Ongedierte is ons vak
Service medewerkers verspreid over het hele land staan garant voor een professionele ongediertebestrijding en -preventie
Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 123
Bert Verbruggen
Quality & Development Manager, is reeds sinds 1982 werkzaam bij ons bedrijf. Zijn jarenlange ervaring maakt van hem een topexpert in ongediertebestrijding.
De eerste dag dat ik bij de firma Rentokil in dienst kwam, was de dag dat ik gepassioneerd raakte door ongediertebestrijding. Voordat ik bij Rentokil kwam werken hield ik me professioneel bezig met het kweken van cyclamen (bloemensoort) - samen met mijn schoonbroer. Hiervoor werden wel insecticiden en fungiciden gebruikt, maar de echte interesse in de bestrijding van ongedierte is gegroeid bij Rentokil.
Ik ben bij Rentokil gestart op 1 april 1982 als technicus ongediertebestrijding. Ik kan dus ondertussen al terugkijken op een heel aantal jaren ervaring in de ongediertesector. Later - in 1959 - werd ik supervisor en werd ik verantwoordelijk voor een team van ongediertespecialisten. In mei 2010 volgde ik Raymond Van de gaer op als Service Manager.
Het leukste aspect van deze functie is zowel oplossingen zoeken voor de ongedierteproblemen die zich voordoen, als methodes ontwikkelen om problemen met ongedierte te voorkomen. Vooral de afwisseling is belangrijk, geen dag is dezelfde als de vorige.
De grootste uitdaging van de job is de problemen met ongedierte bij de klanten oplossen op een veilige en ecologische manier. Ik wil mijn team ongediertespecialisten de nodige theoretische en praktische opleiding geven die ze nodig hebben om ongedierteproblemen bij klanten te herkennen en op te lossen zonder dat zij hun gezondheid of eigen veiligheid in gevaar brengen en zonder dat ze schade berokkenen aan de omgeving. Het beroep van ongediertebestrijder is lang niet zo eenvoudig als sommige mensen wel denken. Er komt veel opleiding bij kijken. Tenslotte werken we vaak met toxische producten – hoewel we dit zoveel mogelijk proberen te vermijden.
Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor de opleiding van de technici. Ik moet er ook voor zorgen dat zij over de nodige uitrusting beschikken om hun job van ongediertebestrijder op een veilige manier uit te voeren.
Volgens mij is de grootste uitdaging in de sector van de ongediertebestrijding om te evolueren van pure ongediertebestrijding naar het adviseren van de klant om te voorkomen dat hij te maken krijgt met ongedierteproblemen. Op deze manier ontstaat er een hechte samenwerking tussen de ongediertespecialist van Rentokil en de klant en kan er gewerkt worden in een partnerschap. De wetten op het gebruik van biociden worden steeds strenger. Ik vind het de taak van Rentokil om de overheid ervan te overtuigen dat alle ongediertebestrijders in België degelijk worden opgeleid zodat zij over de nodige kennis beschikken om met deze biociden te werken – wat niet altijd het geval is bij andere ongediertebestrijdingbedrijven. Misschien wordt het gebruik van biociden die momenteel verboden zijn dan opnieuw toegelaten: er zijn eigenlijk geen slechte of gevaarlijke producten, er is alleen.
Het is niet omdat ik werkzaam ben in een bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding dat ik geen dierenvriend ben. Ik hou van de fauna en flora en zal nooit een dier of organisme doden als hier geen grondige reden voor is. Niets is mooier dan een dier in zijn natuurlijke biotoop. Dieren moeten slechts bestreden worden als ze hinderlijk zijn: niemand ondervindt hinder van een muisje in een weiland, maar het is een ander verhaal als het rondloopt in een bakkersatelier, een restaurantkeuken of een computerzaal. Ongedierte kan veel materiële schade berokkenen en bovendien ziekten verspreiden.
De belangrijkste opdracht is het opvolgen en evalueren van het Connect systeem dat reeds in een tiental bedrijven geïnstalleerd is, en het alsmaar perfectioneren van de myRentokil site.