Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Voortplanting en levenscyclus van een vlieg

Vliegen behoren tot de orde van de diptera of tweevleugeligen – wat betekent dat ze slechts één paar vleugels hebben. Er zijn meer dan 80.000 soorten vliegen ter wereld. De levensduur van een vlieg is afhankelijk van de soort, maar over het algemeen kunnen vliegen een twintigtal dagen leven.

Levenscyclus

Levenscyclus

Een wijfjesvlieg kan tussen de 500 en de 1.000 eitjes leggen. Een vlieg maakt 4 metamorfoses door vooraleer ze volwassen is. De eitjes zijn witachtig van kleur en meten 1 mm. Ze worden gelegd in organisch materiaal. Na een incubatieperiode van 1 à 7 dagen komt de larve uit. Ze meet 3 à 9 mm en voedt zich met het organisch materiaal waarop de eitjes gelegd werden. De larve heeft tussen de 5 à 20 dagen nodig om zich om te vormen tot een pop. Deze pop is roodachtig van kleur en meet 8 mm. Ze bevat de nimf en na 5 à 10 dagen komt de volwassen vlieg tevoorschijn.

De meeste vliegen leven buiten maar de gunstige levensomstandigheden die door de mens worden gecreëerd (warmte, vochtigheid en eten) maken dat heel wat vliegen zich definitief in de muren van onze gebouwen nestelen.

Bij een gemiddelde temperatuur van 30°C kan de volledige levenscyclus van de huisvlieg zelfs maar 10 dagen duren.

Levenswijze

Vliegen hebben zeker hun nut:

  • ze bestuiven bloemen
  • ze vormen een voedselbron voor vissen
  • ze ruimen afval op doordat ze het opeten
  • ze helpen andere ongedierteplagen te voorkomen (vlooien, rupsen)
  • In de geneeskunde gebruikt men sommige soorten larves die gekweekt zijn in een steriele omgeving om dood vlees af te eten en littekenvorming te verbeteren.

Wist u dat...

Huisvliegen enkel vloeibaar eten kunnen opnemen ? Zij spuiten een beetje speeksel in het vast voedsel waarop ze landen om het voor te verteren. Daarna zuigen zij het voedsel op. Bovendien geven ze soms half verteerd voedsel over om het daarna weer op te zuigen.


Rentokil: uw partner in ongediertebestrijding

Meer lezen over onze expertise bij u in de buurt

Postcode

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login