheen onze eerste blog in de reeks “10 weetjes in 2021” met als thema 10 weetjes over muizen. We bouwen verder op het onderwerp van deze week, een andere groep knaagdieren: ratten. Met deze 10 weetjes zal u snel weten of u te maken hebt met ratten in uw omgeving.

1. Ratten en muizen verschillen enorm van elkaar…

We vallen meteen met de deur in huis: de bruine rat (Rattus norvegicus) en de zwarte rat (Rattus rattus) hebben een aantal opvallende verschillen met de huismuis (Mus domesticus). In deze post wordt daarop dieper ingegaan, maar om het kort te houden geven we hier de drie grootste verschillen. Terwijl een huismuis genoeg heeft aan ~3 gram voeding per dag, hebben ratten nood aan 5 tot 10 maal deze hoeveelheid voeding. Niet verwonderlijk, want in tegenstelling tot een maximumlengte van 10 cm bij de huismuis kunnen ratten tot wel 40 cm lang worden. Nog een opmerkelijk verschil: uitwerpselen van de huismuis zijn veel kleiner dan die van ratten én komen in grotere aantallen voor.

2. … maar ook ratten hebben onderling enkele opvallende verschillen

De bruine rat heeft kortere, behaardere oren, kleinere ogen en een kortere, dikkere staart. Hij is grijsbruin en zijn staart is aan de onderzijde lichter gekleurd dan aan de bovenzijde. Ook is de bruine rat veel steviger dan zijn zwarte tegenhanger. Het dier wordt vaak aangetroffen in riolen, onder in gebouwen en op vochtige plaatsen. In tegenstelling tot de zwarte rat, die vaker gevonden wordt hoog in gebouwen en op droge plaatsen.

3. Ratten zijn opmerkelijke klimmers…

Verticale oppervlaktes zijn helemaal geen probleem voor deze doorgewinterde klimmers. Daarnaast zijn ze ook uitstekende springers. Het is daarom ook niet onlogisch dat er enorm veel meldingen worden gemaakt van de aanwezigheid van dit ongedierte in spouwmuren of valse plafonds.

4. … maar zijn doodsbang van vernieuwing in hun omgeving

Ze lijden namelijk aan neofobie. Dit betekent dat ze een enorme angst hebben voor nieuwe voorwerpen in hun omgeving. Nu zal u waarschijnlijk denken: “so what?”, waarom is dit relevant? Wel: ratten zijn hierdoor moeilijker te bestrijden dan muizen. Wanneer er een lokdoos wordt geplaatst, zal het onwaarschijnlijk zijn dat dit ongedierte zich hierdoor snel in de val laat lokken. Muizen zijn enorm nieuwsgierig en zullen zo makkelijker in de val gelokt kunnen worden.

5. Ratten zijn enorm schadelijk voor mensen…

Ze knagen aan alles, bevuilen ruimtes door hun urine en uitwerpselen, kunnen angstgevoelens opwekken bij veel mensen. De aanwezigheid van ratten is daarnaast ook heel onhygiënisch, omdat ze vaak ziektes met zich meebrengen en verspreiden door hun uitwerpselen.  Ze zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten en kunnen een gezondheidsrisico zijn voor mensen en huisdieren. Een lijst van de meest voorkomende gezondheidsrisico’s vindt u hier

6. … en dat is allemaal aan de mens te danken

Het wordt ook wel eens een cultuurvolger genoemd, omdat het dier afhankelijk is van de mens. Ze vestigen zich het liefst in de buurt van mensen omdat zij perfecte levensomstandigheden aanbieden aan de rat. Een niet te warme omgeving, voedsel, water, afval en rommel zijn als het walhalla voor dit ongedierte. Het is daarom aangeraden om een goede wering te hebben en voedsel goed op te bergen. Ruim ook rommel in en rondom je huis op en houd afvalbakken goed gesloten.

7. Ratten kweken als konijnen…

Oké, het spreekwoord is inderdaad “kweken als konijnen”. Maar wist je dat een rat 5 à 10 jongen per nest kan voortbrengen, en dit wel 3 tot 6 keer per jaar? Het doet onder voor de konijnen, maar zo ziet u maar dat één koppel ratten wel snel tot een enorme plaag kan leiden.

8. … maar zijn niet even schattig

En ja, terwijl konijnen vaker gezien worden als liefdevolle huisdieren is dat zeker niet zo bij ratten. Niet onlogisch, als je de vorige 7 weetjes al hebt gelezen. Maar het kan nog erger: ratten kunnen een bruin tot zwart loopspoor nalaten op wanden en plaatsen waar ze langs lopen. Ze laten een indringende ammoniakachtige geur na en veroorzaken knaagschade.

9. Ratten lachen als ze gekieteld worden…

Dat leest u goed, het zijn voor ons onhoorbaar hoge geluiden, maar ratten lachen wel degelijk als ze gekieteld worden. Dit stellen Duitse hersenwetenschappers, die in de naam van de wetenschap laboratoriumratten eens gingen kietelen.

10. … maar zullen niet blijven lachen als u Rentokil inschakelt

Oké, niet echt een weetje over de rat, maar wel een weetje dat we de lezer vast en zeker moeten meegeven: neem een rattenplaag steeds ter harte en schiet zo snel als mogelijk in actie. Rentokil biedt een zeer doelgerichte behandeling aan voor elk rattenprobleem. Uiteraard houden we ook rekening met kinderen en huisdieren in huis. Onze experts kunnen u hierbij helpen en zullen u, indien nodig, extra advies geven om een nieuwe infestatie te voorkomen.

Voor nog meer informatie, kan u steeds terecht op onze website www.rentokil.com/be
U kan ons 24/7 bereiken, zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen!

Ongediertebestrijding

Met PestConnect bieden wij 24/7 bescherming en preventie tegen ongedierte dankzij data en technologie

  • Veilige, effectieve ongediertebestrijding met respect voor het milieu
  • Een breed scala aan opties voor rattenbeheersing, afgestemd op de behoeften van uw huis en bedrijf
  • Met meer dan 1.500 lokale, gecertificeerde ongediertebestrijders, bieden wij een snelle-reactiedienst
Voor meer informatie

Gerelateerde posts