Běžné druhy myší

V České republice se vyskytuje spoustu druhů myší.

Za největší 3 škůdce v této zemi jsou považovány myš domácí, polní a myšice lesní.

Myš polní

(Apodemus sylvaticus)

Myš polní zřídkakdy pronikne do obydlených budov, ale v zimních měsících chodí do venkovních domků a kůlen, kde se skladuje ovoce a zelenina.

Myš polní představuje velkou hrozbu pro zemědělské podniky.

$imgalt

Vzhled

  • Velikost: hlava a tělo dospělého jedince měří 80–100 mm na délku, ocas 70–90 mm.
  • Hmotnost: Samec může vážit 25 g a samička 20 g.
  • Pískovitá/oranžovohnědá srst na hlavě a na hřbetě.
  • Žlutošedá srst okolo slabin, bílá na bříšku.
  • Na hrudi je obvykle malý žlutý pruh.
x

Životní cyklus

  • Délka života je v průměru dva až tři měsíce, ve volné přírodě přežijí až 20 měsíců, o rok nebo dva více v zajetí.
  • Období páření nastává od března/dubna do října/listopadu a březost trvá přibližně 25 dní. První srst jim naroste po šesti dnech, oči otevřou po 16 dnech, kojit přestávají okolo 18. dne.
  • Mláďata i dospělí jedinci mají během první poloviny období páření nízkou šanci na přežití, protože samečci bývají agresivní mezi sebou i vůči mláďatům, které jsou pak z hnízda vypuzeny.

Zvyklosti

  • Živí se zejména semeny stromů, jako je dub, buk, jasan, lípa, hloh a platan. V [zemi] ve velkých obilných oblastech mohou počty dosáhnout velikosti zamoření.
  • Později na jaře a počátkem léta, kdy jsou semena méně dostupná, jsou obzvláště důležitým zdrojem potravy drobní hlemýždi a hmyz.
  • Pojídají také jablka a čerstvě zasazená semena rostlin.

Myš domácí

(Mus domesticus)

Myš domácí je aktivní přes celý rok, což znamená, že k vám domů nebo do firmy může vniknout kdykoliv.

$imgalt

Vzhled

  • Velikost: 70–95 mm velká, s přibližně stejně dlouhým ocáskem.
  • Hmotnost: 12–30g.
  • Jejich relativně malé nohy, hlava a velké oči a uši je odlišují od mláděte hnědé krysy (Rattus norvegicus).
more info

Životní cyklus

  • 4–16 mláďat na vrh; 7–8 vrhů ročně.
  • Březost okolo 3 týdnů.
  • 8–12 týdnů od narození až po sexuální vyspělost.

Zvyklosti

  • Obvykle žijí na zemi v norách, ale často šplhají.
  • Mají rády obiloviny.
  • Sní okolo 3 g potravy za den a dokáží přežít bez dalšího příjmu vody. Vypijí až 3 ml vody, pokud je jejich denní strava velmi suchá.

Další kroky

Najděte si svou pobočku

Pobočky


Hledat


Potřebuju pomoc s...

Kontakty


Snadné spojení s námi

Privátní zákazník: 800 100 572
Obchodní společnost: 800 102 005

nebo vyplňte formulář

Přihlásit