Insecten op voorraad

Om onhygiënisch situaties en imagoschade bij haar opdrachtgevers te voorkomen heeft Rentokil Pest Control de afgelopen zomermaanden voor vele klanten controles uitgevoerd op de aanwezigheid van voorraadinsecten. In de zomerperiode loopt met name de voedingsindustrie, waaronder bakkerijen, zonder tijdige inspectie en eventueel ingrijpen het risico dat motten of kevers hun voorraden verontreinigen.

De ontwikkeling van voorraadinsecten is sterk afhankelijk van de temperatuur. Bij zomerse temperaturen (boven de 25°C) duurt de ontwikkeling bij sommige soorten maar een maand, terwijl de ontwikkeling van de meeste soorten onder 13°C stil staat.

“De nachtmerrie van iedere voedselproducent is het bericht dat een consument larven of zelfs kevers in een pak muesli of in zijn brood aantreft”, aldus Nicole van Veldhuizen van Zoelen, Manager Marketing, Development & Organisation van Rentokil Pest Control. “Juist aan het begin van de herfst komen deze berichten vaker voor omdat de insecten in de warmere zomermaanden kans hebben gezien zich te ontwikkelen en verspreiden. Logisch dus dat onze klanten juist in deze tijd om extra controles vragen”.

In de strijd tegen voorraadinsecten zet Rentokil onder andere feromoonvallen in. Deze vallen verspreiden een lokstof waarmee vrouwelijke insecten normaal gesproken de mannetjes lokken. De vallen worden minimaal acht keer per jaar geïnspecteerd. Wanneer insecten in de val worden aangetroffen wordt de bron van besmetting opgezocht en geëlimineerd.

Naast deze slimme vallen voert Rentokil ook regelmatige inspecties uit in voorraad- en productieruimten en adviseert over het beheer van de voorraad. Zo is het ‘first-in-first-out’-principe, waarbij de oudste voorraad als eerste wordt gebruikt, een goede methode om de kans op besmetting te beperken.

Zowel ruwe producten, tussenproducten als eindproducten in de voedingsindustrie kunnen vatbaar zijn voor een besmetting met zogenoemde voorraadinsecten. Van de honderden verschillende voorraadinsecten zijn de vruchtmot, de cacaomot, de rijstmeelkever en de broodkever de meest voorkomende. Indien er voorraadinsecten in een product voorkomen, wordt dit meestal geconstateerd in het stadium van de larve. Er zijn dan rupsen te zien, spinsel dat door de larven is geproduceerd of

kleine bruine kevertjes. In het laatste geval gaat het dan meestal om de rijstmeelkever of de getande notenkever.

Voorraadinsecten komen meestal in producten terecht door kruisbesmetting. Ze gaan van het ene besmette product over op een ander niet besmet product. De larven zijn in staat gaatjes te knagen in verpakkingsmaterialen als folie en karton. Kruisbesmetting kan optreden in magazijnen, winkels en supermarkten. Juist door de tijdige vaststelling van een besmettingsbron met behulp van de detectiemethoden van Rentokil Pest Control kan dit worden voorkomen.


Vestigingen


Zoeken


Ik zoek hulp met...

Contact


Neem contact op met uw lokale vestiging

Bel ons: 0800 237 8745

Of vul uw gegevens in en we bellen u terug

myRentokil login