(+32) 800 26 735 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Bedwants of tapijtkever: het verschil

Het verschil tussen een bedwants en een tapijtkever

Het komt steeds vaker voor dat het contact center van Rentokil gebeld wordt door mensen die denken dat ze bedwantsen in huis hebben. In veel gevallen blijkt het na determinatie te gaan om de larve van de tapijtkever. Via deze blog willen we duidelijker maken wat de verschillen zijn tussen een bedwants en een tapijtkever.

Als eerste de tapijtkever

De tapijtkever behoort tot de familie van de spekkevers samen met onder andere de museumkever, en de pelskever. Ik vind hem er prachtig uitzien met zijn zwarte camouflage dekschilden voorzien van 3 onscherpe, boogvormige witte dwarsbanden. Zijn buik is grijs of geelachtig. Hij is 4-5 mm lang en heeft een eivormig uiterlijk met lichtbruine beharing.  Hj kan goed vliegen.

Als eerste de tapijtkever

Tapijtkever

Je komt de tapijtkever tegen in het voorjaar en de zomer wanneer de kevers buiten rondvliegen op zoek naar stuifmeel en nectar om zich te voeden. De larven richten de meeste schade aan. Zij eten onder andere wollen stoffen, dode insecten, opgezette dieren, bont en andere producten van dierlijke oorsprong. Het lekkerst vinden ze schone, zuivere wol zoals kasjmier truien of wollen gordijnen.

De larven zitten vaak op donkere, moeilijk te bereiken plaatsen zoals vogelnesten onder het dak.  Om schade door tapijtkevers te voorkomen moeten in eerste instantie de vogelnesten verwijderd worden. Ook is het aan te raden om naden en kieren te dichten en moeten eventuele dode insecten weggehaald worden.

Dan hebben we de bedwants

Bedwantsen behoren tot de familie Cimicidae en worden ook wel bed bugs of wandluizen genoemd. De bedwants heeft kleine schubben. Ze is roodbruin van kleur. Hoe donkerder van kleur, hoe recenter ze een bloedmaaltijd heeft genuttigd. Ze is ovaal van vorm en bedekt met zeer korte haren. Een volwassen vrouwtje wordt ongeveer 4-9 mm, het mannetje is iets kleiner.

Bedwants

Bedwants

Alle wantsen hebben stekende/zuigende monddelen. Het steekorgaan bestaat uit vier stiletten die zich in een goot in een gelede snavel bevinden. In rust is de snavel teruggeklapt tegen de onderzijde van de kop.

Bedwantsen worden aangetrokken door de menselijke geur. Ze blijven gedurende het steken op de gastheer zitten. Dit kan enkele minuten duren. Daarna zoeken ze een schuilplaats in matrasnaden en -noppen, stopcontacten, achter behangpapier, plinten enz. De eitjes worden ook in de schuilplaatsen gelegd: in een tijdspanne van 4 à 5 dagen kunnen wel 200 eitjes gelegd worden. De levenscyclus van de bedwants is afhankelijk van de temperatuur. Bij ± 19 graden duurt de levenscyclus twee maanden. Maar als er geen gastheer in de buurt is of bij lagere temperaturen kan de cyclus aanzienlijk langer duren. Daarbij komt dat een bedwants langer dan een jaar kan overleven zonder voeding.

Een bedwants kan niet vliegen of springen, maar laat zich vervoeren via de gastheer of via goederen. Om te achterhalen of je te maken hebt met bedwantsen, hebben we hier diverse tips.

Kom je uiteindelijk tot de conclusie dat het bedwantsen zijn, verplaats dan zeker niet je meubels of andere spullen in de besmette kamer. Laat alles zoals het is. Wil je toch alvast je beddengoed wassen op 60 graden?  Stop het dan eerst in een vuilniszak alvorens het naar de wasmachine te brengen. Verder kun je er zelf vrij weinig tegen doen. De beste oplossing is om een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen, zoals Rentokil. Wij beschikken over verschillende, professionele methodes om bedwantsen te bestrijden en wij kunnen je adviseren over de beste methode in jouw situatie. Zelf bedwantsen bestrijden is onmogelijk. Wacht niet te lang met actie te ondernemen, want voorje het weet, verspreiden ze zich overal.

Het verschil tussen een bedwants en een tapijtkever

Nu we weten hoe beide insecten eruitzien en hoe ze leven, kom ik op de volgende verschillen:

Tapijtkever

 • Heeft een hard schild

 • Heeft een zwart camouflageschild

 • Eet o.a. dode diertjes, voornamelijk insecten

 • Steekt of bijt niet

 • Kan vliegen

Bedwants

 • Heeft schubben

 • Is rood van kleur

 • Voedt zich met menselijk bloed

 • Steekt en kan daardoor huidirritatie en allergieën veroorzaken

 • Verplaatst zich door te kruipen

De larven van een tapijtkever

Er zijn dus genoeg verschillen tussen een tapijtkever en een bedwants. Waar komt de verwarring dan vandaan? De larve van de tapijtkever heeft, in tegenstelling tot het volwassen exemplaar, haartjes. Wanneer je in aanraking komt met deze haartjes, kan je jeuk, irritatie of een allergische reactie – in de vorm van eczeem – krijgen. Deze jeuk wordt vaak verward met die van een insectenbeet. Hierdoor onstaat vaak de verwarring met een bedwants.

Maar er is nog een overeenkomst tussen de larven van een tapijtkever en een bedwants: ze verstoppen zich graag, zoals de naam doet vermoeden, tussen het tapijt onder meubels, rond plinten en in hoeken. Net als andere textielinsecten verbergen ze zich op een rustige, donkere plek. Een groot meubel dat niet vaak geplaatst wordt is de grote favoriet. Daarom vind je ze vaak tussen het tapijt onder het bed of onder een grote kast.

Hulp bij het bestrijden van de bedwants of de tapijtkever

Hopelijk helpt deze informatie je om zelf te kunnen bepalen of je met een tapijtkever te maken hebt of met een bedwants. Maar mocht je er nog steeds niet helemaal uit zijn, neem dan alsjeblieft contact met ons op. Rentokil Pest Control heeft diverse methoden om te helpen determineren en bestrijden zodat je definitief van de last af bent.

Bedwantsenpreventie en -bestrijding

Een reeks oplossingen ter preventie en bestrijding van bedwantsen

 • Voorkom financiële en reputatieschade door een expert in te schakelen
 • Proactieve bestrijding van bedwantsen met vangplaten of speurhonden
 • Opleiding van personeel
Voor meer informatie

Gerelateerde posts